Categories
penitenciar

ANP, proiect privind perioada de practică pentru polițiștii de penitenciare debutanți

ANP transmite pentru observații proiectul Deciziei directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi desfășurarea perioadei de practică din cadrul cursurilor de inițiere a polițiștilor de penitenciare debutanți.

Potrivit inițiatorilor, Metodologia de organizare şi desfăşurare a perioadei de practică din cadrul cursurilor de inițiere a polițiștilor de penitenciare debutanți este structurată în 4 capitole, după cum urmează:

  • capitolul I- Dispoziţii generale
  • capitolul II- Obiectivele şi organizarea stagiilor de practică
  • capitolul III – Desfăşurarea stagiilor de practică
  • capitolul IV – Finalizarea stagiilor de practică

În cuprinsul proiectului au fost stabilite responsabilitățile unor persoane implicate în organizarea, coordonarea și îndrumarea stagiilor de practică după cum urmează:

  • ofițerul coordonator al stagiului de practică – Pentru coordonarea stagiului de practică, directorul unităţii penitenciare în care sunt repartizaţi cursanții desemnează, prin decizie de zi pe unitate, ofiţerul cu formarea profesională din cadrul biroului de resurse umane şi formare profesională sau, în lipsa acestuia, un alt polițist de penitenciare definitiv.
  • îndrumătorul de practică – este persoana specializată, pentru fiecare tip de serviciu sau de misiune efectuat de către cursanți, de regulă ofiţer, stabilită prin decizie de zi pe unitate să asigure planificarea, îndrumarea şi coordonarea cursanților, precum şi coordonarea procesului de evaluare a activităţilor practice desfăşurate de către cursanți, cu respectarea strictă a programei analitice a stagiului de practică.
  • coordonator de curs – este polițistul de penitenciare definitiv din cadrul structurilor de resurse umane şi formare profesională din Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau unităţilor subordonate numit de Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

De asemenea, în cuprinsul proiectului au fost reglementate aspect privind:

  • obiectivele generale ale stagiilor de practică;
  • atribuțiile ofițerilor coordonatori ai stagiilor de practică;
  • stabilirea categoriilor serviciilor/activităților desfășurate de cursanți în perioada stagiilor de practică.

În perioada stagiilor de practică, cursanții pot beneficia de învoiri, în conformitate cu prevederile art. 104 lit. f) din Legea nr. 145/2019 privind  statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare coroborat cu art. 25 alin. (2) din Ordinul Ministrului Justiției nr. 3513/2020, pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare, precum şi a criteriilor de evaluare a rezultatelor acesteia.

De asemenea  în timpul efectuării serviciilor/activităţilor, cursanții sunt echipaţi în uniformă sau echipament specific, conform deciziei directorului de unitate.

În perioada stagiilor de practică cursanții sunt autorizaţi pentru acces la informaţii clasificate “secret de serviciu”, de către directorul unităţii penitenciare în care aceştia sunt repartizaţi să desfăşoare stagiile de practică, cu avizul sau la propunerea funcţionarului de securitate din unitatea penitenciară.

Pentru fiecare stagiu de practică, nota minimă de promovare este 7,00, în conformitate cu prevederile art. 102 alin. (4), din Metodologia de organizare și desfășurare a pregătirii profesionale a polițiștilor de penitenciare, precum și a criteriilor de evaluare a rezultatelor acestora, aprobată prin Ordinului Ministrului Justiției nr. 3513/C/2020.

În context

Ministerul Justiției, proiect privind arhivele SIPA și DGP

Proiect privind sancțiunile aplicabile preoților din penitenciare

ANP, proiect privind Codul de conduită etică pentru personalul din penitenciare

13 replies on “ANP, proiect privind perioada de practică pentru polițiștii de penitenciare debutanți”

Când în articol nu se spune nimic despre drepturi, bani, sporuri, plata chiriei sau a ratelor, ci despre muncă, practică la locul de muncă, antrenament, învățat, comentariile tind spre 0(zero)!!

Off topic. Dle presedinte ,cand se preconizează că ne putem vaccina împotriva covid 19?

Suntem in valul 2. Stiu ca se fac pregatiri, dar nu stiu sa se fi stabilit exact datele.

Vaccinarea nu este obligatorie. Dar la fel ca si la poliomielita cine nu se vaccineaza are un risc mult mai mare de a se imbolnavi.

Din punct de vedere profesional, ma refeream. Eu am avut covid acu câteva săptămâni. Și nu intenționez sa ma vaccinez pana la toamna. Sunt imunizat.

Am inteles din ce punct de vedere va refereati. Raspunsul meu e acelasi.

…din punct de vedere profesional, dacă nu ne vaccinăm, o vom lungi cu planurile de măsuri, cu purtatul măștilor, cu tot felul de carantine, cu limitările de mișcare în plus, cu alte îmbolnăviri, poate și morți, cu responsabilitățile care trebuie preluate de la cei bolnavi sau aflați în izolare la domiciliu, cu cheltuieli în plus ptr. achiziții de echipamente de protecție, cu blocare de concursuri și implicit cu deficit de personal-vor fugi și mai mulți la pensie dat fiind că oricum s-au înghețat salariile-salarii care au înghețat din cauza deficitului uriaș la bugetul de stat, deficit care se va adânci dacă nu stopăm pandemia. Dar nu-i așa oamenii de știință au devenit brusc niște imbecili manipulați de Bill Gates, care vrea să ne cipeze cu vaccinul?
Vaccinați-vă, și terminați cu prostiile. Faptul că sunteți circumspecți, nu vă face obligatoriu mai inteligenți!

@Jock. Comentariu exceptional. Noi ne-am ales meseria asta, cu obiectul muncii referitor la persoane custodiate. Daca nu noi, cei care avem o astfel de slujba, cine ar trebui sa dea exemplu in lumea asta? Sa fii antim, dar nu antiv!

Comments are closed.