Categories
sindicat

Sindicatele din penitenciare în dialog cu ministrul Justiției despre problemele personalului din sistemul penitenciar

Marți, 05.01.2020 reprezentanții sindicatelor din penitenciare au discutat cu ministrul Justiției lista scurtă a problemelor personalului din sistemul penitenciar. Mai jos detalii.

Pe scurt cam asta s-a dicutat:

1. Acordarea majorării salariale și a actualizării pensiilor. Toate federațiile am inistat pe faptul că sunt drepturi legale și că pot fi acordate fiind resurse. Având în vedere că pentru pensii MApN a avansat luna septembrie 2020 pentru posibila actualizare, am cerut o poziționare similară pentru salarii.

2. Majorarea de specialist de clasă. A fost prezentată situația de fapt si ce se întamplă la MApN și MAI. Ordinul este pregătit, nu ar fi extrem de complicat pentru a fi semnat rapid. Rămâne ca dl ministru să analizeze și să decidă în consecință.

3. Aplicarea deciziilor 51/2019 și 65/2020. Am informat ministrul cu privire la stadiul implementării și cu privire la metodele prin care s-a tot tras de timp din lipsă de buget. Deciziile de instanță trebuie aplicate.

4. Plata integrală a sporurilor de concediu. Ministrul a fost informat cu privire la deciziile pronunțate de instanță și practica de la nivelul MJ. Cel mai probabil va face o analiză internă și nu e obligatoriu să se folosească acel RIL.

5. Consultarea cu organizațiile sindicale. Am cerut ca actele de interes care ajung la MJ să ne fie comunicate și ca proiectele pe care agreem să fie aprobate ca atare. Am dat exemple codul etic si OMJ privind acordarea gradelor din sursă externă.

Ministrul confirmă că a avut constatări similare în ceea ce priveste introducerea unor prevederi în proiectele care ajung la semnat.

6. Acordarea sporului pentru parinții care lucrează și nu-și pot supraveghea copiii. Am informat ministrul că ordinul a depășit faza de transparență decizională și trebuie semnat.

7. Continuare concursuri. Am informat cu privire la situația procedurilor de resurse umane și am cerut ca acestea să continue raportat la numarul mare de posibile pensionări.

8. Am prezentat și chestiunea cu actualizarea normelor de hrană și de echipare. Fără însă a avea un feedback, apreciindu-se că inițiativa ar trebui să aparțină MApN.

9. Sporuri de COVID pentru toți cei care lucrează cu deținuți bolnavi. N-am reușit s-o prezint pentru că s-a terminat timpul alocat.

IN CONCLUZIE. Ministrul și-a notat problemele expuse, la unele ne-a oferit feedback și a pus întrebări, fără însă a se poziționa într-un sens sau altul până când nu se documnentează.

Urmează ca la finalul săpatămânii viitoare să ne reauzim într-o întâlnire online pentru răspunsuri la problemele ridicate și soluții ce urmează să fie aplicate.

Notă: Când spun că am transmis sau discutat ceva mă refer la reprezentanții sindicatelor prezenți în întâlnire, nu doar la subsemnatul.

În context

OUG 226/2020 privind înghețarea pensiilor și salariilor, publicată

Discuții la Ministerul Justiției despre înghețarea salariilor personalului din penitenciare

Înghețarea salariilor, scurtă istorie recentă și câteva opțiuni de reacție pentru angajații din penitenciare

3 replies on “Sindicatele din penitenciare în dialog cu ministrul Justiției despre problemele personalului din sistemul penitenciar”

Cum scapam de coruptia din sistem, care este prelungita la greu si in MJ, cu unii dintre angajati fiind sustinuti de rudele din MJ, nu intereseaza pe nimeni.

Comments are closed.