Categories
ANP FSANP penitenciar sindicat

Plata sporurilor pe perioada concediilor

Plata sporurilor pe perioada concediilor de odihnă a polițiștilor de penitenciare este una dintre prioritățile imediate ale FSANP în dialogul cu conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor. La un pas de acordare…

În urma discuțiilor purtate cu conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), am fost informați că la nivelul sistemului penitenciar s-a efectuat o analiza în vederea punerii în aplicare a plății sporurilor pe perioada concediilor de odihna a polițiștilor de penitenciare, dat fiind numărul mare de procese câștigate de sindicatele din penitenciare în acest sens.

Concluzia Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a fost că soluția pentru plata acestor sporuri ar fi una administrativa, astfel ca ANP să poată începe plata acestui drept, în perioada imediat următoare.

Ministerul Justiției (MJ) alege, însă, calea amânării, făcând apel la un tertip des utilizat și anume recursul în interesul legii (RIL). Soluția aleasă de Ministerul Justiției (MJ) ar determina Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) să acorde cu întârziere acest drept. Motivul?… Îl știm cu toții. Banii!

Recursul în interesul legii (RIL) a fost întocmit de ANP, în luna ianuarie 2021, fiind transmis MJ pentru a fi semnat de ministru. Ministrul justiției, Ion STELIAN a semnat documentul și, in data de 23.02.2020, l-a înaintat Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Reprezentanții ANP opinează că analiza acestuia nu va dura mai mult de un termen, astfel ca polițiștii de penitenciare să poată beneficia de dreptul în cauză.

De la momentul publicării sentințelor judecătorești, ANP și nici MJ nu mai pot opri plata acestor sporuri. Recursul în interesul legii (RIL) ajută la stabilirea unei practici unitare de aplicare, dar și întârzie punerii în aplicare a dreptului.

Aproximativ pentru 50% din polițiștii de penitenciare s-a câștigat, în instanță, acest drept. Există aproximativ 25 de tipuri de sporuri care pot influenta aplicarea acestei indemnizații pentru polițiștii de penitenciare din toate domeniile de activitate ale sistemului penitenciar.

În context

Consultare | Proiect de HG privind concediile și învoirile

Sicane in vremea concediilor

Proiect de Ordin privind salariile de comandă și sporurile de acces la informații clasificate

21 replies on “Plata sporurilor pe perioada concediilor”

Cica ministerul muncii ar fi trimis adrese catre ministere sa analizeze ce sporuri sa taie in viitorul apropiat.Si sa incadreze nu ca pana acum in 30% din salariu ci in 20%.E goanga ?

Circula un document de intentie neasumat si nesemnat. N-am vazut o adresa in acest sens. Orcium incadrarea in 20% nu se face printr-o adresa ci printr-o noua lege de salarizare. Ceea ce dureaza.

Din ce an ar trebui să se plătească sporurile pentru CO? Beneficiem și noi, cei pensionati în 2021?

De la data castigarii in instanta pentru cei care au castigat in procesele de la nivel de unitate sau de la data la care se decide administrativ plata pentru toti ca urmare a unei hotarari in RIL la nivel de sistem.

sa intelegem ca daca se va castiga acest drept cei care inca nu am dat in judecata tb sa dam ptr a ne recupera anii anteriori ?scrieti ca de la care se decide administrativ plata intram in normal.

Da. Ati inteles corect. Intram in normal de la data la care se emite on OMJ care respecta legea. Pentru perioada anterioara trebuie mers in instanta.

pai si nu asta era logica sa nu mai fie procese pe aceasta tema ?am inteles ca este o varianta si in care aceste drepturi s-ar acorda intregului personal.au fost sindicate ce au pierdut,trebuie sa o ia de la capat ?

Dl DUMITRASCU daca sar realiza si nu ar ma fi 30 la suta ci 20 la suta cit estimati ca am pierde multumesc

Nu pot sa estimez. Trebuie facute simulari la financiar pentru asta. Daca se va ajunge pana acolo, desi cred ca e doar o alta duda lansata ca sa ne tina ocupati, cel mai probabil se va face concomitent cu o regandire a bazei la care se aplica.

Ei cred ca daca taie din bani vor mai cheltui oamenii atat ca acum? Nu.Daca taie banii de la bugetari vor ava privatii mai mult? Nu, ca nu vor mai fi bani de cheltuit.Daca nu se mai dau vouchere de vacanta lumea isi va strange bani de vacanta care ce sa vezi de cele mai multe ori va fi afara – ca tot se vaccineaza lumea- si nu vor mai cheltui la privatii din tara.Abia mai iesisera din zona neagra/gri la suprafata niste structuri de cazare care insemnau niste bani la buget si din incasari si din salariile angajatilor si acum ii vor arunca inapoi .De recuperat banii datorati de niste banci si alti privati – gen protv sau realitatea-nu se pune problema insa.

Off topic, d-le Dumitrascu sau vreun coleg, am inteles ca in momentul inscrierii pe posturile de ST, trebuie specificat pe cererea de inscriere nr din statul de functii. Adica daca la o unitate sunt doua posturi poti concura doar pe unul din ele?

E posibil. Nu sunt scoase toate posturile vacante la concurs pentru ca nu sunt toate finantate.

Din poză lipsesc pet-ul de bere si boxa din care răzbat manelele!!
Rog corectați… 😁!!

Probabil ca e o imagine dintr-o vacanta in strainatate unde cu totii suntem civilizati si ascultam sonate de Brahms in surdina.

Oricum madam Turcanu a avut grija sa se corecteze azi și sa transmită ca de fapt se încearcă eliminarea inechitatilor, vezi doamne unii au salariile prea mari iar alții mai deloc, având în vedere ca unii au beneficiat la maxim de legea salarizării alții nu…… . mai știi poate se rezolva și la noi, ma refer la aducerea la nivelul anului 2021…si apoi poate vom vedea ce luam…. Zic și eu…

Problema nu este ca noi avem salarii mari. Problema este ca ei trebuie sa facă tot posibilul ca salariile mici sa crească. Modul lor de gândire este găunos și nu fac altceva decât sa învrăjbească categoriile de angajați între ele.

Domnule Dumitrascu, Anp a emis vreo dispoziție prin care obliga personalul sa fie testat covid ?
La Craiova conducerea a spus ca suntem obligați sa ne supunem testării .

Comments are closed.