Categories
penitenciar

Re-educare în România: Infractorii profită, victimele plătesc

Nu e prima dată când constatăm că sistemul de credite aplicat în domeniul re-educării în penitenciare profită infractorilor. Nici nu e prima dată când atragem atenția că sistemul e vulnerabil și că infractorii profită, iar victimele plătesc.

Și, iată că nu mai e vorba doar de jmecherii tranziției deveniți milionari în libertate ori oameni politici de semi-succes și campioni ai educației și muncii în penitenciare, vezi cazurile Borcea ori Dragnea, ci și de criminali odioși care odată ajunși în libertate recidivează la fel de groaznic.

Degeaba programe de re-educare și de asistență psihosocială, dacă hârțogăria ne închide la toți ochii și decide în locul nostru. Iată că nu ne putem ascunde la nesfârșit în spatele dosarelor, formularelor și raportărilor glorioase. Oamenii din domeniu încearcă, dar cu ce și, mai ales de ce, dacă sistemul îi împinge către formalism?!

Altfel, ministrul Predoiu e bine poziționat în opinia subsemnatului și abordează corect situația mutând centrul de greutate al justiției către protecția victimei nu a infractorului, dar greu de schimbat mentalități și greu de redirecționat un sistem de justiție cu prea multe de reparat acum la vremuri de încă pandemie.

Statul le dă a doua şansă, dar nimeni nu garantează că un condamnat pe viaţă este reabilitat. Dumitraşcu: „E o greşeală că dăm drumul la oameni care au 4-5 crime”

Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Penitenciare, consideră că nu sunt suficiente creditele adunate ca un deţinut să demonstreze că s-a îndreptat.

”Nimeni nu poate garanta, pentru că nu şti ce are în cap, poţi să speri că va fi ok, poţi să speri că a suferit destul 25 de ani şi că nu va mai face. Cred că e o greşeală că noi dăm drumul la oameni care au 3-4-5 crime.

Dar noi le dăm drumul relativ tineri, sperând că nu o să mai facă. De ce să speri asta? Când şti că el nu dă doi lei pe viaţa unui om”, a declarat Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor. (sursa: Mediafax)

***

„Nu aş vrea să uităm că nu demult aveam un ministru al Justiţiei (cu referire la Tudorel Toader – n.r.) care îi certa şi pe judecători, şi pe oamenii din comisiile astea că nu le acordă liberarea condiţionată. A fost şi o presiune pe ei, timp de 3-4 ani.

Dacă mă întrebaţi pe mine, sistemul e prost construit şi sistemul e complet nepregătit pentru o situaţie de genul ăsta”, spune Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor angajaţilor din penitenciare, cu referire la cazul lui Ion Turnagiu, bărbatul care a incendiat o adolescentă aflată acum între viaţă şi moarte, cu arsuri de 90% din suprafaţa corpului.

Sistemul nu mai ţine cont de gravitatea faptei, neapărat. Avem acest sistem de credite care îl face să pară pe deţinut că a avut un comportament bun. Toţi, cu puţine excepţii, fentează. Doar cei care sunt atât de distruşi încât nu se mai pot controla absolut deloc nu o fac. Sunt foarte puţini care nu încearcă şi foarte puţini care nu folosesc sistemul în favoarea lor”, a declarat liderul de sindicat.

„E o explicaţie aici: mare parte din activitatea lor constă în a-i verifica pe cei care au pedepse cu suspendare sau înlocuirea pedepsei cu închisoarea cu altceva. Cu foştii deţinuţi se ocupă foarte puţin. Probaţiunea este şi a rămas o instituţie nouă şi puţin dezvoltată în România. Din păcate, nu se ocupă de deţinuţi, se ocupă mai curând de sprijinul instanţelor pe diverse chestiuni, cum ar fi rapoarte, informări, lucruri de acest gen”, a declarat Sorin Dumitraşcu, liderul FSANP.

Am preluat subdimensionat cu 600 locuri, fără sedii şi personal adecvat. Facem eforturi să îl aducem la ce trebuie. În decembrie trecut, am propus şi aprobat în Guvern un memorandum pentru suplimentarea schemei de personal cu aproximativ 650 de locuri, din ianuarie au început procedurile de ocupare a lor, făcând şi demersuri cu succes pentru finanţarea lor.

Am asigurat sedii pentru câteva puncte de lucru din teritoriu, în cooperare cu alte ministere, am numit un şef nou şi am condus personal câteva şedinţe de management cu conducerea direcţiei, am instructat secretarul de stat coordonator să facă o prioritate din serviciul de probaţiune etc.

Deci, facem eforturi, dar, să fim realişti, va dura până când vor fi şterse efectele celor 5-10 ani precedenţi în care problemele mai mult s-au acumulat decât rezolvat”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.  

Ministrul a precizat de ce Ion Turnagiu nu era monitorizat după liberare. „Liberatul condiţionat în speţă nu este în evidenţa Serviciului Judeţean de Probaţiune Mehedinţi şi nu a fost niciodată pe vechile condamnări, întrucât a fost condamnat în baza dispoziţiilor vechiului Cod Penal, care nu instituie obligativitatea supravegherii post-liberare”, a precizat ministrul Justiţiei. (Sursa: Adevarul)

În context

Liberarea condiționată din penitenciare, încontro și pentru cine?!

Frecvența ultrajelor asupra polițiștilor de pentenciare, alarmantă

VIDEO | Ministrul Justiției anunță investiții în penitenciare și cere abrogarea legii recursului compensatoriu

19 replies on “Re-educare în România: Infractorii profită, victimele plătesc”

Aici as adauga kilugul de vasluiasi care a ratat/omis zeci de situatii in care dosarele de cercetare disciplinara au iesit din termen si au fost clasate.Inainte de a vorbi de re-educare ,trebuie sa vorbim de competenta sau actele comisiei de dsiciplina. Deci modelul kilugului de re-educare prin omisiune ,/favorizare este o formula de insucces al scopului executarii pedepsei

Cea mai mare prostie e introducerea creditelor.Sunt activitati la care doar se bifeaza prezenta si atat.Se intocmesc hartiile, detinutul e multumit ca ia creditele, cadrele multumite ca “au facut activitatea” si aia e.Forma fara fond ca asta e tara si asta se cere: hartii fara nimic in spate.

Cred ca e momentul sa se intervină pentru înăsprirea condițiilor de detenție. Deținutul nu simte rigorile pedepsei și nu-l înspăimântă o noua executare.

Nu ai voie sa le înăsprești.Dreptul hoțului,ue.Iar obligația celui cinstit e să muncească sa aibă hotul condiții bune de trai.

Urata concluzie, de tortionar. Ala care a facut ce a facut cu fata aia era un nebun, pentru ala nu e buna puscaria, pentru ala exista streangul. Dupa 4-5 crima facute fara o justificare zdravana, ca doar nu a luat milioane de la ei, ala clar era nebun, si ala a prins si puscarie mai grea. Ala nu are nici o treaba cu faptul ca se intoarce inapoi si ca va muri in puscarie, omul e nebun. Pb e sa nu casuneze pe vreun coleg, ca diliul nu are nimic de pierdut

Nu ii sperie puscaria nici pe (editat admin), actuali minoritari viitori majoritari care intra si ies cu fapte mici. Nu putem chinui oameni in detentie, si nici pe vremurile cand puscaria era grea, tot erau puscariasi de cariera, sunt curios cati ani ai. Culmea criminalii nu prea se intorceau si nici acum nu prea se intorc, a gasit mass media exemple pentru cine stie ce agenda politica.

Adevarul este ca penitenciarul este justificat doar pentru putini detinuti, restul, este doar un sistem pentru a face oamenii foarte slabi, sa dispara spiritul de lupta si dorinta de a spanzura oameni, linsa, de a vedea executii pentru ca oile sa stea blegi, sunt alte chestii politice mult mai mari.

Băieții de la Severin trebuiau sa pice mai demult. Mai e unul care a scăpat, dar urmează tăvălugul. Prea multe nereguli care vor ieși la iveala..

Sa pice numai cei care au greșit. Nu e corect sa pice cel care nu a avut decizia finala. Crezi ca directorul e vinovat? Parcă judecătorul e președințele comisiei, el ce a pățit? Nimic!

Din barfele hotesti se aude ca sunt anumite puscarii cu regim de eliberare conditionata “la prima”. Acestia solicitau transferul acolo unde trebuie,pentru a nu fi amanati.O fi si asta o simpla coincidenta? Adica neneau ei de acolo de unde se atarna harta-n cui,undeva pe langa podul lui Apolodor,asa din prostie? Acum,nu ca anp-ul nu vede sau nu aude….. ca doar mai lucreaza si altii…

Ar fi bine sa se facă o evaluare a direcției de reintegrare sociasă, iar în urma evaluării sa se dispună mentinerea/dizolvarea. Cred ca menținerea direcției de reintegrare sociala nu-și are justificare iar desființarea partiala este justificata. Propun desființarea direcției de reintegrare sociala și înființarea biroului de reintegrare sociala. Reorganizarea se impune, ținând cont de numărul de cadre.

DESFIINTAREA, se duc tot felul de creaturi penale la activitati ca sa aiba recompense si dosare si unii se angajeaza la penitenciar cu beneficii de agenti, sporuri multe, cand ei sunt niste birocrati parliti angajati pe pile care daca nu ar exista vaca de muls ar duce-o greu, salarii mici si munca multa la privat. Lasati cativa pentru detinutii care chiar vor sa faca ceva, nu curs-beneficiu, ca este evident de ce ies hotii.

Cam multe greșelile și ascunzișuri la echipa picata. Ce ne facem acum ca nu mai putem veni la 8 în loc de 6, nu mai putem lua 50% pentru o luna și jumatate de concediu medical și câte și mai câte.

Director reintegrare și șefi servicii cu 10 respectiv 5 oameni în subordine. Nici ministrul nu are două secretare..

Domnilor sindicaliști militanți pentru mandat de trei ani pentru toate funcțiile de conducere, criterii clare de promovare, ghid al cariere. Nu mai încurajați functiile pe viață și piloșii. Nu e posibil sa ajungi director la 30 de ani și un pic, după ce ai fost pus la dispoziție pentru probleme penale, sau ai fost revocat dintr o funcție de conducere deținută anterior. E cazul a doi dintre directorii demiși. Ghid al carierei nu sistem de pile și funcții pe viață.

Ce a facut DNA cu VIPurile la Jilava, unde sunt nereguli si abuzuri ale conducerii? Va zic eu, NIMICA, sefii sunt la putere si de neatins, hotii s-au eliberat si invart iarasi milioane. Bine ca se ia lumea de criminali pentru a speria populatia, dar de VIPurile DNA-ului sau de traficantii de droguri monitori sportivi sau de clanul sportivilor care tinea cursuri cu detinutii in timp ce domnul educator ofiter venea pe sectie pentru a da mana cu interlopii si pentru a lua salariul si sporurile, nu spune nimeni nimica.
Hotii sunt direct educatori la Jilava, sau paznici in foisoare unde au scaune de piele si frigider cu fripturi, agentii stau pe scaune de pe vreamea lui Ceasca si isi aduc pernute de acasa ca ii doare noada.

Comments are closed.