Categories
justitie sindicat

Klaus IOHANNIS către Stelian ION: ”ministrul nu a găsit încă calea potrivită”

Președintele României, Klaus IOHANNIS declară public că ministrul justiției, Stelian ION, „nu a găsit încă calea potrivită”. Nu este singura persoană nemulțumită de prestația domnului ministru Stelian ION. Polițiștii de penitenciare au început a-și pierde încrederea în actualul ministru al Justiției. A promis, dar nu s-a ținut de cuvânt.

Promisiuni și atât…

Încă de la începutul anului 2021, ministrul justiției Stelian ION a promis reprezentanților angajaților din penitenciare că:

  • va acorda titlul de ”specialist de clasă” agenților și ofițerilor din sistemul penitenciar. Au trecut 8 (opt) luni, iar polițiștii de penitenciare nu au primit acest drept ca polițiștii din Poliția Națională;
  • va îmbunătăți condițiile de muncă;
  • va construi noi spații de deținere;
  • va debirocratiza instituția penitenciară.

Reforma sistemului penitenciar este caragialiană: ”este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire” (Ion Luca Caragiale).

Pentru că ministrul justiției Stelian ION nu se implică, birocrația face sistemul penitenciar ineficient, condițiile de muncă ale polițiștilor de penitenciare lasă de dorit, spațiile de deținere sunt execrabile, deciziile în unitățile penitenciare se iau după ureche, ci nu în baza actelor normative, deoarece nu mai are CINE* controla/coordona pușcăriile, iar dacă are cine, nu se ia NICIO măsură.

*CINE = structurile din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) cu rol de îndrumare, coordonare și control

Unde am greșit noi, unde a greșit Stelian ION?!

Noi, polițiștii de penitenciare, am greșit că am avut încredere în ministrul justiției, Stelian ION, întrucât valorile etice și principiile care guvernează calitatea noastră oficială sunt integritatea, responsabilitatea și eficacitatea și îndeplinirea atribuțiilor în interes public. L-am prezumat pe domnul ministru de aceleași valori și principii.

Stelian ION a greșit că ne-a indus în eroare, crezându-ne lipsiți de valoare.

Singurele preocupări ale ministrului justiției sunt desființarea SIIJ și numirea șefilor în Parchete. Aici greșește, pentru că se implică în lucruri de anvergură care nu depind de el și pe care nu le poate duce până la capăt, ingnorând ceea ce stă în puterile domniei sale să facă. Ministrul Stelian ION nu iși cunoaște limitele: ce poate, ce nu poate. Și aici GREȘEȘTE!

Domnul Stelian ION ar trebui să știe ca o persoană care bate foarte sus nu e conștientă ca nu are resursele necesare pentru a atinge acea țintă. Ministrul Justiției nu ia în calcul factorii care nu depind de el, apoi se supără ridicol acuzând în stânga și-n dreapta pe Facebook.

Concluzie!

Domnule ministru, Stelian ION, îndreptați-va atenția spre sistemul penitenciar, unde aveți posibilitatea să schimbați lucrurile care merg prost! Doar sistemul penitenciar vă poate oferi percepția scenariului și dimensiunea lui. Aici vă puteți juca rolul. SIIJ-ul e prea departe de puterea dumneavoastră și prea aproape de interesele politicului.

19 replies on “Klaus IOHANNIS către Stelian ION: ”ministrul nu a găsit încă calea potrivită””

”s-a aprobat efectuarea demersurilor legale pentru majorarea sporului de neuropsihic…” Nu vreau sa mă bag în ograda sindicatelor din MAI, însă de la A ACCEPTAT pana la s-a aprobat efectuarea demersurilor e cale lunga.

Fiecare călătorie ( lunga recunosc) începe cu un prim PAS.
Dacă se înțelege… ce spun.

De la protest pana la refuzul de a intra in serviciu dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege pentru angajator.

Sper ca toți angajatii vor înțelege ca dacă nu vor face ce le spunem nu vor avea câștig de cauza.

Pă bune, tu chiar LUCREZII in sistem? Chiar VIII la serviciu? Ca pe la scoala A-I cam fost in libere.

Nu. Comentariul era pt Marius. Cel cu MASURII. Probabil se asteapta la vreo 2 masuri, de aici si cei doi i.

“ProGramatica”, dacă vrei să faci caterincă de alții, pune ghilimele și folosește diacritice, că altfel nu ești departe de Marius și Ces.

Din păcate nu prea e caterincă. E o constatare a nivelului din ce în ce mai scăzut pe care îl au stimabilii angajați. Sunt certați rău de tot cu limba română, pregatirea profesională tinde către zero. Dar dacă s-ar putea inventa încă multe drepturi, ar întreba de tri ori pe zi despre ele. Pt. domnia ta, am scris și cu diacritice. Poate așa înțeleg mai mulți esența subiectului

Se pare ca ANP interpreteaza dupa cum vrea decizia de modificare a avizelor psihologice, nici pe departe nu asta spune decizia…..
Iata mai jos punctul de vedere ANP:

În urma unor discuții cu colegi din Poliția Penitenciară se pare ca viziunea ANP asupra textului Deciziei 801 este urmatoarea:
1.Exceptia introdusă la art.1, pct.4(2) este pentru a se dobândi valabilitate 1 an/4 luni pentru toate testările psihologice susținute după 1 august, chiar dacă anunțurile de concurs au fost publicate anterior acestei date.
Excepția nu a fost introdusă pentru a se dobândi, de către testările psihologice susținute înainte de 1 august, prin echivalare/prelungire valabilitate de 1 an/4 luni (cu toate că textul poate fi interpretat și așa).
2.Toate testările psihologice susținute înainte de 1 august au valabilitate 6 luni indiferent de rezoluție.

ce parere aveti d-le Dorobantu de punctul de vedere ANP, se pare ca DG zice una si marii juristi zic alta……???

legat de faptul ca ANP-ul sustine ca toate testarile sustinute inainte de 1 august au valabilitate 6 luni, pe cand decizia DG pare sa cuprinda alta concluzie?

Comments are closed.