Categories
penitenciar

Tentativă de evadare ca-n filme la Penitenciarul Spital Poarta Albă

In data de 2.01.2021, un deținut clasificat cu risc pentru siguranța penitenciarului a rupt gratia ferestrei și a coborât, pe lenjerii de pat legate între ele, de la etaj.

Persoana privată de libertate s-ar fi plimbat prin penitenciar aproape 2 ore fiind capturat în jurul orelor 3 dimineața.

Reprezentanții Penitenciarului Spital Poarta Albă au confirmat incidentul pentru cotidianul Replica de Constanța, precizând că evenimentul a avut loc în data de 2 ianuarie a.c. iar angajații penitenciarului au intervenit cu promptitudine și au reușit imobilizarea persoanei private de libertate.

În cauză a fost sesizat și Parchetul, urmând a se desfășura o anchetă în acest caz.

Totodată, reprezentanții Penitenciarului Spital Poarta Albă au menționat că a fost înștiințat și judecătorul de drepturi și libertăți. (sursa: replicaonline)

În context

HotNews: Directorul Penitenciarului Giurgiu, demis după evadarea unui deținut

ANP: Evadare la Penitenciarul Ploiești, coronavirus la Penitenciarul Giurgiu

Penitenciarul Oradea | Tentativă de evadare

22 replies on “Tentativă de evadare ca-n filme la Penitenciarul Spital Poarta Albă”

Amănunte despre modul în care s-a „acționat cu promptitudine” în dimineața zilei de 02.01.2021, la tentativa de evadare de la Spitalul Penitenciar Poarta Albă.

Un agent aflat într-unul dintre posturile de pază de pe perimetru, a anunțat că văzuse mișcare la E8. Șeful de tură, Tătaru, a venit cu mai mulți agenți la E8, unul dintre ei sărind gardul la E8 și îl căuta singur pe deținut.

Deși Tătaru știa că este de un deținut din categoria celor cu risc, a dispus ca agentul care a sărit gardul să fie unul relativ recent angajat, fără experiență, care ar fi putut fi luat ostatic de către deținutul ascuns în secția dezafectată.
Un alt agent i-a sugerat lui Tătaru să se spargă lacătul pentru a se putea pătrunde la E8, însă Tătaru a dat dispoziție să se aducă cheile din punct control. Din mormanul de chei, Tătaru bâjbâia după cheia de la E8, în timp ce ceilalți colegii așteptau în întuneric, iar colegul ăsta, de doi ani angajat îl căuta singur pe deținut.

Toată lumea știe că inteligența îl caută mereu pe Tătaru, dar, nu știu cum face, e întotdeauna mai rapid și nu-l prinde. Cum a procedat în continuare Inteligența_Supremă, Tătaru, e demn de filmele cu proști.

Tătaru a plecat cu o parte din mascați, la spitalul penitenciar să le facă la ăia apelul din camera din care a ieșit deținutul, considerând probabil că angajații de la spital sunt cu mult mai inteligenți decât el și nu știu să numere doi deținuți.

Totul a durat cam 20 minute de când s a constatat lipsa deținutului până la capturarea lui „cu promptitudine”, colegii așteptând vreo 10 minute în fața porții la E8 ca să caute cheia, până la urmă sărind gardul. În 10 minute de căutări în interiorul E8 , l-au găsit.

Timp de circa 10 minute, acel coleg angajat de doi ani, a căutat singur prin curtea E8 deținutul cu RSP, fiind expus, putând fi oricând atacat ori luat ostatic de către deținut, în timp ce Inteligența_Supremă, Tătaru, făcea apelul la spital, ori căuta cheia de la E8, pe care n-o recunoștea pentru că făcuse prea multe controale la E8 și nu reușise să vadă bălăriile crescute acolo de 2 m.

Când i s-a reproșat de către un agent că nu s-a mai igienizat de mult la E8, reacția lui Tătaru a fost: „nu e treaba ta, dacă vrei, fă notă la director”. Curios ar fi dacă alți ofițeri, cu muuuult mai inteligenți decât Tătaru au prins în procesele-verbale privind locurile și momentele vulnerabile, să fie igienizat la E8, și cum au verificat după, dacă s-a și făcut igienizarea.

Înainte de a fi fost scos deținutul de la E8, în disperare de cauză, Tătaru a dat dispoziție să spargă lacătul.

Toate persoanele aflate de față, au rămas siderate, așteptându-se ca Tătaru să dea dispoziție ca deținutul să fie aruncat peste gard.

Despre SPPA ce să mai zicem, un agent devenit comisar, ajunge director după 6 luni.

„și cel mai bine și mai bine este faptul că șeful de schimb nu dormea de cca. 2 ore la incident”, iar un mic amănunt , se poate verifica pe camerele video de la sppa unde era tataru când a fost prins deținutul.

sz ca sunt off… dar am o nelamurire- pe un site( sa spunem coleg si partener de miscari sindicale) apare informatia potrivit careia la penitenciare s-au platit cei 75% pentru scoala online. este corecta aceasta informatie?
multumesc

Ar trebui sa-i intrebati pe dansii cel mai bine. Banuiesc ca va pot da detalii.

Șeful de tură de la spital este praf, plin de el, ii este greață și ca s-a născut, dar. Cine este interesat să adere la organizația secretă speranța-mea – clanța, poate intra pe site-ul Xhamster secțiunea gay, avem acolo un videoclip de prezentare.

Deținutul nu era clasificat cu RSP….el fost calificat ulterior ca urmare a incidentului.
Era arestat preventiv.
Cu privire la modul de gestionare….sunt multi șefi de tura care primesc banii pe baza muncii depuse de colegi.

Este o mare rușine evadarea din interior pentru cei care lucrează la tură. Atenție mare la modul de executare al serviciului.Detinutii vă urmăresc și știu tot ce faceți. Vă spune cineva care a lucrat 26 ani tură fără probleme de evadare sau tentativă de evadare.

Aveti dreptate. Dar sectia de unde s-a evadat este din rigips. Ceilalti detinuti sunt cu risc. Nu avem grupa pt activitati. Nici pt apel. Sistemele de siguranta nu se ridica la inaltimea gradului de periculozitate al detinutilor. Nu caut scuze pt nimeni dar probleme au fost semnalate din timp. Veghe nu exista in acea camera. Nu avem nimic cu ce sa ii constrangem un pic macar pe detinuti. Legat de seful de tura de la ppa: nimeni nu se poate pune in pozitia nimanui. Ca a procedat sau nu corect e altceva. Dar fiecare actioneaza diferit. E prea usor sa spui despre cineva ca a gresit. Cei de la sppa au nevoie de un lider adevarat, nu imputernicit pt 6 luni pt pensie cum s-a intamplat in ultimii ani. Si cred ca e valabil in tot sistemul. Ar trebui sa fim foarte uniti in astfel de situatii impotriva detinutilor care ne joaca pe degete.

La rândul meu trebuie să recunosc că mare dreptate aveți. Mare incompetență aveți la SPPA. Ar trebui dați afară de la șeful de tură, la șeful serviciului siguranță, și director. Nu vă ascundeți incompetența după rigips, ori după gradul de încadrare al deținuților într-un anume regim de executare a pedepselor.

Vă mai aduceți aminte, voi, cei de la SPPA, de asistența medicală acordată lui Borcea, tete_a_tete la cabinetul vostru medical, după orele 22:00? Ori după trecerea timpului, ați descoperit că sunteți fete mari? Sunteți o adunătură de pile și de incompetenți, asta sunteți.

Legat de șeful de tură de la PPA, nu-i mai deplângeți soarta. Omul e la fel ca voi, din același aluat. Are lângă el o încrengătură de acoliți pe care-i favorizează. În rest, e la fel de praf ca și voi.

Da, fiecare acționează diferit, diferența constând în faptul că voi chiar nu ați făcut nimic, și mâncați banii statului de pomană. Nu e ușor să spui că un incompetent a greșit. E o datorie morală să arăți opiniei publice cam pe unde se irosesc banii tuturor, din taxe și impozite, pentru plata unor incompetenți ca voi, de exemplu.

Cred că ar trebui să fim uniți, dar împotriva incompetenței și a imposturii. E corect?

Tu vrei să zici că grilajul ferestrei pe care deținutul l-a scos, era prins în rigips? Când e bine vă este bine doar vouă , iar în astfel de situații să fim uniți că nu vă faceți treaba. Că va fugit vouă deținutul e treaba voastră , dar dacă evada pe cei din pază(foișor) sigur îi aștepta ce este mai rău. Cât despre unii dintre șefii de tură , toată lumea știe cât sunt de capabili și cerebrali.
PS. Nici măcar acum nu rezistați să vă duceți serviciul până la sfârșit.

La penitenciarul spital poarta alba totul este ca în filme…ca în filmele cu proști 😄

Probleme vechi la penitenciarul spital poarta alba, orice deținut poate evada, dacă vrea! bineînțeles. Din ce am discutat cu colegii de pe tura, te poți astepta la asa ceva! celor de mai sus nu le pasa. cine se face vinovat pt recordul de evadari din ultimele luni?cu reinstruirile ne-a ajuns
reinstruiri, semnam, plecam. nu se face nimeni nimic. sefii de la paza mai sunt in functie la anp după toate evadarile? Ce păzesc? Se feresc de coronavirus și ce sa vezi, evadeaza domnul ppl când are chef! stau în birouri sefii anp și trimit subinspectori în control la spete de asa anvergura. Sa constate ce? Nici nu știu ce documente sa verifice! Sa va fie rusine! Stancovici chemat de urgenta la comanda, astia sunt pierduti cu covidul și nu mai știu altceva! Asa sefi, asa subordonati!

Buna dimineata domnule presedinte,

Imi cer scuze pentru intrebare , este off topic:

1- Se pot deconta vouchere de vacanta cu zile de concediu pe anul anterior? (ex. decont voucher 2021 cu zile de CO din 2020)
2- Se pot deconta voucherele de vacanta si in aceasta luna (inceput de an) avand in vedere ca este un alt an si totodata au fost prelungite acordarea acestora in 2021?

Multumesc anticipat pt raspunsuri!

In OUG 226/2020 e prevazut ca se pot deconta cheltuieli de concediu aferente anului 2020 si in 2021. Interpretarea carcotasa pe care posisbil sa o vedem in unele penitenciare ar fi ca doar daca concediul a fost efectuat in 2020. Ceea ce e absurd si contrar spiritului legii, dar dupa cum bine stim, posibil.

In concluzie, DA la ambele intrebari, dar e posibil sa aveti ceva discutii prin unitati, unii sefi si sefuleti gandind mai talpar din principiu. Daca aveti probleme dati de veste.

Din ordonanta reiese ca se deconteaza in acelasi cuantum sau restul ramas.Nu scrie nicaieri de ce zile de concediu iei.

Eu inteleg ca diferenta daca discutam de diferenta de zile ramase neluate pe anul precedent.

Cred ca ar fi mai mult decat absurd sa nu fii de acord sa decontezi voucher pe 2021 cu zile din 2020, nu e logic (insa istoria ANP ne-a aratat multe).
Avand in vedere ca ordinul de serviciu se deconteaza asa, nu ar trebui sa existe probleme.

ArtXII (3) e vorba de limita de 1450 si la (4) e vorba de perioada intregului an 2021 cand se pot deconta serviciile turistice in limita valorica (1450) sau diferenta intre limita valorica si suma decontata efectiv.Nu spune nimic de zilele de concediu.
Acum inteleg ca unii tin de scaune si cauta tot felul de scuze ca sa mai ia un 50 si tura urmatoare, nu trebuie sa fim surprinsi.

Comments are closed.