Categories
penitenciar

Ministerul Justiției, bun de plată pentru furtul din orele suplimentare ale angajaților din penitenciare

Acum 2 ani am decis să mergem în instanță pornind de la faptul că Ministerul Justiției a interzis ilegal plata unor ore suplimentare. Recent avem o decizie a ICCJ care constată că sesizarea noastră este corectă. Ceea ce înseamnă că Ministerul e bun de plată

Minuta Decizei nr. 65/26102020
  • Complet de judecată: Completul pt. dezlegarea unor chestiuni de drept
  • Numărul documentului de soluționare: 65/2020
  • Data documentului de soluționare: 26.10.2020
  • Tipul documentului de soluționare: Hotarâre
  • Soluție: civil – Admite sesizarea
  • Detalii soluţie: Minuta Decizei nr. 65: Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, în dosarul nr. 31418/3/2018 şi, în consecinţă, stabileşte că:
  • În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 8 şi art. 10 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 raportat la art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.103/2013 şi art. IV alin. (1) şi (6) din Legea nr. 79/2018, este permisă cumularea majorării de 75% din baza de calcul, acordată pentru activitatea desfăşurată de funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care,
  • în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, cu drepturile aferente muncii suplimentare prestate de aceiaşi funcţionari peste programul normal de lucru, doar pentru orele efectiv lucrate ce depăşesc durata normală a timpului de lucru potrivit art. 112 din Codul Muncii.
  • Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 26 octombrie 2020.

În context

Orele suplimentare ale polițiștilor de penitenciare, încă în dispută în instanță

ANP cere recuperarea orelor suplimentare cu orice preț

Ministerul Justiției, dator la angajații din penitenciare

26 replies on “Ministerul Justiției, bun de plată pentru furtul din orele suplimentare ale angajaților din penitenciare”

Asta va produce efecte in ceea ce priveste salarizarea noastra? Se vor da ceva sume retroactiv sau incepand de acum?

Evident. Cam din februarie 2018 ar trebui recalculat si acordate sumele pe care MJ le-a facut pierdute din pix.

Dl Sorin jos pălăria pentru Dvs! Cum o sa răspundă ANP la aceasta hotarire cind placa lor este nu se plătesc orele iar mulți colegi au fost puși la pensionare sa semneze ca renunța la orele neplătite.Care sunt pașii de urmat de personal pentru plata orelor? Mult respect

Pasii de urmat sunt finalizarea recursului promovat de MJ (care acum e o formalitate dupa pronuntarea ICCJ), dupa care recalcularea orelor suplimentare pentru toti cei care ar fi trebuit sa beneficieze, iar pentru viitor modificarea aplicatiei de pontaj.

In ceea ce-i priveste pe cei care “au fost pusi sa semneaze ca renunta” o astfel de renuntare este nula de drept si nu are nicio valoare juridica, angajatorul fiind obligat sa plateasca.

S-au demarat procedurile in acest sens la MJ privind promivarea RIL ,aveti ceva informatii in acest sens?

Acum lucreaza impreuna cu juristii ANP. Am vazut o adresa in acest sens parca ieri.

Dle presedinte ,suntem in situatia in care orașul unde se află penitenciarul este în zona rosie covid 19.scolile si gradinitele sunt închise.sunt în situația în care si eu si soția lucram .tara încă se află în stare de alertă. De ce nu pot beneficia de majorarea de 75%?legea a rămas aceiasi.
Scuze pt off topic

Nu stiu care mai este legislatia din acest punct de vedere in perioada de stare de alerta. Poate ne ajuta un coleg din resurse umane.

In alta ordine de idei inteleg ca problema e legata de posibilitatea de a supraveghea copii nu de a primi 75% care pana la urma e doar o compensatie.

Eu cred că la noi se referă mai mult la bani și mai puțin la supravegherea in sine a copiilor.Totul se rezuma la bani.

Păi sa mi se compenseze cu timp liber,dar nu se poate.atunci sa fiu remunerat cu 75%,nici asta nu se poate.legea e foarte clară,nu vad de ce nu poate fi aplicată.
Ps.comentariile puerile imi par de prisos.
Multumesc

Nu sunt comentarii puerile dar toți sau in proporție covârșitoare au întrebat de ce nu le da banii.Trage singur concluziile.Si daca ne mai uitam prin curțile pușcăriilor și vedeam că oamenii erau și acasă și voiau și bani concluzia e clara.

in 2018 am facut cele 6 luni in vederea pensionarii, ianuarie-iunie.Plata orelor suplimentare calculabile la pensie a inceput cu luna aprilie .Daca acest proces a fost castigat in instanta si plata orelor incepe din februarie,as putea face un demers in instanta pentru luarea in calcul a orelor suplimentare ,februarie si martie,in vederea recalcularii pensiei?

Trebuie facut ceva cu sporul de 75%, ori să se acorde zile libere pe perioada suspendării școlilor. Am 2 copii și plătesc o bonă să-mi supraveghezee copii, școlile sunt suspendate, mă costă bona 2000 lei 10 ore pe zi. Ce să fac să incui copii singuri in casă toată ziua. Să judecăm ca oamenii, trebuie făcut ceva, vă rog să faceți ceva, a trecut o lună sî jumatate de când se intâmplă asta.

Sa facem toti cheta si sa-ti crestem copii colegule?! Pana acum n-au avut perioada cand n-au fost la scoala?! Atunci ce ai afacut?! Iti dadea statul bani in vacante pentru bona?!

Unii n-aveti limita frate! Ati vrea s-o ardeti cu masini de lux sa va luati case de sute de mii de euro si sa trageti pe stat la maxim. De unde colegule?! De unde?!

Ptr ,,un coleg” . Cu siguranță ești un neâmplinit pe toate planurule din moment ce gândești așa. Să nu mai facem copii că uni limitați ca tine gândesc așa. Societatea vrea de la mine să respect norme, legi să am familie etc, ori pentru asta trebuie creat și mediu prielnic. Nu poți suspenda școala și să nu te intereseze ce fac oamenii, cum se descurcă. Mi-e greu să te fac pe tine să ințelegi.

Cu siguranta o sa ceri bani si la vara colegule in vacanta. Macar 2000 acolo ca sa platesti o bona pentru vacanta copiilor. Si daca tot da statul de bona sa dea si de-o casa de vacanta!

Din cauza voastra a astora care nu va mai saturati si furati la chirie, la transport si la sporuri pierd toti ceilalti care merita sa fie ajutati! Prea ne-am boierit unii dintre noi!

Corect ce spuneti, ne-am invatat sa tot stam cu mana intinsa…. Am compasiune ptr acesti colegi, n-au inteles nimic, nu au strop de demnitate. Asta este mentalitatea colectiva din pacate, mentalitate pe care unii nu o pot depasi. Le este efectiv imposibil. Intrebarea este urmatoarea: daca le este asa de greu sa – si creasca copiii, de ce i-au facut? Se pare ca sunt un stres continuu ptr ei. Aaaa, mana intinsa care nu spune o poveste …… continuarea o stim toti, presupun, inclusiv colegii care cer mai tot timpul cate ceva. Noroc cu sindicatele care lupta si care trebuie sa raspunda la toate aberatiile. M-am saturat sa tot citesc intrebari din acestea. Din motivul acesta am simtit nevoia, imperios necesar, sa scriu acest comentariu. Bine ca mai sunt printre noi si oameni “cu fruntea sus”, care din cand in cand le mai dau peste nas, in speranta ca….., vor intelege la un moment dat… Sa-i multumim lui D-zeu pt ce avem… Am uitat sa multumim si sa ne multumim cu ce avem in prezent!!! Sa nu amintesc de anul “cu taierile” salariului. Istoria este ciclica si ii intreb pe acesti oameni….ce vor face in situatia in care se va repeta momentul? Vor da copiii statului, spre grija?

Clar acest virus a dat peste cap planurile făcute la începutul anului.Dar să te axezi doar pe cerut bani in loc de găsirea unor soluții pentru a sta acasă cu copilul înseamnă că banii rezolva lipsa părinților.Ii arunci o tableta sau un telefon în brațe și gata.
E greu pentru toți și posibil sa fie și mai greu având în vedere că multe afaceri care dădeau la buget bani prin taxe și impozite au fost închise,altele scutite și e cam grie situația actuală peste tot in europa și se vede că multă lume nu a învățat nimic din criza precedenta.

Colegule ar trebui să vă ceara documente justificative ptr plata bonei…contract Etc.
Sa vad cati va mai luati bona.

Referitor la dialogul dintre Cristi si un coleg : colegul este un frustrat nu stie ce inseamna sa porti grija unui , unor copii . În concluzie este un negativist , acest 75% se acorda la toti bugetari . Si Cristi a solicitat niste relații firești. Pentru care îi dau dreptate.

Multumesc ,,Un plictisit”, te felicit pentru echilibrul si judecata sanatoasa pe care o ai. Sunt pline penitenciarele de frustrati si neimpliniti care nu stiu ce inseamna sa cresti doi copii, nu stiu ce sacrificii trebuie sa faci. Nu-ti mai poti cere nici drepturile pe care le da legea ca sar tot felul de dezechilibrati emotional sa-ti spuna ei ce meriti si ce nu meriti. Recomand testari psihologice unor colegi gen: Tudor, Rudolf,ACH si un coleg.

Comments are closed.