Sindicatele din Poliția Penitenciară, mitinguri de protest începând cu 08 februarie 2021
sindicat

Sindicatele din Poliția Penitenciară, mitinguri de protest începând cu 08 februarie 2021

COMUNICAT Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară organizează mitinguri de protest.

 • Ministerul Justiției – luni 8 februarie 2021, ora 11,00
 • Penitenciarul Craiova – joi 11 februarie, ora 11,00
 • Penitenciarul Botoșani – joi 11 februarie, ora 11,00
 • Penitenciarul Deva – joi 11 februarie, ora 11,00

Organizațiile sindicale din Politia Penitenciara, reprezentând 85% din totalul personalului, au decis calendarul comun de proteste, care constă în mitinguri la sediile Ministerului justiției și ale penitenciarelor.

Prima acțiune de protest are loc luni 8 februarie 2021, la sediul Ministerului justiției (interval orar 11,00-13,00) si va fi urmata de mitinguri organizate joi 11 februarie la Penitenciarele Craiova, Botoșani și Deva (interval orar 11,00-13,00).

Declanșarea protestelor este provocată de lipsa de soluții dar mai ales de reacție a Ministrului justiției care a recepționat în mai multe rânduri, atât direct cat si in scris, problematica, fără a oferi niciun răspuns în termenul asumat.

Acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând sa fie comunicate public, in timp util.

Protestam pentru ca Poliția Penitenciară este:

 1. Singura instituție din sistemul public care nu acordă majorarea legală de 75% părinților cărora le-a fost interzis prin lege sa rămână cu copii acasă pe durata închiderii școlilor.
 2. Singura instituție din structura de apărare națională care nu acorda titlul de specialist de clasa prevăzut de lege.
 3. Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute in norme si in standarde.
 4. Prima instituție din Romania care in 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante fata de standardele in vigoare, in eventualitatea unui buget subdimensionat.
 5. Prima instituție din Romania la numărul de ore suplimentare de munca prestate (peste un milion anual);.
 6. Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea in 2021 a posturilor aflate in proceduri de concurs din 2020, din lipsa de buget?
 7. Prima instituție din Romania ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc).

Revendicări

 1. Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, in cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi fata de situația din luna ianuarie 2020.
 2. Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
 3. Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizata) a actului normativ, pentru anul 2021.
 4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației.
 5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.
 6. Semnarea si publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevăzute pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice.
 7. Punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
 8. Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite.
 9. Îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).

***

Pe întreaga durata a protestelor, mitingurile anunțate pot fi completate si cu alte acțiuni: excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau chiar blocarea activității.

În context

Acțiuni comune de protest ale personalului din penitenciare începând cu 8 februarie 2021

Dialog social înghețat

VIDEO Nemulțumiri în rândul angajaților din penitenciare

15 thoughts on “Sindicatele din Poliția Penitenciară, mitinguri de protest începând cu 08 februarie 2021

 1. Ar trebui stabilite/pregătite și răspunsuri pentru eventualele întrebări ale ziariștilor în legătură cu salarizarea, vârsta de pensionare, sporurile acordate în sistemul penitenciar..
  Nu de alta, da’ să nu se “blocheze” colegii cărora le-ar fi adresate astfel de întrebări…

  1. cum te gândești tu la toate ca un om mare , eu nu mă duc să dau interviuri acolo măi cap de praz.

   1. Bineînțeles că tu și alții ca tine n-o să dați interviuri….
    Doar o să suflați în ….. vuvuzele, bre nea marine(sau preferi să-ți zic cap de…. Codrin Ștefănescu??)!

 2. Esti dat dracu bai prazare, desi pe olteni cica sa nu-i dai, ca ei sunt deja. Nu poate unul sa ia o palma, ca hop Alcaprazul sare: Ba eu, ba eu! Mai stai dracului de-o parte ca nu esti vreun geniu! N-ai si tu altceva de facut prin batatura?

  1. O să încerc să mă esplic! fă Corino..
   Ce am spus în primul coment a fost pentru că mi-am amintit cum tot la un miting, îl înghesuiră ziariștii pe Giovani S. (chit că era mândru nevoie-mare că dă interviu….)!
   Așa că acei colegi care primesc spor de studii(licențiați în drept, psihologie, etc…) au ocazia să arate că-l merită și că pot lega într-o înșiruire logică mai mult de 4 cuvinte!!
   P. S. N-am avut niciodată pretenția că scriu mai corect decât vorbește Șumudică portugheza cu turcii!!

   1. Daca as avea mintea ta, ti-as spune sa vb cu fa cu aia batrana a ta sau cu cea cu care imparti patul. Dar lumea nu asteapta balacareli de Craiova pe acest site si opinii, sugestii pertinente, comentarii cat de cat inteligente. Si daca vei raspunde din nou, pt ca stiu ca te oftici si te mananca tare, nu-ti voi mai raspunde. Daca nu ai inteles nimic din mesaje, asta e. Atat poti tu! Te pup Cori! Fa Cori!

 3. Mitingurile de protest vor fi, din pacate, doar pentru opinia publica. Politicienii, in special cei aflati in categoria ,, animal politic”, nu vor fi impresionati deloc de vuvuzele sau de lozinci ( chiar daca sunt in versuri )… Iar ziaristii au o atitudine, in general, ostila fata de bugetari , cautand sa speculeze orice fel de ,, anomalii”…

 4. Pai de vreo câteva zile suntem asaltați numai de dezbateri pe tema salarii și sporuri la bugetari.Plus angajari de chelnerițe și alte neamuri care se practica și pe la noi.

  1. Unde că și penitenciar
   Este bine să spui că să știm și noi pe la ce unități de întâmplă astfel de angajări, nu de alta dar am pregătit și vuvuzeaua și nu vreau să picam de fraieri.
   La o adică, voi aveți prevenire prin unitate ori ba
   Bună întrebare.

   1. Nicăieri colegule,era doar o fantezie. La noi in sistem nu exista nepotism,fii,nași,fini ,cumetri,veri,frati,etc angajați prin concursuri trucate și combaterea își face treaba cu profesionalism.

  1. Asta ar trebui sa verificati unde “se aude” si sa ne spuneti si noua ca sa nu ne obligati sa comentam zvonuri si nici sa nu fiti parte la o vreo dezinformare.

Comments are closed.