Proiecte multe, soluții puține pentru penitenciare

Proiecte multe, soluții puține pentru penitenciare

Până ne lămurim care sunt planurile noului ministru al Justiției pentru penitenciare și în contextul pregătirilor de proteste, ANP ne mai transmite un proiect pentru observații.

Chiar dacă nu e despre bani și probabil că n-o să fie nici observații, mai jos aveti detalii pentru cei interesați de formarea profesională.

Avem așadar, proiectul Deciziei directorului general al ANP privind modalitatea de selecţionare a formatorilor, precum și de organizare şi funcţionare a Registrului formatorilor din sistemul administraţiei penitenciare.

Observații pot fi trimise până la data de 22.01.2021, la adresa de e-mail ionut.zmeu@anp.ro sau ionut.zmeu@anp.gov.ro, propunerile şi observaţiile dumneavoastră cu privire la proiectul supus analizei.

Potrivit inițiatorului un obiectiv prioritar al Administrației Naționale a Penitenciarelor este armonizarea permanentă a pregătirii profesionale a personalului, atât din punctul de vedere al legislaţiei specifice sistemului penitenciar, cât şi din perspectiva legislaţiei aplicabile formării profesionale a adulților.

Prezentul proiect de act normativ a fost emis în temeiul Legii nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, și al OMJ nr. 3513/C/2020 pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare, precum şi a criteriilor de evaluare a rezultatelor acesteia,fiind totodată avute în vedere şi prevederile Ordonanței de urgență nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.

Pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor privind pregătirea profesională a polițiștilor de penitenciare, prezenta decizie stabilește modalitatea de selecţionare a formatorilor în cadrul cursurilor sau programelor de pregătire profesională organizate în sistemul administrației penitenciare, precum și al celor acreditate/autorizate, precum și modalitatea de organizare şi funcţionare a Registrului formatorilor din sistemul administraţiei penitenciare.

Registrul formatorilor din sistemul administraţiei penitenciare cuprinde poliţişti de  penitenciare care dețin certificat de competenţe profesionale de formator sau certificat de absolvire a programelor de pregătire psihopedagogică, în domeniul instruirii prin utilizarea de metode şi tehnici specifice educaţiei la adulţi,

iar inscrierea în acesta se realizează la cerere sau la propunerea directorilor unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare, respectiv șefii structurilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, de către lucrătorii structurilor de resurse umane din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv Serviciul Formare Profesională din  Administrația Națională a Penitenciarelor.

Competența de selecționare a formatorilor pentru activitățile de pregătire inițială și continuă organizate la nivelul sistemului adminstrației penitenciare se realizează de către:

 1. structura de specialitate în domeniul cursului din Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru activităţile de pregătire desfăşurate la nivel național şi regional;
 2. structura de specialitate de la nivelul unității, pentru activităţile de pregătire desfăşurate la nivelul unităţilor penitenciare.

Competența de selecționare a formatorilor pentru activitățile de pregătire acreditate/autorizate, se realizează de către structura de specialitate în domeniul cursului din Administrația Națională a Penitenciarelor.

La selecția formatorilor vor fi avute în vedere următoarele criterii:

 • formatorul are profilul sau specialitatea corespunzătoare programei de pregătire;
 • experiență în specialitatea cursului (vechime în specialitate);
 • vechimea în sistemul administrației penitenciare;
 • experiența ca formator;
 • feedback-ul primit în urma susținerii cursurilor, în calitate de formator;
 • situația disciplinară;
 • formatorul să dețină o funcţie de cel puțin acelaşi nivel cu cea deținută de cursant, să aibă competențele necesare în concordanță cu tematica cursului, ori să își desfășoare activitatea în Administrația Națională a Penitenciarelor.

În context

ANP, proiect privind pregătirea fizică a polițiștilor de penitenciare

ANP, proiect privind perioada de practică pentru polițiștii de penitenciare debutanți

ANP, proiect privind Codul de conduită etică pentru personalul din penitenciare

Published by Sorin Dumitrascu

23 comments on “Proiecte multe, soluții puține pentru penitenciare”

 1. Poate că actualul ministru crede că suntem în “custodia” lui Bode…. polițiști fiind!!

  1. Proiect multe, solutii putine. MApN facuse un proiect pentru recunoasterea grupei de munca daca va amintiti. A venit pandemia, nu mai stim pe unde e. In rest, cum stiti.

   1. Poate totusi vă interesati prin ce sertar zace …faceti hartii …cotizam si iar cotizam dar cand e vb de personalul civil toti zic ,,nu depinde de noi”….sau nu mai stim pe unde e….Nu se poate asa ceva …cu tot respectul domnule presedinte vrem sa vedem hartii scrise catre Anp,ministerul muncii ptr grupa ,nu mai zic de sporuri ca nu se respecta pe sectii ….sunt ani de zile de cand ne duce cu zaharelul …indradevar suntem.putini dar totusi existam in sistem …..Va rugam respectos anul acesta luna de luna vrem hartii scrise si trimise .Va multumim !

    1. Ne-am tot interesat. Am tot incercat. Chiar daca nu va place raspunsul, decizia nu e la noi, e la ministru/guvern. Iar presiune nu prea putem pune pentru ca razboinicii din online nu prea-i vezi si la actiuni. Chiar daca nu chiar cu frecventa ordonata de dumneavoastra vom reveni pe aceasta tema.

 2. Cu sau fără formatori, o să rămânem tot mai puțini în sistem…
  Văzui mai deunăzi pe tv că crescu semnificativ numărul magistraților care vor să iasă la pensie, urmare a declarațiilor ministrului justiției că se va mări vârsta de pensionare…
  Sunt convins că sunt colegi care gândesc că dacă se mărește vârsta de pensionare la magistrați, o să urmăm noi…
  P. S. Din fericire(sau poate din păcate!!), nu sunt pus in situația de a alege dacă să mai rămân sau să plec..

  1. La noi ioc!Pasa cuiva ca in loc sa plătesc 800 pe luna la o bona de la 12 cand iese de la scoala si până la 15.30 cand ajung acasa?Nu i bai,ca sunt copiii noștri, dar nu e mai putin adevarat faptul că suma s a dublat de cand tin școlile închise trogloditii ăștia.Deh ,de la 7 la 15 o bona te usucă de bani.Multi bani.Pe ei,d le Dumitrașcu,chiar dacă toti stim ca sunteti PNL-ist!Nu doar va faceti ca ii deranjați…

   1. Daca mai trebuia sa platesti si rata la casa cum au altii – fie din economie fie din sistem-ce faceai? Te aruncai de pe bloc?

  1. Ei nu dau socoteala nimanui.Isi trag ce salarii vor + sporuri si apoi plang ca nu mai au bani la bugetul urbei si maresc taxe sau cer suplimentarea bugetelor.Si pentru ca aduc voturi le si primesc.

 3. @Rudolf-Taxele și impozitele locale se plătesc către primării…
  Prefecturile sunt “extensiile” guvernului în teritoriu și acolo se platesc taxe pentru permise, pașapoarte, etc…

   1. Nu am spus că nu ai avea dreptate
    sau că n-ar fi instituții care sfidează, cel puțin bunul simț, dacă nu chiar legea….

Comments are closed.