Categories
sindicat

Schimbări la Penitenciarul Vaslui ca urmare a neregulilor reclamate de sindicat

Aflăm din presă că ANP a luat primele măsuri în urma controalelor efectuate la Penitenciarul Vaslui, unde sindicaliştii au adus grave acuzaţii conducerii: de la relaţii neprincipiale, la deturnări de fonduri, pontaje fictive şi sporuri acordate discreţionar.

Schimbările din funcţii vin în urma controlului de fond declanşat la Penitenciarul Vaslui de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Fostul director al unităţii, comisarul Vasile Doroftei nu a mai aşteptat concluziile superiorilor, solicitând ieşirea la pensie, având în vedere că destituirea sa era iminentă.

Urmare a controlului ANP a fost schimbat din funcţie directorul adjunct, responsabil cu siguranţa şi regim penitenciar. Dan Maloş a fost înlocuit cu Sorin Bărbuţă, care a mai ocupat funcţia de director adjunct în timpul mandatului fostului director Eusebio Brânză. 

Singurul rămas în funcţie, din vechea echipă managerială, este directorul economic Marius Cernat, cel pe care sindicaliştii l-au acuzat că a fost numit în funcţie fără a îndeplini condiţiile legale şi că a încasat bani în baza unor pontaje fictive.

Surse din cadrul Penitenciarului Vaslui au afirmat că Marius Cernat s-ar fi apărat în faţa echipelor de control invocând că nu el a întocmit pontajele. Astfel, a fost chemat în faţa comisiei de disciplină pentru explicaţii ofiţerul care a întocmit pontajele.

După izbucnirea scandalului, adjunctul Cernat a renunţat la decontarea chiriei. Sindicaliştii l-au acuzat că avea încheiat contract de închiriere cu fosta soţie, de care era divorţat fictiv şi cu care locuia în fapt.

Concluziile controlului de fond, efectuat de ANP pe mai multe paliere, nu au fost încă finalizate. 

La jumătatea lunii septembrie, sindicaliştii au reacţionat public prin intermediul unei scrisori deschise atrăgând atenţia asupra abuzurilor şi a faptelor de corupţie care s-ar petrece în instituţie, sub protecţia şefior.

Reacţia sindicaliştilor a venit pe fondul nemulţumirilor că, deşi au semnalat organelor ierarhice superioare neregulile de mai multă vreme, nu s-au luat măsuri. Nici măcar după verificările efectuate de Corpul de Control al Ministerului Justiţiei din luna februarie.

Pe scurt, angajaţii Penitenciarului Vaslui, membri ai sindicatului Megas, au reclamat aspecte ce, susţin ei, au transformat închisoarea din Vaslui într-un ”cuib al corupţiei”:

cu relaţii neprincipiale între şefi şi subordonaţi, cu angajaţi protejaţi premiaţi discreţionar cu sporuri de 50% pentru misiuni şi lucrări speciale, pontaje fictive în cazul privilegiaţilor incluşi într-un proiect derulat de autorităţile norvegiene la Penitenciarului Vaslui, conflicte de interese, deconturi fictive a transportului la şi de la serviciu sau folosirea angajaţilor la anumite lucrări la locuinţa directorului închisorii.

În context

ANP, control de fond la Penitenciarul Vaslui la sesizarea sindicatului

Proiectul Correctional, 31 de milioane de euro pentru sistemul penitenciar românesc până în 2024

Pușcăria în 2019. Penitență prin distracție

5 replies on “Schimbări la Penitenciarul Vaslui ca urmare a neregulilor reclamate de sindicat”

Situație asemănătoare cu cea de la poarta albă, campioni în corupție și mușamalizări , dar acolo nu au fost nici demisii, nici destituiri, nici măcar o schimbare, deși au capul plin de bube, cine credeți că-i protejează?

Felicitari!! Dar este prea putin. Asta cu chiria fictiva si divort pentru chirie se practica la greu. In plus, furatul din bani publici, mai ales cand folosesti minciuni si documente false sunt fapte penale, nu ar trebui ca respectivii sa ramana in penitenciar dar de partea cealalta a gratiilor, sau avand in vedere toleranta corupta fata de colegi nu se va intampla ca deobicei nimic?
La sporuri date pe tot felul de criterii sunt probleme cred in toate unitatile.

La fel si cu deconturi si aceste fonduri luate de la straini, vezi Jilava, doamna judecator si directorii de acolo sunt bagati adanc in chestia asta. dar daca doamna judecator s-a casatorit cu norvegianul, nici strainii numai controleaza nimic, ai nostri oricum nu se deranjau. Apropos de Jilava, doamna director adjunct inca isi mai deconteaza fictiv transportul, aducand bilete false, cand este dusa si adusa de un servitor de la educativ, facut comisar sef in timp record, exceptional omul. Si mai primeste portocale si bomboane de la lustruitorii de … ?

In toata tara…toti decontam transportul ptr concediu la Tulcea si Arad.
Corectilor de asta nu ziceți nimic?
Si mai pot continua.

Comments are closed.