Categories
ANP FSANP penitenciar sindicat

”Specialistul de clasa” pentru polițiștii de penitenciare

Proiectul de OMJ privind ”specialistul de clasă” a fost transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) Ministerului Justiției (MJ) pentru a-l semna ministrul Stelian ION. FSANP a formulat propuneri, însă nu toate au fost acceptate de ANP.

Proiectul de Ordin al ministrului justiției pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 2.415/C/2018, referitor la acordarea titlului de specialist de clasă – care conține ultimele modificări așa cum au fost convenite cu organizațiile sindicale și în urma consultării unităților penitenciare – a fost transmis pentru aprobare, la Ministerul Justiției la data de 03.03.2021.

ANP ne-a informat în cadrul ședinței cu organizațiile sindicale că „Pe această temă s-au purtat discuții atât cu domnul ministru al justiției, cât și cu consilierul domniei sale, Lorin URSA, concluzia fiind că va exista întregul suport al domnului ministru al justiției pentru aprobarea acestui ordin.” – Cât despre suportul ministrului justiției vom vedea… FSANP va monitoriza ”suportul” ministrului, astfel încât polițiștii de penitenciare să beneficieze cât mai curând de prevederile acestui act normativ, fără a fi prejudiciați în vreun fel.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a formulat propuneri în ceea ce privește acordarea titlului de ”specialist de clasă” astfel:

  1. calificativele corespunzătoare perioadei de vechime minimă în specialitate să fie de cel puțin Bun. propunere acceptată de ANP
  2. Pentru personalul care este mutat/detașat/schimbat din funcţie, în cadrul Direcției Inspecție Penitenciară și în cadrul Serviciului Audit Public Intern, vechimea acumulată în domeniile de activitate și în specialitățile anterioare mutării/detașării/schimbării din funcţie se consideră continuitate în stagiu pentru obţinerea/menţinerea titlului de specialist de clasă. – propunere acceptată de ANP, însă cu modificări de nuanță.
  3. Pentru personalul care prin decizie zilnică pe unitate (DZU) a desfășurat activități în alte domenii de activitate și în alte specialități, vechimea acumulată în domeniile de activitate și în specialitățile anterioare emiterii deciziei zilnice pe unitate se consideră continuitate în stagiu pentru obţinerea/menţinerea titlului de specialist de clasă. – propunere neacceptată de ANP, din motive de definiție a DZU-ul și de interpretare a DZU că nu ar fi act administrativ.

P.S.

FSANP a luat în calcul inițierea unui proces în instanță pentru a recunoaște DZU ca act administrativ, date fiind efectele produse de această ”struțocămilă” administrativă.

În context

Propuneri FSANP privind modificarea Ordinului referitor la acordarea titlului de specialist de clasa

ANP, proiect privind acordarea majorării de specialist de clasă pentru personalul din penitenciare

MJ despre acordarea titlului de specialist de clasă pentru polițiștii de penitenciare

21 replies on “”Specialistul de clasa” pentru polițiștii de penitenciare”

Ce înseamnă Dl președinte mai exact aceasta ? Mai exact in bani adică ! Ce auzim noi prin unități ar fi ca la a 3 gradație ( și ultima ) ar fi vorba de 300 de lei la un agent de 15 ani vechime in sistem ! Cam atât este și la poliție ! Puteți sa confirmați sau infirmați zvonurile ! Mulțumim

Impactul financiar pe specialistul de clasa este de 19.800.000 de lei. Pentru fiecare angajat, trebuie luat în calcul salariul acestuia. Pentru ca procentul se aplica la salariu, în funcție de vechimea în specialitate și în domeniu.

Domnule Dorobantu,
Trebuie intervenit la Mj sau cumva facut si schimbat cu refuzul de a tine cont de DZU in a NU acorda titlul.
Multi dintre noi suntem pusi prin DZU poate de multe ori fara sa ne convina asta si acceptam, acum cand e vorba sa se dea o suma de bani numai suntem buni??

Depinde ce ne dorim. Dacă o sa solicitam dezbatere publica la MJ or sa tragă și mai mult de timp pana sa îl aprobe.

Nu avem garanția ca la MJ vor accepta DZU ca fiind act administrativ.

In perioada imediat următoare vom face acțiune in instanta vizavi se acest DZU pentru a fi recunoscut ACT ADMINSITRATIV.

Pai e bataie de joc, cum adica DZU nu e act administrativ, asta e motiv???
Pai isi fac toti cum vor organizarea si profita de DZU si acum cand nu le convine nu mai e bun DZU? Se folosesc de aceasta metoda doar dupa bunul plac si il recunosc cand vor….

Sa nu acorde titlul de specialist de clasa pt domeniul in care esti numit prin DZU e una, insa sa nu il acorde nici pentru functia din stat e alta.
Banuiesc ca nu au fost de acord doar cu prima varianta ,nu?
Adica, pt cei care suntem pe dzu pe alte functii se va acorda titlul de specialist de clasa pt functia de baza, am inteles bine?
Aceste aspecte trb discutate concret cu mai mari juristi si specialisti ANP, am vazut cu totii ca se interpreteaza doar in defavoarea angajatului.

La acest moment ei au propus un proiect noi am facut observatii. Majoritatea au fost preluate si transmise la MJ. Asteptam sa vedem ce forma da MJ la acest proiect si acolo e de discutat. Deocamdata nu avem o forma asumata de MJ.

MJ va mai transmite sau pune in dezbatere forma? Sau se va semna direct?
La cum se misca ministru, cade guvernul pana atunci…..
Omu e pe langa total

Cel mai probabil va pune initial in dezbatere forma primita de la ANP cu amendamentele preluate.

Noi inca n-avem ministru. Sau avem dar nu e nici dansul sigur ca se ocupa cu asta.

Bună ziua, sa înțeleg ca DZU este doar consultativ și nu are valoare de act administrativ? Cei care suntem direct implicați detașați pe alte funcții, am luat “pauza” în perioada respectiva și nu se ia în considerare vechimea. Atunci începând de mâine o sa iau act de DZU dar o sa fac referire la decizia anp și nu o să-mi mai asum dzu!

Concret:
Daca eu sunt pe functie de operativ(agent paza) si prin dzu sunt pe administrativ de cativa ani, ma afecteaza?
Adica mi se va acorda titlul de specialist de clasa pt functia mea de operativ?
Asa cum ati zis, dzu nu schimba functia.
??

Se acorda pt operativ, insa se va acorda si atunci cand pe functie esti pe operativ si pe dzu esti la administrativ, asta era intrebarea cheie?

O sa va calculeze perioada pentru “specialist de clasa” vechimea in funcția din operativ plus perioada din administrativ, chiar daca ați îndeplinit alte sarcini prin DZU.

Ex: Daca sunteți agent/ofițer încadrat intr-o funcție din sectorul operativ de X ani si de Y ani lucrați in sectorul administrativ prin DZU, perioada avuta in vedere pentru calcularea “specialistului de clasa” va fi următoarea X+Y=Z. Z va fi perioada de “specialist de clasa”, întrucât DZU (in opinia ANP) nu a adus modificări funcției dvs., dat fiind faptul ca DZU nu este considerat act administrativ si nu înseamnă modificarea raporturilor de serviciu.

Ba chiar se poate. Când directorul confundă pușcăria cu moșia. Mută oamenii după bunul plac dintr-un sector în altu.

Comments are closed.