Categories
sindicat

ANP, grup de lucru privind aplicarea Deciziei 51/2019

ANP ne transmite invitația de a desemna un membru în grupul de lucru pentru aplicarea deciziei 51/2019, proces care, la prima vedere, prezintă ceva complicații pe care angajatorul le listează mai jos.

Sigur, ideal ar fi fost să fie mai simplu. Din păcate însă, după ani de legislație salarială amețită nimic nu e într-atat de clar încât o decizie judecătorească în domeniul salarizării la nivel de sistem să poată fi direct aplicabilă fără atâtea discuții și evaluări.

Raspuns ANP aplicare Decizie 512019 iunie2020
Raspuns ANP aplicare Decizie 512019 iunie2020

Conform ANP, pronunțarea Deciziei nr. 51/2019 a Înaltei Curți de Casaţie și Justiţie privind dezlegarea unor chestiuni de drept referitoare la termenul de “salariu de bază” poate avea implicaţii deosebite în ceea ce privește salarizarea poliţiştilorde penitenciare, in perspective multiple, o parte din acestea fiind identificate ca fiind:

 • componenta sporurilor care fac parte din salariul lunar al poliţiştilor de penitenciare, respectiv a sporuniorfixe sau cele pe bază de pontaj. Sporul de
  fidelitate şi sporul de studii superioare ca elemente componente ale salariului de funcție, nu au fost înghețate în cuantumul fix acordat în luna decembrie 2009, ele acordându-se până în prezent.
 • posibilitatea de plată a drepturilor salariale aferente coeficientului de ierarhizare al funcţiei, pe nivel maxim așa cum este prevăzut în statul de organizare pentru polițiștii de penitenciare numiţi în funcții prevăzute cu coeficient de ierarhizare inferior celui din stalul de organizare, ierarhizarea funcţiilor în sistemul poliției penitenciare, este prevăzută în nomenclatorul de funcţii, aprobat prin Hotărâre de guvern, conform Legii unitare de salarizare nr. 153/2017.
  Nomenclatorul de funcţii este unic, ierarhizat şi aplicabil tuturor unităților penitenciare, bineînțeles în limitele impuse de lege, pe studii și grade profesionale pentru a asigura o carieră profesională motivantă și eficientă.
  În sistemul poliţiei penitenciare, pe parcursul carierei, în urma rezultatelor obţinute la evaluarea activităţii profesionale, polițştii de penitenciare au dreptul de a avansa în funcţie şi în grad profesional conform prevederilor statutului, sens în care sunt reglementate: avansarea în gradul profesional următor, avansarea la aceeaşi poziție din statul de organizare.
  Astfel, cu îndeplinirea unor condiţii, expres prevăzute în statutul polițiștilor de penitenciare și actele subsecvente acestuia, polițistul de penitenciare are dreptul de a avansa, acest aspect reprezintă unul dintre modurile de evoluție în carieră, practic este unul din principiile unei cariere într-o instituție din sistemul naţional de apărare, ordine publică și securitate națională.
  Un alt argument în sustinerea procesului de evoluţie în carieră este acela că numirea ofițerilor în funcție se face în funcții egale sau mai mari cu cel mult două grade față de cele pe care le dețin, numirea cu mai mult de două grade se face doar cu aprobarea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
  Un dezavantaj major al unei posibile salarizări pe coeficientul maxim de ierarhizare al funcţiei, așa cum este prevăzută în statul de organizare ar fi acela că practic anulează toată evoluția în cariera profesională, moment care va genera demotivare în rândul celorlalți colegi, iar pe cale de consecință inclusiv în ceea ce îl priveşte pe beneficiar, acesta se va plafona sau blaza.
 • elementele comune ale bazei salariului de funcţie;
 • drepturile de natură salarială câștigale in instanță, respectiv aplicarea/acordarea acestora în mod uniform, având în vedere că există polițiști de penitenciare care își desfășoară activitatea în aceleași condiţii, însă, din această perspectivă sunt salarizați difent (plata salariului la nivel maxim, sporurile pe bază de pontaj acordate pe perioada concediuluie).

În sensul celor prezentate mai sus, a rezultat necesitatea efectuării unei analize ample, care să surprindă în totalitate efectele și implicațiile aplicării deciziei, precum și posibilităţile legale de implementare a aspectelor care vorfi incidente sistemului poliției penitenciare raportat la cadrul legal specific, de către un grup de lucru, constituit din specialisti pe domeniile de interes.

Precizăm faptul că pentru identificarea de soluții în acord cu cadrul de reglementare specific, puteți transmite propunerile dumneavoastră referitoare la modalitatea concretă de aplicare a Deciziei nr. 51/2019 a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie la nivelul sistemului poliției penitenciare.

Totodată, în sensul celor prezentate mai sus, vă rugăm să desemnați o persoană care să facă parte din grupul de lucru, pe adresa de mail: anp-dmru@anp.gov.ro. (sursa: ANP 39178/25.06.2020)

În context

ANP, măsuri privind aplicarea Deciziei 51/2019 pentru personalul din penitenciare

ANP, precizări în legătură cu aplicarea Deciziei ICCJ 51/2019

ANP, pregătiri pentru aplicarea Deciziei ICCJ nr. 51/2019 privind plata la nivelul maxim al funcției

14 replies on “ANP, grup de lucru privind aplicarea Deciziei 51/2019”

Au dat cateva exemple, sunt evident destule lucruri de luat in calcul.

Domnule presedinte ,
Cred ca nu ar fi nimeni mai indicat sa participe,decat dvs.
Legat de coeficienti se pare ca nu vor sa ii creasca si invoca aberatii ,cum ca nu mai esti motivat,desi oricum ii iei anual ,odata cu vechimea…..penibil
Credeti ca reusim sa obtinem ceva cresteri?

Pai nu se autointituleaza ei #directiile de specialitate#? De ce mai apeleaza la specialisti din alte parti?

Vor avea de câștigat la valoarea pensiei primită ca urmare a aplicării Deciziei 51/2019 și cei care s-au pensionat în perioada 01 02 2017 -21 05 2020 ?

Daca erati pe coeficient maxim la pensionare nu cred ca va ajuta prea mult.

Cand vom avea d-le Dumitrascu creionate concluziile si cresterile urma a deciziei 51 a ICCJ,concret vorbind?

O sa am mai mute detalii dupa ce ne intalnim prima data cu cei de la ANP.

Comments are closed.