Categories
sindicat

Proteste ale angajaților din penitenciare la Ministerul Justiției și în fața penitenciarelor

Luni 22.02.2021 un nou miting la Ministerul Justiției. Joi 25.02.2021 pichetări la penitenciarele Aiud, Gherla și Miercurea Ciuc.

Acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând sa fie comunicate public, in timp util.

Protestam pentru ca Poliția Penitenciară este:

 1. Singura instituție din structura de apărare națională care nu acorda titlul de specialist de clasa prevăzut de lege.
 2. Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute in norme si in standarde.
 3. Prima instituție din Romania care in 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante fata de standardele in vigoare, in eventualitatea unui buget subdimensionat.
 4. Prima instituție din Romania la numărul de ore suplimentare de munca prestate (peste un milion anual);.
 5. Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea in 2021 a posturilor aflate in proceduri de concurs din 2020, din lipsa de buget?
 6. Prima instituție din Romania ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc).

Revendicări

 1. Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, in cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi fata de situația din luna ianuarie 2020.
 2. Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
 3. Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizata) a actului normativ, pentru anul 2021.
 4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației.
 5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.
 6. Punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
 7. Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite.
 8. Îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).

***

Pe întreaga durata a protestelor, mitingurile anunțate pot fi completate si cu alte acțiuni: excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau chiar blocarea activității.

În context

Sindicatele din Poliția Penitenciară, mitinguri de protest începând cu 08 februarie 2021

Protestele angajaților din penitenciare continuă

Mass-media și ministrul Justiției despre protestele angajaților din penitenciare

6 replies on “Proteste ale angajaților din penitenciare la Ministerul Justiției și în fața penitenciarelor”

In acest context, exista cateva aspecte foarte deranjante, parerea mea, care tot apar in spatiul public. Se vorbeste despre sporurile nesimtite la bugetari. Dar nu prea vad ca liderii de sindicat, mai ales cei de confederatii sindicale, sa iasa in fata si sa explice ca aceste sporuri nu pot fi retrase, pur si simjplu, de la toata lumea. Sa ne uitam la sporul de “calculator”, cel mai ponegrit, pe toate canalele. Pai, domniile lor, ale guvernantilor, aui citit vreun studiu de specialitate, publicat intr-o revista stiintifica recunoscuta mondial? Se stie ca monitoarele LCD emit substante cancerigene, iluminarea din spate, fie cu neon sau de alt tip, produce radiatii periculoase, rata de refresh si intarzierea sunt periculoase pentru creier si ochi, de asemenea. Depinde, desigur, si timpul petrecut in fata monitorului. Caz similar pentru vestitele antene de pe cladiri. De ce nu se fac cunoscute aceste standarde europene si nu se fac determinari mai dese, pentru edificarea turcanilor şi câţilor pusi pe taiat otova sporuri? Chiar si un simplu telefon are standarde stricte pentru emisie electromagnetica pe kilogram-corp, foarte dure in Europa, in comparatie chiar si cu America de Nord. Cat despre conditii vatamatoare, altele, sau praf, in domeniul nostru, ce sa mai vorbim? La fel, ar trebui nuantata problema si in privinta altor componente salariale. Dar ne oprim aici, sa nu se spuna ca, in loc sa vorbim despre chirii si filozofia custodierii ne ocupam timpul cu toate prostiile de sporuri de calculator si neuropsihic. Da, voi iesi din nou in strada. Chiar daca creierul si ochii mei nu sunt iradiati suficient.

Dragii mei colegi, va rog incercati sa nu va mai luptati unii cu ceilalti ( ex: situatia cumpararii unei locuinte prin transformarea chiriei in rata) si faceti front comun, impotriva tuturor celor care vor sa atenteze la drepturile voastre, actuale sau viitoare, fie intentionat, fie prin necunoasterea legilor in vigoare.Azi , de exemplu pe Antena 3 , se dadea o lista a pensiilor de serviciu , pe care, pensiile angajatilor din penitenciare, nu erau incluse in categoria pensiilor militare, asa cum erau cele din MAI,SPP,SRI etc, ci apareau ca o categorie distincta , ca si cum acestea nu ar fi reglementate de aceeasi lege a pensiilor militare.Mai mult decat atat , in aceeasi emisiune se dadea exemplu , pensia acelui director de penitenciar , care este cea mai mare pensie din Romania. Niciun cuvant despre faptul ca , acest personaj , care a fost impus sistemului penitenciar , in vremea cand puscariile din Romania trebuiau conduse de magistrati , nu si-a desfasurat intreaga activitate in sistemul penitenciar. Cat despre sporurile acordate salariatilor , sa studieze , acesti perdanti ai alegerilor, ca fara acestea, veniturile in acest sistem ar fi, nu doar foarte mici, ci chiar mizere, degradante, pentru aceasta profesie. Daca au de gand, sa nu mai acorde sporuri, atunci sa stabileasca salarii decente, motivante , pentru aceasta profesie speciala. Avand in vedere toate acestea si multe altele, pe care sunt convinsa ca le cunoasteti, fiti uniti in fata inamicului comun, nu fiti dezbinati! Va doresc , numai bine!

Toate problemele sunt importante, oricat de insignifiante ar parea pentru unii, ale tuturor categoriilor de angajati ai ANP. Deocamdata, trebuie sa ne concentram pe capetele de cerere din documentul anexat postarii d-lui presedinte. Corect.

Domnule presedinte ce facem cei care am depus factura turistică în luna ianuarie pentru decontare, că cei de la financiar nu vor , dar nici nu dau un răspuns argumentat legal de ce nu ne acordă decontarea la cei care am depus până la publicarea ordonanței care prevede anularea.Dvs puteti cere un răspuns celor din Anp ce se întâmplă cu noi cei care legal am depus factură ptr decontare, in timp ce dreptul de acordare legal e incă activ.Multumim pentru intelegere si implicare.

Si daca se schimba legea la un moment dat oricum trebuie sa se plateasca. Problema e de alocare bugetara nu doar de clasica temere a finantistilor. Deci, mai trag de timp dar o sa plateasca pentru cine a depus.

Vă multumesc pentru rapiditatea răspunsului, şi să sperăm că sincai de la financiar de prin unități vor avea curajul să vadă lucrurile ca şi dvs.şi să nu fim dați uitării pe motiv ca au anuntat politicieni pur si simplu printr ordonanța care de la publicarea ei produce efecte si nu retroactiv cum că nu se mai dau vauchere si decontari, uitându i pur si simplu pe cei care s au incadrat cand legea de acordare era activă si au depus factura ptr servicii turistice 2021 anterior publicatii ordonanței.Vă multumim inca odata pentru optimism , încurajare si ca luptati ptr drepturile noastre chiar dacă unii flutura deja oronanta austeritatii si vezi doamne nu se mai dă nimic dpv.al lor.

Comments are closed.