Categories
ANP FSANP penitenciar sindicat

Salarizare | Specialistul de clasă

Ieri, în cadrul ședinței Comisiei mixte de dialog dintre Ministerul Justiției (MJ) – Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și organizațiile sindicale s-au purtat discuții pe problemele principale recurente din sistemul penitenciar, printre care SALARIZAREA și SPECIALISTUL DE CLASĂ.

Salarizarea polițiștilor de penitenciare

La momentul actual nu există în fază de elaborare niciun proiect de act normativ care ar urma să aducă modificări în sens negativ în ceea ce privește salarizarea polițiștilor de penitenciare.

Având în vedere că polițiștii de penitenciare fac parte din structura de apărare, ordine publică și securitate națională (SAOPSN), actele normative cu incidență în materia salarizării se elaborează la Ministerul Apărării Naționale (MApN), unde au avut loc discuții pur tehnice în cadrul unor întâlniri ale instituțiilor din cadrul SAOPSN.

Deși politicienii garantează că nu vor exista scăderi salariale ale lucrătorilor SAOPSN, Memorandumul, prin plafonarea sporurilor la 20%, ar conduce tehnic la o scădere a veniturilor angajaților. Soluția propusă de sindicate pentru a nu scădea salariul polițiștilor de penitenciare ar fi creșterea coeficientului.

Sindicatele au solicitat partenerilor de dialog social ca toate discuțiile și documentele elaborate la Ministerul Apărării Naționale (MApN) să fie trimise și organizațiilor sindicale în timp util pentru informare și eventuale propuneri.

Concluzie: La acest moment nu există un pericol de scădere a salariilor polițiștilor de penitenciare.

Ordinul de ministru al justiției privind ”specialistul de clasă”

La Ministerul Justiției (MJ), proiectul de OMJ privind ”specialistul de clasă” a fost supus unor corecții de formă, ministrul acceptând forma convenită de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) cu organizațiile sindicale. Proiectul de act normativ va fi supus dezbaterii publice, pe site-ul ministerului, săptămâna viitoare.

Organizațiile sindicale au solicitat Ministerului Justiției (MJ) ca afișarea în transparență decizională a proiectului de act normativ să fie cât mai scurtă, dată fiind perioada lungă în care acest act normativ a fost pasat între MJ și ANP cu scopul de a se trage de timp.

Concluzie: Proiectul de OMJ privind ”specialistul de clasă” va fi aprobat în aproximativ o lună de zile.

P.S. Soluțiile la celelalte probleme propuse pe ordinea de zi de către Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) vor fi aduse la cunoștința dumneavoastră în următoarele articole. 

2 replies on “Salarizare | Specialistul de clasă”

Comments are closed.