Categories
sindicat

Ministerul Justiției, proiect pentru aplicarea Deciziei ICCJ 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare pentru polițiștii de penitenciare

Ministerul Justiției, pregătește un proiect pentru aplicarea Deciziei ICCJ 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare pentru polițiștii de penitenciare. Pentru cei interesați, detalii mai jos.

Pe scurt, un proces început de FSANP acum mai bine de 2 ani și tranșat recent de ICCJ care a constatat că:

  • În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 8 şi art. 10 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 raportat la art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.103/2013 şi art. IV alin. (1) şi (6) din Legea nr. 79/2018, este permisă cumularea majorării de 75% din baza de calcul, acordată pentru activitatea desfăşurată de funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care,
  • în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, cu drepturile aferente muncii suplimentare prestate de aceiaşi funcţionari peste programul normal de lucru, doar pentru orele efectiv lucrate ce depăşesc durata normală a timpului de lucru potrivit art. 112 din Codul Muncii. (sursa: ICCJ)

Drept urmare, se pare că Ministerul Justiției intenționează să elimine prevederea ilegală introdusă inițial de către ministrul Tudorel Toader și menținută ulterior de către ministrul Ana Birchall prin OMJ 2588/C/2019 art. 12 alin. 2.

În context

Aplicarea Deciziei ICCJ 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare pentru angajații din penitenciare

Orele suplimentare ale polițiștilor de penitenciare, încă în dispută în instanță

9 replies on “Ministerul Justiției, proiect pentru aplicarea Deciziei ICCJ 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare pentru polițiștii de penitenciare”

Poate face si un proiect pt aplicarea deciziei 51 , nu mai misca nimic cu acel RIL pe care au zis ca il vor face…..

Toate actele normative au fost proiect inainte de aprobare. Asada, vesnicul raspuns: dupa aprobare si publicare.

Buna seara Dl Sorin! Am300h neacordate suplimentare de 2 ani. Am avut mai multe dar am reușit cu greu sa le iau. Ce se întîmplă in continuare, nu vor sa le plătească?Cu consideratiune

Le solicitati in scris sa vi le acorde (procedura). Daca nu se rezolva aveti la dispozitie calea instantei. Ar mai fi de verificat daca au depasit cumva numarul legal de ore suplimentare, aici intrand in sfera abuzului in serviciu.

Bună ziua ,D-le Sorin Dumitrașcu,
să înțeleg că se vor da retroactiv, diferența de bani, pe orele suplimentare de la începutul anului 2019 și pană în prezent,acolo unde este cazul?
După care se vor calcula conform deciziei Î.C.C.J.?

Da. Dupa aplicarea noului ordin vor fi necesare recalculari avand in vedere ca a fost acordat gresit. Cel mai probabil va putea merge retroactiv pana la data aprobarii ordinului ilegal.

Comments are closed.