ANP “a mărit” valoarea uniformei polițiștilor de penitenciare
sindicat

Înghețarea salariilor, scurtă istorie recentă și câteva opțiuni de reacție pentru angajații din penitenciare

Guvernul a decis și pentru 2021 înghețarea salariilor și pensiilor. La fel s-a întâmplat și în pentru 2019 și pentru 2020. Cu toții ne amintim, chiar dacă unii n-au comentat la acea vreme, că salariile mărite s-au născut înghețate încă de acum 4 ani.

Salarii înghețate din 2018

Pentru început, câteva repere de istorie recentă pentru memoria colectivă:

2018 – salarii înghețate. După ce s-a aprobat Legea cadru a salarizării 153/2017 care promitea creșteri fabuloase de salarii, dar care la punerea în practică a început cu mutarea impozitelor în sarcina angajaților. Deci, creștere reală către zero începând cu 2018. Proteste, pichetări, mitinguri. Era vremea când ministrul spunea că “doar unii” (n.n. FSANP) protestează.

2019 – salarii înghețate. OUG 114/2018 a rezolvat și mai abrupt problema pentru Guvern. La acea vreme am prins proiectul de înghețare de la începutul lui decembrie. Am reacționat, am fost extrem de activi în presă, am organizat refuzuri de ore suplimentare și am fost în stradă protestând chiar dacă unii colegi ne-au lăsat în offside.

2020 – salarii înghețate. Guvern nou, salariile și pensiile îngheață, dar se acordă în continuare acea diferență raportată la coeficientul din 2022. Sunt ceva nemulțumiri, dar pentru că în lupta politică se făcuse abuz de amenințarea cu tăieri toată lumea a răsuflat ușurată constatând o creștere ușoară, conform legii. După care a venit pandemia și ne-am dat seama că sănătatea e mai bună decât toate.

2021 – salarii înghețate. Guvern nou, salariile și pensiile îngheață. Cu diferența că nu mai primim ceea ce prevede legea raportat la coeficientul pe 2022. De notat că de data asta mai mulți dintre cei care sindicalicește stăteau pe margine se activează și e de apreciat. De data asta pretextul e pandemia din 2020.

Opțiuni de reacție

Se observă deja că înghețarea salariilor a devenit opțiune de politică publică indiferent de culoarea și structura guvernamentală. Mai constatăm și că nemulțumiții din internet nu vin de fiecare dată în stradă și nici nu își riscă pe termen scurt venituri (plata orelor suplimentare) pentru câștiguri pe termen lung (creșteri salariale).

Asta ne demonstrează istoria recentă. Protestăm pentru a demonstra că avem o reacție și că asta s-ar putea în cele din urmă la vot. Și, cam atât. N-am reușit să formăm masa critică care să schimbe guverne ori politici publice. Pur și simplu oamenii nu s-au implicat și-au preferat să creadă că “e bine și așa rău”.

Pentru 2021, în funcție de reacția Guvernului evident, pregătim noi acțiuni de comunicare publică, negociere și protest. Am făcut-o de fiecare dată chiar și în perioada când unii fârtați sindicali încă nu descoperiseră că îngheață salarii și tăceau adânc contra diverse favoruri.

Singurul semn de întrebare este dacă domniile noastre, cei afectați de aceste înghețări de salarii, vom participa la aceste acțiuni și dacă vom susține măsuri care presupun un efort pe termen scurt și asumarea unor riscuri profesionale pe termen scurt sau  vom aștepta și în 2021 ca rezolvarea să vină din neant?

PS. Între timp, așteptăm o reacție a ministrului Justiției și ne manifestăm deschiderea pentru un dialog social constructiv.

În context

Salariile și pensiile îngheață în 2021

Negocieri la Ministerul Justitiei, actiuni de protest in penitenciare

Contratimpul protestelor aflate in conflict cu adevaratul dialog

18 thoughts on “Înghețarea salariilor, scurtă istorie recentă și câteva opțiuni de reacție pentru angajații din penitenciare

 1. Mentalitatea romanului : “ Bine ca nu ne reduc salariu “.
  PNL, USR și toate partidele de dreapta vor ca romanii sa fie săraci, niciodată nu au bani pentru mărirea salariilor, niciodată nu sunt bani pentru mărirea alocațiilor, a salariu minim, etc .
  Ăștia sunt exact ca chiaburii de pe vremuri, populația sa fie săracă .
  N-au pic de respect pentru bugetari, departe de mine gândul ca in instituțiile publice sunt tote roz dar sa pui la zid toți bugetarii, militarii, etc este cel puțin lipsa de bun simt . Ne așteaptă 4 ani de foc .

  1. Foarte bine punctat,asta e reactia in unitati,”bine ca nu ne taie”.Sper sa reactionam cum trebuie la acest abuz al noului guvern,altfel ne meritam soarta.

 2. În finalul întâlnirii, ministru Bode a precizat că a luat în considerare argumentele organizaţiilor sindicale şi tensiunile ridicate la nivelul personalului MAI, sens în care a precizat că există mai multe variante de lucru şi ne solicită să vedem rezultatul acestora după şedinţa de Guvern care va avea loc în această după amiază”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Europol.

  Sindicaliştii vor organiza, joi, un protest, între orele 10.00 – 12.00, în faţa fiecărei prefecturi din ţară.

  ”Salutăm, de asemenea, solidaritatea colegilor din penitenciare, al grefierilor şi al funcţionarilor din administraţia publică centrală, care vor veni alături de noi la protestul de mâine”, au mai transmis sindicaliştii.

 3. Catu: a inghetat salariile ca unora le-a crescut salariul mai mult decat altora.El echilibreaza acest lucru inghetand salariile nu scazand la unii – nu e cazul-sau crescand la altii-era cazul conform legii.

 4. Mda… ne a executat Catu frumos,si nu a lasat loc de nicio interpretare….
  Daca nu facem rezistenta puternica ,nu doar ca am pierdut anul asta marirea,cinva fi pt totdeauna.

 5. Suntem un popor de lași și proști ! Ne meritam soarta cu asemenea conducători ! E suficient sa vezi cine sunt prim ministru și ministrul muncii ! De președinte nu mai vorbesc , toți trei sunt cei mai slabi din istoria României !

   1. Probabil discutia cu ministrul va fi la fel de victorioasa ca a celor din politie de azi de la MAI.
    E clar ca nu tine de ministru,trebuie obtinuta intalnire cu primul minustru si toate protestele in fata guvernului si a ministerului cu presa,altfel sunt zero pt ei……

    1. Nu presedintii sau ministrii conduc o tara.De multe ori ei habar nu au de domeniul respectiv.Consilierii conduc din umbra.

  1. Asa sa fie oare? Chiar să fie totul pierdut si sa acceptam să-si bată unii joc de noi doar pentru că românul reacționează ca dumneavoastra mai sus?

  2. Cu asemenea mentalitate sa nu ne mai miram de situatia actuala!
   Proteste masive in fata MJ si Guvern.

 6. Am fost înțeles greșit Dl.Presedinte. De acționat am acționat și in 2010 la toate protestele inclusiv la București-Parlament și chiar acum vin de la protest .Am fost alături de colegii mei chiar dacă sunt la pensie.Cu mentalitatea mai ușor puțini sunt care au mentalitatea mea.Voi fi alături de voi la tote protestele pe care le organizați.

  1. Ati fost inteles exact cum v-ati exprimat. Nu e cazul sa va simtiti nici lezat si nici sa aveti pretentii de “mai usor cu…” 🙂

   Altfel, foarte bine ca va implicati. La multi ani!

Comments are closed.