Categories
FSANP justitie penitenciar sindicat

Tupeul periculos al interlopilor, atac la viața și siguranța polițiștilor

În România ultimilor ani, interlopii au devenit din ce în ce mai agresivi, punând în pericol viață și integritatea fizica a polițiștilor și a membrilor familiilor acestora. Vezi cazul polițistului înjunghiat chiar în secția de poliție! (Click AICI)

Factorii care au condus la creșterea tupeului și agresivității infractorilor

Tupeul și agresivitatea infractorilor la adresa polițiștilor se datorează, în primul rând, slăbirii forței coercitive a statului, lipsei de reacție a factorilor de decizie, care sunt mai preocupați de ”păstrarea scaunelor de șefi”, decât de soarta oamenilor din subordine. Sintagma ”Lasă, să fie liniște!” este mai periculoasa ca infracțiunea însăși.

Ultrajele au crescut alarmant în sistemul penitenciar

Constatăm cu îngrijorare că amenințările la adresa vieții, sănătății și integrității fizice a polițiștilor de penitenciare a crescut alarmant. Măsurile sunt ineficiente: sesizarea parchetului, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate, întocmirea unui raport de incident.

În majoritatea cazurilor, infractorul agresor rămâne în același loc (în libertate, în același penitenciar sau cameră de deținere), fără a exista măsuri imediate de sancționare a acestor comportamente deviante.

Legislația favorizează, ci nu previne săvârșirea infracțiunii de ultraj

Slaba legiferare în domeniul ultrajelor, lipsa reacției prompte a organelor judiciare, în comun cu ignorarea pericolului (”Lasă că nu mă simt amenințat(ă)!”) de care polițistul agresat (fizic sau verbal), multele cazuri de ”clasare” a dosarelor de ultraj favorizează comportamente agresive ale infractorilor/deținuților.

FSANP a propus majorarea limitelor pedepselor în cazul infracțiunii de ultraj

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a propus, în cadrul ședințelor comisiilor mixte de la Ministerul Justiției (MJ), majorarea limitelor pedepselor în cazul infracțiunilor de ultraj. Reprezentanții ministerului au ignorat propunerile.

În context:

Ultrajul, realitate cotidiană în penitenciare

Frecvența ultrajelor asupra polițiștilor de pentenciare, alarmantă

Proiect | Înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj împotriva polițiștilor de penitenciare

6 replies on “Tupeul periculos al interlopilor, atac la viața și siguranța polițiștilor”

Un cetățean cu drepturi, aparat prin lege- este o lege antitiganie trecută pe burta prin parlamentul asta minunat- și nu poți să-i spui nimic.In rest e bine sa fii infractor in Romania.

Treaba cu ultajele stă în felul următor:
Am urmărit de-a lungul timpului acest fenomen și pot spune că legea a sancționat la fel faptele de ultraj, însă reacția în timp a procurorilor a ținut de numărul de ultraje și de reacția lucrătorilor din ce în ce mai vehementă. Astfel, ce acum se trimite în judecată, cu 10 ani în urmă se clasa cu lejeritate.

O să mâncăm și bătaie de la ppl și o să avem și sporurile (veniturile) tăiate dacă nu scăpăm de guvernul ăsta! Acum, poate mai mult ca niciodată, este de dorit să fim uniți cu liderii de sindicat și să luptăm pentru binele nostru! Dacă noi nu o facem, nimeni nu o va face!

Un caz grav de ultraj a fost sancționat de comisia de disciplină cu tăierea dreptului la pachet ,mai departe procurorul nu a dispus trimiterea în judecată argumentand ca deținutul a fost pedepsit odată si nu se mai impune alta măsură. Trageți dvs concluzii.nu mai zic ca deținutul își desfășoară pedeapsa în aceiasi camera iar agentul a fost mutat pe alta secție.

Să mănânce bătaie mama și tatăl celui care inițiază acea lege prin care se reduc sporurile , să vadă cine mai intră pe secție să miroasă rahatul la hoț .
Mai bine stai într-un birou , escorte …, că ești mult mai câștigat , majoritatea supraveghetorilor sunt cu sănătatea în balamale , refuz legal să lucrez ture de noapte și va veni mamele și tații lor pe secții.

Controlul social și respectul fata de autoritate au scăzut și în societatea civilă. Puscaria e ca o oglinda a acesteia, din toate punctele de vedere.

Comments are closed.