Ministerul Justiției despre motivarea salarială a polițiștilor de penitenciare
sindicat

Ministerul Justiției despre motivarea salarială a polițiștilor de penitenciare

Ministerul Justiției ne transmite răspunsul la solicitarea noastră referitoare la identificarea unor soluții legislative pentru motivarea personalului din penitenciare care prin legislația actuală este dezavantajat. Îl aveți mai jos.

Raspuns MJ salarizare corecta
Raspuns MJ salarizare motivanta

Urmare adresei dumneavoastră transmisă Ministerului Justiţiei, nr.303/2020, prin care solicitaţi identificarea și promovarea unor soluţii legislative pentru motivarea personalului care prin legislația actuală este dezavantajat, deși îndeplinește activități de risc și complexitate ridicată, vă aducem la cunoștință următoarele:

(…)

Astfel, având în vedere legile anuale de salarizare aplicabile începând cu anul 2010, întregul proces de salarizare aplicabil la nivelul instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională reprezintă în fapt o reconstrucţie a elementelor salariale, inclusiv a sporurilor, de care personalul a beneficiat la un moment dat (decembrie2009).

(…)

La acest moment, singura modalitate pentru stimularea pesonalului care desfășoară actrivități de risc și complexitate ridicată, este reprezentată de majorarea de până la 50% dinsalariul de funcție, majorare prevăzută la art. 15 alin.(1) şi (2) din Cap. l din Anexa VI la Legea – Cadru nr.153/2017, Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Apărare, ordine publică și securitate naţională”.

Astfel, a fost emis Ordinul ministrului justiţiei nr.1676/C/13 mai 2020, în baza căruia Administraţia Naţională a Penitenciarelor a solicitat deschidere de credite bugetare pentru luna iunie în valoare de aproximativ 6.100 mii lei pentru plata acestui drept pe perioada ianuarie – mai 2020.

(…)

Mentionăm că începând cu data de 16 martie 2020 când a început perioada stării de urgenţă, pentru poliţistii de penitenciare a fost acordată o indemnizație pentru fiecare zi în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, potrivit prevederilor pct.5 și 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 30/2020.

Acest drept nu întră în procentul de 30% prevăzut pentru sporuri și se acordă și în perioada de alertă, iar la nivelul sistemului penitenciar are o valoare de aproximativ 3.600 mii lei/lună.

Având în vedere cele prezentate, apreciem că legislația în vigoare permite stimularea personalului care îndeplineşte activităţi de risc și complexitate ridicată, stimularea solicitată de dumneavoastră fiind la îndemâna şi de competența Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor prin utilizarea pârghiilor pe care le are ia îndemână. (sursa: Adresa MJ 5-38315-07.07.2020)

În context

Proiect ANP, modificări la examenul de certificare a calificării pentru agenții de penitenciare

https://fsanp.ro/2020/07/11/dialog-social-la-penitenciarul-poarta-alba/

ANP despre acordarea dreptului la plata ratelor la credite imobiliare pentru polițiștii de penitenciare

15 thoughts on “Ministerul Justiției despre motivarea salarială a polițiștilor de penitenciare

 1. La aia cu 75 nu a controlat nimeni pe nimeni asa că a fost jaf in toată regula.In unele cazuri.

 2. Motivare maxima:18 ani vechime ,17 numai de secție(ri si rms),fb în fiecare an.niciodata propus pt 50%,in schimb sunt abonați fochistii, electricienii dispecerele,secretarii.trageti singuri concluzii!!!

  1. Practica specifica in fiecare unitate penitenciara, ”corbii intre ei se felicita”

 3. o intrebare …am vazut acveasta prevedere referitor la vaucher turistic
  ..Nu mai există, însă, obligativitatea ca personalul să beneficieze de decontarea acestor servicii doar pe timpul concediului de odihnă. Astfel, potrivit legislației fiscale, contravaloarea serviciilor turistice nu se impozitează pe perioada concediului de odihnă. În celelalte cazuri, când personalul nu se află în concediu de odihnă, valoarea decontată se supune impozitării cu 10%.

  am vb la unitate si mi se zice ca taxele si impozitul ar fi cam 40 % din suma ,nu voi fi in concediu ,in recuperari o sa fiu.

  ma lamureste cineva din sectorul financiar.multumesc.

 4. Domnule Dumitrascu,
  In discutia de azi de la ANP nu s-a mai discutat de aplicarea deciziei 51 a ICCj si despre grupul de lucru pentru aplicarea deciziei?
  A cam intrat la sertar subiectul asta pt ANP si unii colegii din aparatul central dau ca si pierdut castigul pe care il credeam ca va fi obtinut cu ridicarea coeficientilor sau alte elemente…

  1. Ba da. S-a discutat. Am stabilit ca in jurul datei de 20 iulie va fi o prima intalnire a acestui grup de lucru. Daca unii dau ca si pierdut ceva ce e castigat in instanta e problema lor.

   De regula pentru ca e mai cool sa faci pe pesimistul decat sa insisti pentru o solutie. Dar, e plina lumea de dobitoci care se bucura de pe margine cand ceva nu merge. Nu stam in loc de dansii.

   1. Va spun 100% ca cei din conducerea celor multi si galbeni nu sustin absolut deloc acest castig ,ba chiar sustin ca este demotivanta ridicarea coeficientilor la maximul functiei detinute si ca nu mai exista “cariera” etapizata .
    Nu am intalnit ca un sindicat sa nu sustina castigul membrilor ei…..
    Multumim inca o data pt sustinere.

    1. Poate ma repet, dar nu ne intereseaza ce nu fac altii, ne intereseaza ce facem noi.

     1. Tocmai deasta aveti respectul nostru.
      In incheiere,neoficial ,credeti ca reusim pana la finalul anului sa obtinem beneficiile deciziei 51 a ICCJ , beneficii reflectate in salariu?

  2. Timpul trece, daca anul asta nu reusim , o sa avem un an pierdut. Cel mai bun raspuns pentru ”anp-eu”, ”mj-eu”, este instanta! Stransi cu usa altfel nu se poate, suntem satuli sa fim pe locul 2!

 5. Domnule Presedinte,vi se pare normal ca dupa 25 de ani de cariera ,sa nu iau niciodata50%?vi se pare normal ca un nou venit de un an sa ia?cine raspunde pt irosirea banului public?

  1. Daca discutam de majorarea de 50% pentru lucrari de exeptie si misiuni speciale trebuie sa primeasca cine merita si conditiile sunt stabilite in lege. Vechimea nu e insa un criteriu. Subsemnatul de exemplu n-a primit nicio data nici 50% si nici salariu de merit, si au fost vremuri cand eu le semnam. Au fost altii mai merituosi 🙂

   1. Daca mai punem la socoteala ca acele criterii au fost facute pentru unii….avem tabloul complet.

    1. 🙂 N-au fost pentru unii ca noi, au fost pentru alții mai vrednici se pare.

Comments are closed.