Categories
ANP penitenciar sindicat

Zile libere pentru supravegherea copiilor vs. majorarea de 75%

Guvernanții au făcut schimbări în legislația referitoare la acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2

 Zile libere cu acordul angajatorului

Până ieri, angajații din penitenciare (familie biparentală) nu puteau beneficia de zilele libere în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ.

Începând cu data de 07.04.2021, angajații din penitenciare pot beneficiala cerere, de zile libere, numai cu aprobarea angajatorului.

Familiile monoparentale pot opta pentru zile libere sau majorarea de 75%

Față de vechiul act normativ, începând cu data de 07.04.2021, noua lege reglementează faptul că familiile monoparentale pot opta fie pentru acordarea de zile libere, fie pentru acordarea majorării de 75%.

Eliminarea condiției ca ambii părinți să lucreze în sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională  pentru a beneficia de majorarea de 75%

Cu privire la interdicția ca ambii părinți să lucreze în sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională  pentru a beneficia de majorarea de 75%, aceasta a fost eliminată încă de la începutul lunii decembrie 2020, odată cu intrarea in vigoare cu intrare in vigoare a Legii nr. 278/2020.

În context:

Legea pentru acordarea liberelor/majorării de pandemie, modificată

Ministerul Justiției despre motivarea salarială a polițiștilor de penitenciare

Munca suplimentară a polițiștilor de penitenciare efectuată în zile nelucrătoare

8 replies on “Zile libere pentru supravegherea copiilor vs. majorarea de 75%”

Puteti sa ne spuneti exact de unde reiese ca pana la adoptarea legii 278/ 2020 , daca cei doi soti nu lucrau (ambii) in sistemul penitenciar siguranta publica, sistem sanatate etc , cel care lucreaza in sistemul penitenciar nu poate incasa majorarea de 75 % ?
As intreba colegii daca au fost astfel de cazuri si in ce penitenciare ?

Mai peste tot s a făcut această abordare,deoarece ANP s a opus (economie serioasa la buget),dar fără să aibă o baza legală.dupa cum spune si dnul presedinte,nu ne rămâne decât soluția instanțelor de judecată.

Ne ajuta sindicatul in sensul asta (cu instanta de judecata ) sau mergem pe cont propriu ?

Sa intelegem ca sindicatul va formula cerere in instanta pentru membrii sai de sindicat , pt. cei care nu au primit majorarea de 75 % si carora li s-a motivat ca nu li se da aceasta majorarea intrucat sotul sau sotia nu lucreaza in sistemul penitenciar, ordine publica etc ?

Din art. 4, OUG 147/2020, unde se spune cine ia, nu cine nu poate lua. După unii, în lege ar trebui să scrie ce nu se poate, nu ce se poate. Așa gândește un polițist de penitenciare…Legea este un document de reglementare. Clar?

Comments are closed.