Acțiuni comune de protest ale personalului din penitenciare începând cu 8 februarie 2021
penitenciar

Acțiuni comune de protest ale personalului din penitenciare începând cu 8 februarie 2021

Urmare a faptului că nu am primit un răspuns în termenul auto-asumat de către ministrul Justiției, la 08 februarie 2021 sindicatele din penitenciare vor organiza acțiuni comune de protest.

De notat că între timp am mai participat la nivel local la ceva acțiuni declanșate de către colegii polițiști  începând cu 31 decembrie 2020, chiar dacă am dat o șansă dialogului, așa cum era normal. Din păcate ministrul Justiției se pare că nu își ia în serios nici măcar propriul angajament de a da un răspuns într-un termen rezonabil.

Pentru început, am solicitat o nouă întâlnire cu ministrul Justiției (cu prezență fizică). Cine știe?! Poate ne înțelegem mai bine și suntem mai convingători. Dacă nu se întâmplă ori răspunsurile primite nu sunt satisfăcătoare până la 01 februarie 2021, facem notificările legale și începem protestele în stradă. Câte 2 pe lună la ministere, Guvern, plus ceva surprize până când guvernanții se trezesc.

În context

OUG 226/2020 privind înghețarea pensiilor și salariilor, publicată

Discuții la Ministerul Justiției despre înghețarea salariilor personalului din penitenciare

Înghețarea salariilor, scurtă istorie recentă și câteva opțiuni de reacție pentru angajații din penitenciare

22 thoughts on “Acțiuni comune de protest ale personalului din penitenciare începând cu 8 februarie 2021

 1. Era si timpul, părerea mea. Nu vreau să mă amestec prea mult în strategia liderilor de sindicat, ştiu ei ce este mai bine de făcut, dar bâtaia de joc, persiflarea truditorilor şi călcarea în picioare a demnităţii lor are o limită. Desigur, noi avem sarcina să răspundem la chemarea liderilor, să nu îi lăsăm singuri în ploaie precum ei nu ne lasă pe noi. De izbelişte. Si, chiar dacă nu avem voie să ne strângem mai mullţi de 100, eu tot voi face o plimbare cu căţelul pe trotuiarul de la MJ, că doar nu va fi interzisă plimbarea în doi până la ora 23. Fac, cu această ocazie, un apel şi către domnul nea Firi, care ne-a fost baci şi încă ne va fi până de ziua păcăliţilor, să facâ ceva ce n-a mai făcut niciun baştan de gherle înainte. Nu ştiu ce. Să dea o decizie, ceva, să iasă cu pieptul dezgolit în faţa ministrului, să ne ţină partea precum noi, ăştia discreţii din conservă, “mnealui, atunci când nişte ciumpalaci vremelnici au vrut să ni-l discreţioneze prin colţuri de ţară pe motive de documente contabile persiflue, pe iubitorul nostru de intelectuali, veşnic în amintirea noastră, slăvit numele în veci, nea Firi. Haide că poţi, domnule Ungureanu, arată-ne acum, la plecare, ca ne-ai iubit. Confucius spunea că marile adevăruri se spun în pragul uşii. Dă-ne un semn ca ţi-am fost dragi, nea Firi, şi noi te vom trece la categoria “cei buni” şi ne vom face că uităm ce probleme ne făceai în tinereţile lu” mata. Ştim că poţi.

  1. cu ăștia din conservă mai ușor, uită-te cam ce mai fac ăștia pe la poarta albă!

  2. Nenea Antim, matale care esti un intelectual,poti sa-mi spui daca nea’Firi mai are imputernicire de la MJ sau este prin “decizie”, ca asta este trendul?Parca n-am citit nicaieri ca dl avocat Catalin P l-ar fi imputernicit….Ori ,daca nu-ti cer prea mult,cand se termina imputernicirea de drept a lui Tibi?

   1. Pe 1 aprilie 2021. Chestia cu intelectualii este una celebra, face parte din definitia de caz a lui nea Firi, pe cand era mai tinerel si tinea discursuri in fata formatiei. Eu nu ma dau nici mare intelectual, nici de partea intunecata a fortei. Ideea e ca, personal, sper sa faca ceva ce n-a mai facut niciun DG inainte de iesirea din sistem, e momentul si este in stare. Altfel, cred ca o sa ii iau urma. Prin Cismigiu, la sahistii de ocazie.

    1. HAI MA,NEA’ ANTIME,ca n-oi fi matale mare intelectual,asa precum spui,dar nu stii ca la pomul laudat sa nu te duci cu sacul?Bine,esti roman si matale,si cum nu vrei sa te dezminti….romanul moare cu speranta….Acum …… sa inteleg ca nea Firi,dupa 1.04,ne va parasi? Adica intra in randul bunicilor?Pai cine o sa mai fie DG? Sa nu spui ca Cotofana……

 2. Noi protestam dupa ce voteaza bugetul,a trebuit sa stam milogi 5 saptamani pentru a ne hotarai.Si in 2009 am rezolvat multe cu aceeasi atitudine.

  1. In primul rand, daca va simtiti intr-un fel nu e cazul sa extindeti asta asupra tuturor colegilor. Cine chiar a dorit sa protesteze in perioada asta, si n-a avut rabdare cu negocierile, a facut-o.

   Ce v-a oprit pana acum, daca erati asa grabit, sa iesiti in strada? Incepand cu 31 decembrie au fost proteste la care au participat sindicate din toate federatiile din penitenciare. Si, ce va opreste acum?

   Nu ca v-ar influenta, dar… Daca iesi deja in strada inainte sa incerci dialogul, ce mai negociezi? Si, mai important, daca iti ignora iesirea in strada, cum mai negociezi?

   Sau, doar, asa, ideea era sa ne certati nu sa va implicati? Si, eventual, nici sa ganditi. Ce credeti ca se rezolva pe 8 ianuarie si nu se rezolva pe 8 februarie?

   PS. Poate n-ati observat fiind, in asteptare ca milogul dupa cum ne spuneti, dar problema nu e in legea bugetului, ci intr-un OUG adoptat deja si publicat la finalul anului trecut.

 3. Îi dor în paispe’ pe guvernanți de protestele noastre !!! Produsele sau scumpit și se scumpesc într-o veselie , la fel și euroiu ,iar “somitățile” ce conduc aceasta tara nu au fost în stare să mărească pensiile și salariile cu rata inflației , stabilită oricum la un procent prea mic fata de realitate !

  1. Sigur ca-i doare “in paispe” o vreme. Dar aceste proteste repetate ii fac sa piarda alegeri pentru ca influenteaza alegerile. Si incet incet incepe sa-i doara cu adevarat.

 4. Cu toată stima dar Prea-Maritul DG.ANP ,ar trebui să ia si dansul taurul de coarne.Daca nu este subjugat politic,sa iasa fratilor si el cu ceva.E doar de imagine ?toată lumea striga sus si tare sindicatele…..dar noi uitam ca avem sefi si sef peste sefi care trebuie să se ocupe si de lucrurile astea.fostul DG era obtuz si pe bună dreptate criticat ,dar acum?presiune ar trebui si pe ANP!!!eu zic că aici e veriga din lipsa comunicării.multumesc

 5. Foarte iscusit cu vorbele domnul Dumitrascu,sper sa le gasiti si la negocieri,noi astia de tot asteptam cate o firmitura suntem satui de asteptari,imi sustin parerea,tarziu pentru negocieri, deja politicul lucreaza de o luna la denigrarea bugetarilor,cat despre celelalte aspecte nu dau curs,imi pare rau ca nu avem toti aceeasi atitudine pozitiva.

  1. E foarte bine ca va sustineti parerea, numai ca ati pierdut un pic startul cu aprecierea. Noi negocierile le-am inceput a doua zi dupa OUG, pe 28 decembrie 2020. Din pacate n-am putut sa ne aprobam singuri revendicarile asa cum cred unii dintre cei care au impresia c-ar fi mai abili si mai viteji din spatele anonimatului ca se intampla cu dialogul social si negocierile. E drept, prin tupeu si lipsa de informare manifesta, ma faceti doar sa ma intreb daca merita si sa sper ca nici macar nu sunem colegi.

   Altfel, cum sprijinul vitejilor anonimi – deseori postaci si-atat, concretizat de regula exclusiv in comentarii, nu conteaza foarte tare la negocieri si nu prea avem cu ce pune presiune, ministrul a ales sa nu ne mai acorde raspunsul promis stiind probabil c-o sa fie destui dintre aminitiții viteji anonimi din online care, neavand habar ce presupune ca timp si energie o negociere, o sa dea vina tot pe noi si probabil c-o sa-si dea si palme singuri in oglinda in loc sa inteleaga ca atunci cand sunt actiunile trebuie sa se implice mai mult decat in a scrie comentarii.

   Pentru infomarea dumneavoastra, suntem in al 4-lea an de inghetari de salarii si pensii si istoria demonstreaza ca cei mai abili si viteji anonimi din online nu participa pe nicaieri si obosesc brusc dupa comentarii razboinice menit a-i mana de regula pe altii la proteste. Nu de alta, dar subsemnatul a organizat si participat la cateva zeci de actiuni in perioada amintita si a convins extrem de greu victimele inghetarilor sa-si apere drepturile. Si, ramane valabil.

   Dar, cum spuneam, daca va grabiti totusi cu protestele, nu va opreste si nu v-a oprit nimeni. Daca va considerati mai bun negociator, iarasi, nu va opreste nimeni. Liderii de sindicat sunt alesi. N-ar strica un geniu anonim care sa devina brusc facatorul de minuni in negocieri. Si ca sa va pregatiti, chiar de maine de la 08.00 va astept la mine la birou pentru a prelua comanda ostilitatilor. Cine stie?! Poate reusim cu dumneavoastra in frunte?! Dar… ca si in alte cazuri de viteji anonimi, rezultatul e stiut: Anonomii curajosi de la tastatura, raman anonimi si atat.

   1. Calm domnilor,
    Nu ne este de folos sa fim singuri impotriva noastra.
    Uniti putem reusi, guvernantii asta si vir ,deaia si refuza dialogul ca sa se ajunga fix la asta…..lupte interne.
    Respect!

    1. Mutumesc, dar nu era vorba de nicio lupta interna si nici de ceva opus calmului. Era doar un raspuns pentru cineva care ori nu intelege ori se face ca nu intelege. Actiunile le facem cum le-am facut si pana acum.

 6. Domnule Presedinte, este adevarat ca la politie s a aprobat legea cu specialistul de clasa si incepand din luna ianuarie curent vor primi sporul ? Si daca da, la noi ?

  1. Da. Pe 31 decembrie. La noi dupa ce semneaza ministrul modificarea OMJ, specialistii MJ opinand anterior ca acest drept s-ar putea acorda doar din 2022.

   1. O problema în cadrul negocierilor ar putea fi și faptul că la negocieri participă 4 federații care reprezintă interesele a 11000 de polițiști de penitenciare.. Două ar fi fost suficiente….
    Asta doar pentru că s-a mai vrut unii să fie președinte!

 7. Domnule Dumitrascu am vazut o adresa mai recenta cu revendicarile sindicatelor, am observat o adresa comuna intre fsanp, snpp…dar la asta mai recenta lipseseste punctul 10 ajutorul pentru locuinta o data in cariera? De ce ati omis sa adaugati acest lucru? Este un drept cel mai consistent si ar elimina discriminarea intre angajati.

  1. Ati observat corect. Intentia e sa evitam reactiile negative in public. Nu inseamna ca n-o sa insistam in relatia cu MJ sau Guvern.

Comments are closed.