Categories
sindicat

ANP, împuterniciri peste termenul legal în penitenciare, pe motiv de pandemie

Prin adresa nr. 54542/30.10.2020, ANP transmite în unitățile penitenciare o serie de ‘recomandări’ privind îndeplinirea condițiilor de ocupare prin excepție a unor posturi de conducere folosindu-se mult-prea-abuzata instituție a împuternicirii.

Trecând peste faptul că, iată, de această dată chiar avem o situație de excepție, pandemia, în continuare împuternicirea rămâne o instituție mult prea uzitată în condițiile în care, fie că avem pandemie fie că nu, este nevoie de stabilitate și mai ales responsabilitate la nivel managerial. Mai jos un extras din Adresa ANP nr. 54542/30.10.2020 pentru cei interesați.

Conform art. 125 alin. 3 și alin. 4 din legea nr. 145 per 2020 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, împuternicirea în funcții de conducere se poate face pentru o perioadă de maximum un an, perioadă în cadrul unitatea din cadrul Poliției penitenciare este obligată să inițieze demersurile pentru ocuparea postului de conducere vacante; în cazul în care postul de conducere vacante nu se ocupă, se poate dispune o nouă împuternicire.

Având în vedere că, în prezent, sistemul penitenciar se confruntă cu o situație de excepție din cauza restricțiilor legale generate de cadru normativ și de situația epidemiologică până la data de 16. 09. 2020, pentru asigurarea continuității actului managerial la nivelul funcțiilor de conducere vacante pentru care se depășește perioada maximă de împuternicire pe un an, veți avea în vedere fundamentarea deciziilor de împuternicire prin prezentarea situației de excepție.

Din cauza deficitului de personal la nivelul sistemului penitenciar, în prezent prioritatea în materie de ocupare vacante prin concurs, este ocuparea posturilor de execuție, urmând ca scoaterea la concurs a posturilor de conducere să se realizeze într-o etapă ulterioară.

În vederea aplicării în mod unitar a dispozițiilor art. 125 alin. 3, coroborate cu cele ale art. 203^1 legea nr. 145/2019 statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, veți avea în vedere ca, ofițerii propuși pentru împuternicire, să îndeplinească condițiile specifice postului.

Pentru identificarea celor mai buni ofițeri care să fie împuterniciți, recomandăm ca la împuternicire să urmăriți și verificarea îndeplinirii condițiilor de ocupare de conducere prin concurs (din punct de vedere al vechimii, calificativelor și situației disciplinare necesare).

În situația în care nu identificați ofițer care să îndeplinească condițiile de concurs, împuternicirea se poate face doar cu îndeplinirea condițiilor specifice ale postului de de conducere, însă numai cu o fundamentare temeinică și justificată acestui demers.

Având în vedere că împuternicirea reprezintă o numire temporară pe funcții cu atribuții ce trebuie exercitate permanent (nu suportă amânare), certificarea îndeplinirii condițiilor specifice poate rezulta, după caz, din documente sau din asimilarea condițiilor specifice ale postului ocupat cu cele ale postului propus pentru împuternicire (susținerea unor eventuale probe practice poate fi avută în vedere că ultima opțiune, în cazul în care aspectele necesare nu rezultă din documente sau asimilarea cu postul ocupat). (sursa: ANP 54542/30.10.2020)

În context

Studiu de caz penitenciar: Împuterniciri în serie. Pagube de milioane. Cine plătește?!

Video | Petrică Bănuţă, a solicitat încetarea împuternicirii la Penitenciarul Poarta Albă

Directorul adjunct al Penitenciarului Jilava, demis în urma controalelor ANP

4 replies on “ANP, împuterniciri peste termenul legal în penitenciare, pe motiv de pandemie”

Va salut Dl Sorin! Știți ceva despre OMJ asociat Legii nr 145/2019 pentru clarificarea unor spete.Multa stima și respect

La care anume dintre spete va referiti? Sunt tot felul de proiecte de decizii si de OMJ-uri care au legatura cu Statutul.

Va salut Dl Sorin! Va întrebam despre art113 (drepturile personalului pensionat ) Stomatologie,oftalmologie,medicamente dacă se aplica conform legii . Respect mult

Nu retin care este stadiul acelui HG la care se face la referire. Au fost cateva zeci de acte normative secundare statutului. Amintiti-mi va rog luni sa ma interesez.

Comments are closed.