Categories
sindicat

Cartel Alfa, 30 de ani

Agerpres notează că la 7 iunie 2020 se împlinesc 30 de ani de când Confederația Națională Sindicală “Cartel Alfa” împlinește 30 de ani de luptă pentru drepturile și interesele lucrătorilor.

În data de 7 iunie 1990, s-a semnat Convenţia de constituire a Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel ALFA” (CNS Cartel ALFA), reunind şapte federaţii şi circa 1,3 milioane de membri, potrivit volumului “România. Date şi fapte. 1989-2009”, editat în 2010 de Agenţia Naţională de Presă Agerpres.

CNS Cartel ALFA a fost creată în scopul de a realiza o reprezentare reală şi autentică a lucrătorilor din România, notează site-ul organizaţiei sindicale, www.cartel-alfa.ro.

Conform acestuia, Confederaţia este total independentă faţă de guvern sau grupuri politice şi este deschisă oricui spre aderare, acţionând pe principiul asocierii libere şi voluntare a sindicatelor la nivel confederal.

Obţinând personalitate juridică la 26 noiembrie 1990, CNS Cartel ALFA a contribuit la transformarea mişcării sindicale româneşti, luptând pentru formarea de militanţi sindicali experimentaţi care au putut să îşi exprime liber opiniile şi să reprezinte cu adevărat interesele lucrătorilor.

Pe plan internaţional, CNS Cartel ALFA este afiliată la Confederaţia Sindicală Internaţională şi la Confederaţia Europeană a Sindicatelor.

Preocupările CNS Cartel ALFA includ: susţinerea organizaţiilor membre, ajutându-le să îşi reprezinte membrii şi să ţină pasul cu schimbările care au loc în domeniul relaţiilor de muncă; reprezentarea celor care îşi câştigă existenţa prin muncă, prin luări de poziţie, cercetări, campanii pentru schimbări legislative sau în societate; promovarea negocierii colective, a dialogului social şi solidarităţii, având lucrătorii în centrul politicilor sociale şi economice; formarea de militanţi sindicali experimentaţi care pot să îşi exprime liber opiniile şi să reprezinte cu adevărat interesele lucrătorilor.

Confederaţia reuneşte peste 600.000 de lucrători în cele 41 de organizaţii membre, federaţii profesionale sau sindicate naţionale. De asemenea, CNS Cartel ALFA coordonează activitatea a 42 de uniuni sindicale teritoriale, interprofesionale.

O dată la patru ani, organizaţiile membre se întâlnesc în cadrul Congresului. Congresul este forul care decide obiectivele confederaţiei pe termen lung, temele majore de interes şi modalităţile de acţiune. De asemenea, Congresul alege membrii Biroului executiv, pentru un mandat de patru ani. În noiembrie 2016 a avut loc cel de-al 9-lea congres al confederaţiei.

Politicile sindicale sunt stabilite de către Congres, dar în perioada dintre congrese această responsabilitate îi revine Consiliului General, care se întâlneşte de două ori pe an, de regulă în iunie şi decembrie.

Este întrunirea în care membrii delegaţi decid priorităţile sindicale şi direcţiile de acţiune pe termen mediu şi alte chestiuni legate de activitatea confederaţiei, precum bugetul sau cotizaţia. Tot Consiliul General aprobă regulamentele confederaţiei şi poate suspenda membrii Biroului executiv.

(…)

CNS Cartel ALFA coordonează reprezentarea sindicală în organisme publice şi sprijină discuţiile formale cu guvernul, în cadrul structurilor tripartite, cum ar fi Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, Consiliul Economic şi Social, comisiile de dialog de la ministere, diferite alte instituţii cu caracter tripartit. Participă, de asemenea, în delegaţia României la Organizaţia Internaţională a Muncii, precum şi la organismele sindicale internaţionale şi europene.

Conform www.cartel-alfa.ro, Confederaţia informează sindicatele membre cu privire la politicile economice, egalitate de şanse, drepturi la locul de muncă şi politici sociale, precum şi despre tendinţele în relaţiile de muncă şi în economie.

CNS Cartel ALFA informează constant opinia publică şi proprii membri asupra problemelor publice de interes, făcând cunoscută poziţia sa asupra diverselor decizii ale autorităţilor care sunt de natură să afecteze interesele salariaţilor din România.

Pentru a-şi susţine punctele de vedere, CNS “Cartel Alfa” îşi poate chema membrii la acţiune, organizând pichete, marşuri de protest, demonstraţii şi alte tipuri de acţiuni revendicative sau de conştientizare. (sursa: Agerpres)

În context

Cartel Alfa acuză Guvernul de trădarea lucrătorilor români

25 – 27 octombrie 2019, Consiliu Federativ al FSANP

7 octombrie, Ziua Internațională a Muncii Decente

5 replies on “Cartel Alfa, 30 de ani”

Domnule Dumitrașcu, situația resurselor umane raportată la activitățile specifice din fiecare unitate este în schimbare. Cred că e necesară continuarea reevaluării standardelor de personal și implicit adaptarea statelor de organizare la nevoile fiecărei unități.

Nu stiu ce sa zic?! Pe fondul scaderii numarului de detinuti, nu m-as grabi s-o fac. Nu de alta, dar am auzit tot felul de idei crete. Nu toata lumea intelege corelatia dintre numarul de ‘clienti’ si volumul de activitate.

E corect ce spuneți, dar sunt compartimente care sunt copleșite de volumul de muncă, atribuții suplimentare, etc. Din afară, pe hârtie sau din perspectiva unora, totul e roz, dar realitatea e alta. Stresul și oboseala acumulată conduc la greșeală și boală.

De acord cu dumneavoastra. Foarte multe compartimente sunt subdimensionate si nu exista personal suficient.

Comments are closed.