38 thoughts on “ANP, proiect privind acordarea majorării de specialist de clasă pentru personalul din penitenciare

 1. De unde reiese faptul ca singurele conditii sunt ca la MAI? Si anume, calificativul bun si fb si vechimea in sistem?

   1. Ps: art 49 la care face referire la punctul f, de exemplu este prevazut cel putin calificativul FB, nu si bun(ca la MAI) de exemplu.

     1. Totodata trebuie avut in vedere baza la care se aplica majorarea, la MAI am inteles ca este la salariul de baza din legea 163(cel mare),daca se aplica la 2009, este aproape insignifiant!

    1. Vai ce problema ? Caificativul Bine il au doar oamenii problema si cei care nu vor sa munceasca. E normal sa beneficieze doar cei cu calificativul FB. Vorbim de specialist de clasa nu de alt spor de vechime.

 2. Buna ziua , știe cineva ce ar însemna in banii,(aproximativ) acest specialist de clasa la un agent cu vechime 14 ani.?

  1. Puteti estima folosind datele din proiect si propriul fluturas de salariu.
   Pe transe ar fi vorba de majorarea salariului de funcție/salariului de bază cu:
   a) 2,5% – pentru titlul de specialist clasa a 3-a;
   b) 5% – pentru titlul de specialist clasa a 2-a;
   c) 7,5% – pentru titlul de specialist clasa 1.
   Cel mai probabil veti avea clasa 1, restul conditiilor le gasiti aici (la sectiunea cu specialistul de clasa) http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/236441

   1. De asemenea trebuie avut in vedere si art 45:
    (1) Titlul are o valabilitate de 5 ani și se obține/menține prin examen, de către personalul care îndeplinește condițiile și standardele de performanță pentru fiecare domeniu/clasă în parte.
    Avand in vedere ca , conditiile de acordare sunt conditionate de vechime in mare parte, si anume 3,5 si 7 ani pt clasa 3,2 si 1 , sa fim atenti la interpretarile marilor juristi ANP, in sensul ca , de ex:
    Daca in prezent un angajt are 4 ani vechime, ii corespunde clasa 3(2,5%), insa pt 5 ani vechime (adica peste un an, cand va acumula vechimea necesara) ii va corespunde clasa 2 (adica 5%,), acest lucru trebuie sa fie facut din oficiu la fiecare termen,3,5 si 7 ani.
    Mari specialisti ANP pot interpreta jn defavoare si sa spuna ca titlu este acordat pe 5 ani cf art 45 , urmand ca dupa aceasta perioada sa obtii urmatorul procentaj(desi poate unii colegi mai au nevoie doar de cateva luni ca si conditie de vechime)
    Sper ca m-am facut inteles prin exprimare.
    Respect!

 3. Că de obicei, se introduce ferestruica românească în ecuație, adică excepția. Ideea că simpla vechime și calificativul sunt suficiente pentru obținerea titlului de specialist mi se pare de natură să ducă în derizoriu toată povestea. Știu indivizi care lucrează de 20 de ani în sistem și sunt la fel de habarniști ca la început. Dacă îi întrebi de-o lege sau un regulament, nici măcar nu au auzit… calificativul: știm cum se obține. În ziua de azi lumea se supără dacă nu primește excepțional.
  Dacă vreți să dați valoare acestui titlu, acordați-l doar pe bază de examen. În felul acesta nivelul de pregătire al personalului va crește, dacă tot vreți să mai cheltuiți din fonduri publice.

  1. Datorita celor ca tine prinde Catu curaj si ne ignora, in aceste vremuri tulburi si incerte in care se anunta taieri si pierderi importante tu vii cu propuneri anti-colegi.
   Da, poate ai dreptate (moral vorbind), insa in aceste vremuri (la fel ca si politicienii) ar trebui sa avem grija de nioi si de colegii nostri……aici sa gandim prima data.
   Daca ar fi sa gandim corect 100% si moral, probabil 50% din avantajele sistemului trebuiau eliminate…..pt cei mai multi, insa intotdeauna privilegiatii vor beneficia de ele, si cei care merita asteapta la coada interminabila;)

   1. “Din cauza”, colegu’, nu datorită!
    Din cauza unora ca tine, cu raționamente de șanț, societatea este întoarsă împotriva noastră de luni bune, și trebuie să sufere deopotrivă și cei care muncesc și cei care nu muncesc. Nu este normal ca orice lucrător să se numească”specialist de clasă”, și mai ales, să încaseze și bani.

    1. Atunci , tot “din cauza” acestor considerente, renunta tu ,in nume propriu, la acele titluri/prime/recompense sau alte ajutoare banesti PE CARE le primesti sau de care beneficiezi pentru a demonstra ca esti un exemplu.
     Poti fi tu cel care da startul inceputului unei noi schimbari de generatii si mentalitati , sau consideri ca TU meriti toate componentele salariale (pun pariu ca esti si abonat la 50%) ????

     1. Aceleași raționamente de șanț!
      Un singur lucru este valabil în ceea ce spui: da, iau 50%. Chiar și de două ori/an. Te oftici?

     2. Eram convins ca iei 50%, nu era nevoie de confirmare, insa asteptam sa renunti la ceea ce nu ti se pare moral din salariul tau.
      Cei care merita, stim cu totii ca niciodata nu iau 50%, deci, clar nu e cazul tau 😉

  2. Bravo nenea JOK, aș fi curios să știu ce lucrezi în sistem, ce mare specialist ești, prima grijă, să moară doar capra vecinului.

  3. Jock, mai usor cu examenul. Moral ai dreptate, dar daca era examen, se demara depunerea dosarelor in martie, in aprilie analiza dosarelor, in mai stabilirea comisiile pentru concurs, iar la 10 000 politisti de penitenciare eligibili examenul poate dura si 3 luni (fiindca sunt multe concursuri in desfasurare) … deci in plata intra abia in toamna. Este bun ordinul. Discutiile legate de FB si B nu isi au rostul fiindca vorbim de aprecierea in bani a calitatii unui politist de penitenciare nu de un spor de vechime sau fidelitate care se acorda deja la toti lucratorii.

 4. buna ziua, salariul de baza e vreo 590 ron…ala micu, fara sporuri.. daca la el se face referire, majorarea e insignificativa…

  1. Stiu ca impactul financiar la nivel de sistem pentru 11 luni din 2021 e de 18,9 milione lei (12,9 milioane pentru agenti, 5,4 milioane ofiteri, restul personal contractul) dar nu am estimari la nivel de persoana.

 5. Bună ziua! Domnule președinte, pentru acordarea titlului de specialist de clasă se va lua în considerare și perioada de desfășurare a activității (în alt domeniu) prin DZU? Mulțumesc anticipat.

  1. Din cate stiu, da. Va trebui insa sa apara in concret in ordin. O sa facem o propunere in acest sens.

 6. Modificare este perfecta, nu cred ca mai trebuie aduse adaugiri. Speram sa il semneze ministru pana la jumatatea lui martie sa intre in plata in aprilie. Multumim pentru presiunea sindicatelor, altfel … eram rau.

   1. Se va aplica cumva retroactiv cu 01.01.2021 ca la MAI?
    De dapt ei au primit cu 01.12.2020….
    Exista sanse in sensul asta?

 7. Eu spun ca este perfect ordinul nostru, fiindca cel de la M.A.I. este mai restrictiv. Ordinul M.A.I. nr. S/7/2018 prevede ca „sporul se va acorda în cuantum de 2.5% pentru o vechime de peste 3 ani în specializare, în cuantum de 5% pentru o vechime în specializare între 6 și 9 ani, în cuantum de 7.5% pentru o vechime în specializare de peste 9 ani”. Ordinul nostru prevede: la art. 49. e) „să aibă o vechime minimă de 7 ani în domeniul, pentru clasa 1”. Deci sa lasam discutiile legat de FB si B (oricum cine are BINE in sistem .. lasa de dorit), dar daca se merge pe Ordinul M.AI. cu „vechimea de peste 9 ani pentru clasa 1” si „vechimea in specialitate” nu „in domeniu”, atunci foarte multi raman fara specialistul de clasa 1.

 8. Multumim FSANP ca ne tine la curent cu toate demersurile. Speram sa nu polemizam prea mult pe discutii inutile legate de ordin si sa il promovam spre publicare la MJ (asta pana nu se razgandeste ministrul). Multumim FSANP pentru tot sprijinul acordat.

Comments are closed.