Penitenciarul Satu Mare: ”Dacă ești obosit, dă-ți demisia!”
ANP, FSANP, justitie, penitenciar, sindicat

Penitenciarul Satu Mare: ”Dacă ești obosit, dă-ți demisia!”

Situația generată de apariția COVID-19 a condus, în majoritatea penitenciarelor, la măsuri obositoare pentru polițiștii de penitenciare. Deciziile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în contextul lipsei de personal și a subfinanțării cronice a sistemului, generează eforturi uriașe din partea angajaților.

”Dacă ești obosit, dă-ți demisia!”

Directorul Penitenciarului Satu Mare, comisar-șef de poliție penitenciară Petru Romeo POIANĂ apreciază efortul personalului din subordine într-un stil care ne face să intervenim: ”Dacă ești obosit, dă-ți demisia!”. 

Nu este vina angajaților ca este lipsă acută de personal și nu pot fi acoperite toate posturile din statul de funcții. Este problema angajatorului. Nu este vina angajaților că nu există buget care să acopere cheltuielile necesare funcționării penitenciarelor în bune condiții. Este problema angajatorului.

Angajații obligați să poarte halate de măcelar

Angajații semnalează Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) că sunt obligați să poarte halate similare cu cele de ”măcelar”. Această situație îi determină pe deținuți să se amuze de supraveghetori. Oare, câtă fermitate poate să aibă un supraveghetor ”măcelar”?! Cât respect și prestanță poate să emane un halat de ”măcelar” în fața deținuților?! RĂSPUNS: Niciun respect, nicio prestanță.

Fără birouri, printre gândaci, șobolani și ploșnițe

Supraveghetorii din Penitenciarul Satu Mare își desfășoară activitatea printre gândaci, șobolani și ploșnițe, întrucât pe 3 (trei) secții, în loc de ”biroul supraveghetorului” există țarcuri din plasă de sârmă, o veritabilă ”cușcă” în care, pe timpul sezonului rece, supraveghetorii lucrează cu vată în urechi pentru a preîntâmpina apariția durerilor de dinți sau de cap.

Cine să se intereseze de soarta angajaților din Penitenciarul Satu Mare?

Întrebarea este retorică… În primul rând directorul penitenciarului. În al doilea rând Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), prin grija directorilor structurilor de specialitate care pot constata veridicitatea aspectelor din prezentul articol și să ia măsurile legale care se impun.

Întrebat, probabil dacă este adevărat de am scris mai sus, directorul Penitenciarului Satu Mare, comisar-șef de poliție penitenciară Petru Romeo POIANĂ va nega, evident.

Există Avocatul Poporului, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiții, Corpul de control al ministrului din Ministerul Justiției, Corpul de control al prim-ministrului etc.

Totuși, îmi pun speranța că domnul comisar-șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN – directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) va depune toate diligențele în vederea rezolvării situației de la Penitenciarul Satu Mare, astfel încât agenții și ofițerii din această unitate să lucreze într-un climat organizațional propice.

Situațiile de compromis pot să nu mai fie acceptate!

Empatia, toleranța și dialogul reprezintă soluția în anumite situații tensionate. Suntem conștienți de neajunsurile sistemului penitenciar, iar situația pandemică implică anumite compromisuri din partea tuturor (și din partea personalului de execuție și din partea factorilor de conducere).  Depinde ce se vrea… 

FSANP este mereu lângă polițiștii de penitenciare

Pentru că ne interesează soarta fiecărui polițist de penitenciare, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) se va implica direct și etapizat în rezolvarea problemelor angajaților Penitenciarului Satu Mare.

22 thoughts on “Penitenciarul Satu Mare: ”Dacă ești obosit, dă-ți demisia!”

 1. Daca nu, se aplica si metoda pumnului in gura, a reducerii la tacere si a celorlalte care sunt benefice pt unii lunar si pe termen lung!!!

 2. Niste jeguri care se cred dumnezeu,sunt incompetenti,nu isi asuma nici o decizie,nu stiu sa conduca,situatie asemanatoare este si la Ciuc unde este praf si pulbere toata conducerea de la cel mic la cel mare;Unitate unde Doctorita Stomatolog a infectat tot medicalul

  1. La Miercurea Ciuc, directorul conjuctural gherghel ( cu g mic 😐), un tip foarte perfid, dealtfel, va sfarsi in functie intr-un mod nu tocmai placut! Un tip oportunist si atat..iar unitatea va avea de suferit pe viitor!

 3. Nici un sef din penitenciare nu se plange de lipsa personalului la usa ANP,asta e modu prin care oameni ca specimenul mai sus mentionat isi asigura 50%,se intampla peste tot,SLOBOZIA este cel mai bun exemplu de abuz ordinar la adresa personalului din paza.

  1. Nu aveti sindicate?De ce nu faceti plangere pentru abuzurile sesizate aici?Faceti note inregistrate la secretariat pentru a vedea ce raspunsuri oficiale vi se dau de catre cei in masura sa raspunda.In urma acelor sesizari, puteti actiona in instanta persoana care face abuz.

  2. La Slobozia ,e ca la nimeni,se scot posturi si nu se ocupa .Chiar dacă ai 12,13 candidați/post la început,te trezesti la final ca nu sunt încadrați decât cei “căzuți pe cheie”,iar un sfert daca nu chiar jumatate din posturi rămân neocupate.Trageti singuri concluzii.Sindicatele “joaca ” cu batista pe tambal.

 4. Suntem terorizați. Dacă vreun angajat al Penitenciarului Satu-Mare are curajul de a deschide gura și a spune neregulile cuiva este schimbat din funcție și mutat la GAZ și trecut din program de 12 ore la 8 ore ca sa piardă la salariu.

 5. Foarte multe nereguli sunt aici la noi, nu ține nimeni cu noi agenții, toți ofițerii sunt cu capul plecat ANP-ului, ca și ghioceii

 6. La rsd, la rd în mod normal nu e supraveghetor permanent. E normal așa ceva, domnule presedinte?

 7. Domnule Cozmin Dorobantu,
  Nu stiu de unde cunoasteti aspecte si neconcordante din intestinele Penitenciarului Satu Mare, pe care cu asa lejeritate le diseminati in eter, pulverizand linistea si armonia deja consacrata din aceasta unitate penitenciara.

  (Editat admin)

 8. De pantofii pentru turnat asfalt pe autostradă nu a scris nimeni de mulți ani… Ne merităm soarta.

 9. Același director care a mai spus unui agent ” Ar trebuii sa te dau afara!” , de parca ar fii penitenciarul lui…

 10. Peste tot sunt probleme…dar cele din paza sunt multiple…din moment ce nu ai schimbator sau schimbatori nu mai poti sa astepti la altceva

 11. Halatele cu care ne-au înzestrat (editat admin) din ANP ne apără de praf…… Trăiască Partidul Comunist Român în frunte cu….

  1. Nu știu care este eficienta halatelor de ”măcelar” care sunt purtate de supraveghetorii de pe secții. În afara de a-i face de ras în fata deținutului, nu văd eficacitatea lor în combaterea răspândirii Covid-19. Una sunt halatele medicale (autorizate) și altceva sunt halatele alea de ”zugrav, tâmplar, măcelar” cum le numesc polițiștii de penitenciare.

   1. Domnule Dorobantu, halatele sunt purtate de supraveghetori și la Craiova, conducerea a justificat ca așa este in planul de măsuri de la anp. E cea mai proasta măsura, sunt exact la măcelarii . Va rugam sa interveniti sa se schimbe aceasta prevedere pentru ca nu mai avem prestanța in fata deținuților . Mulțumim anticipat.

 12. Cineva din minister sau din anp sa verifice ce s-a întâmplat cu incendiul ala de la noi când au murit detinutii. Se știa cu câteva zile înainte ca hotii aia vor incendia. Nu a luat nimeni nici o măsură și au mușamalizat totul ca sa nu audă șefii de la bucuresti.

 13. Dl Dorobantu ati zis ca va interesati despre sporul de specialist de clasa il mai primim sau…..multumesc

 14. Până la sfârșitul anului “coaliția” și-a luat angajamentul sa “rezolve” toate pensiile speciale și să le facă pe contributivitate.

Comments are closed.