Categories
sindicat

MAI, promisiunile ministeriale, pe loc repaus

Se pare că promisiunile ministeriale nu s-au concretizat în ceea ce-i privește pe colegii polițiști. Din lista de probleme anunțate de unele sindicate ca fiind rezolvate de ministrul Bode, Guvernul n-a prea ținut cont de nimic.

Bine-ar fi fost să nu fie așa, dar asta răspunde cumva și comentatorilor noștri care s-au grăbit să dea copy-paste din informările referitoare la ‘victoria’ în negocierile de la MAI înainte ca promisiunile sau discuțiile să se concretizeze, certându-ne cumva că n-am reușit și noi același lucru dinspre penitenciare.

Ministrul Bode a fost lăsat pur și simplu în ofsaid de către prim-ministrul Cîțu, după ce le-a promis sindicaliștilor din MAI că le va acorda polițiștilor sporuri de risc. Ceea ce demonstrează 1) că una spun și alta pot miniștrii când e vorba de bani și 2) că nu e musai bine să anunți victorii pe bază de promisiuni.

Ministrul le-a spus acestora că totul este aranjat și discutat și că prevederea va intra în ordonanța care prevede acordarea unor bonusuri medicilor și asistentelor care vor participa la programul de vaccinare.  Numai că, în proiectul de ordonanță afișat pe site-ul Guvernului și aprobat în ședința de vineri, nu s-a făcut nicio referire la polițiști.

Prima promisiune a lui Bode a fost completarea proiectului de OUG promovat de Ministerului Sănătății, cu privire la stimularea personalului medical de a participa la activitățile de vaccinare, cu scopul de a include un amendament prin care să prevadă alocarea unei sume de 1.000 lei brut/lunar, pentru personalul MAI (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri etc) care sunt implicați direct în lupta împotriva pandemiei de Covid-19.

O altă promisiune a fost susținerea unui amendament la Legea 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19, pentru ca urmașii personalului MAI din rețeaua medicală să beneficieze de pensie de urmaș.

Bode a mai promis că va susține actualizarea cu rata inflației și creșterea normei de hrană. Pe lângă promisiuni, ministrul Bode a prezentat, la întâlnirea cu sindicatele, măsurile extraordinare luate în favoarea polițiștilor. 

Acesta s-a referit la stabilirea procedurii privind acordarea titlului de specialist clasă, drept prevăzut de Legea 153 și neaplicat din 2017. La capitolul realizări a fost trecută și acordarea majorării de 75% din salariul/solda de funcție pentru părinții din MAI care nu pot să beneficieze de zile libere pentru îngrijorarea copiilor ce stau acasă din cauza suspendării cursurilor. (Sursa: national.ro)

Altfel, Ministrul Justiției, promisese că avem un răspuns până săptămâna trecută la problemele discutate cu sindicatele din penitenciare. Nu s-a întâmplat. Va trebui, deci, să schimbăm abordarea și să recurgem la acțiuni sindicale, dacă dialogul nu are rezultate.

Ceea ce demonstrează încă o dată că sindicalismul e o luptă de uzură și că cei care-au descoperit după 4 ani că salariile îngheață vor trebui să ni se alăture în același tip de abordare pe termen lung, acum că victoriile fulgerătoare, de regulă aranjate prin metoda “noi ne facem că protestăm, voi vă faceți că ne dați” s-ar putea să nu mai funcționeze.

În context

OUG 226/2020 privind înghețarea pensiilor și salariilor, publicată

Discuții la Ministerul Justiției despre înghețarea salariilor personalului din penitenciare

Înghețarea salariilor, scurtă istorie recentă și câteva opțiuni de reacție pentru angajații din penitenciare

18 replies on “MAI, promisiunile ministeriale, pe loc repaus”

sa speram ca ANP va aplica catre toti angajatii, cum e la MAI(cu mici exceptii), si sa nu conditioneze cum sunt ei invatati sa faca

Nu putem face o revenire la adresa ministrului? pt a-i reaminti ca e dator cu raspunsurile(pana recurgem la prostest), altfel din pacate nu se va rezolva.

Dle președinte, insistati macar pt dreptul de decontare al ratei pt toti politistii de penitenciare!

Domnule președinte,de majorarea de 75% pt părinți ce se mai aude, deja sunt cam multe luni adunate și parca vad ca se spune “pas” și la asta. Multumesc!

E ordinul la semnat. Ar trebui sa nu mai dureze mult acum ca s-a facut schimbare.

Tot niciun raspuns de la MJ?
Chiar ne sfideaza pe fata?
Am vazut ca ii plac interviurile ministrului si apare zilnic in presa…..

Comments are closed.