Categories
ANP penitenciar

Închisoarea VIRGINELOR. ANP scoate ”mascații” din sectoarele de deținere.

Nu știu cât de sustenabilă este măsura Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) de ”a revoluționa” activitățile Echipelor Operative Speciale (EOS), dat fiind faptul că pușcăriile se umplu din ce în ce mai mult de deținuți psihici și infractori școliți pe Occident cu drepturi depline la purtător.

Regândirea activităților EOS

La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) s-a format un grup de lucru activ, format din personal din cadrul DSDRP, însă concluzii temeinice ale grupului vor fi abia spre sfârșitul anului.

Ce apreciem până acum, e că vor fi grupe de intervenție în mai multe penitenciare decât sunt la momentul actual.

Liniile directoare ale EOS

Liniile directoare au fost deja trasate, atribuțiile vor fi concrete, cu precădere în exterior. Atribuții în interiorul locului de deținere nu vor mai avea decât în cazuri speciale, cu aprobarea directorului general.

Ha HA HA! Bună asta! ”Mascatul întră în interior cu aprobarea directorului general.” 

Cum ia aprobarea? Îl sună noaptea, la 04:00, pe directorul general pe mobil când se taie vreun deținut psihic care, în libertate fiind, se bătea cu maidanezii pe tomberoanele din gară? S-o văd și pe asta!

Ce faceți cu ”mascații”? Îi puneți să împingă cărucioarele deținuților care mimează că nu pot să meargă?! Îi faceți babysitter?! Îi puneți să care bagajele deținuților?!

ALOO! TREZIREA!

Capcana ANP-ul căzut în mirajul închisorilor de virgine

Mi-e tare greu să cred ca ofițerii DSDRP au putut sa scoată inepția asta a folosirii EOS doar în exteriorul penitenciarului și să intervină în interior doar în caz de incident operațional sau critic.

Am convingerea că ofițerii DSDRP din ANP nu și-au pierdut busola realității, crezând că măsura aceasta este una eficientă și sănătoasă. Avem un număr din ce în ce mai mare de deținuți PSIHICI și un număr din ce în ce mai mare de plecări din sistem a agenților și ofițerilor cu experiență care pot gestiona acest tipar de deținuți. Dacă mai scoatem și ”mascații”, devenim carne de tun pentru deținuți.

Grupul de lucru din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) ar trebui să-și dea două palme ca să se trezească din beția năucitoare. Nu avem în pușcăriile patriei virgine care roșesc la primul reproș al polițiștilor de penitenciare care le păzesc. Avem criminali, violatori, tâlhari, hoți, pedofili, boschetari care în mare parte nu au toate țiglele pe casă și care săvârșesc infracțiunea de ultraj la fiecare două zile.

Luați labele de pe ”mascați”!

Acum ceva timp un lider politic era huiduit la Călăraşi: „Luaţi labele de pe justiţie”. Mi-a rămas în minte îndemnul acesta care inspira, la momentul anului 2019, o emoție viscerală a protestatarilor care-l scandau.

Probabil că aceeași emoție o vor avea colegii ”mascați” care vor citi acest articol. Aceeași emoție o vor avea colegii supraveghetori care vor fi lăsați singuri pe secție, la activități curente, cu sute de deținuți psihici. Aceeași emoție o vor avea ofițerii și agenții care vor gestiona sutele de evenimente negative generate de măsura aceasta, căci, ”când pisica nu e acasă, șoarecii joacă pe masă”. Când mascații vor părăsi secțiile de deținere cu ”psihici” și ”viețași”, atunci va începe sfârșitul pușcăriilor.

49 replies on “Închisoarea VIRGINELOR. ANP scoate ”mascații” din sectoarele de deținere.”

A mai fost vreunul prin străinătate și a văzut el acolo, dom’le, cum se fac lucrurile, nu ca la noi…ca la noi, la nimeni!
Dar a uitat să întrebe de unde veneau mascații din exterior. Nu l-a dus capu’ că ăia erau forțe polițienești speciale, de la alte structuri sau din subordinea șerifului local, pentru că închisorile lor nu dețin echipe de intervenție. Așa că, vărsați mascații la schimburile obișnuite, și când e b….ă, chemați mascații de la jandarmerie, poliție, etc. Nu?

D-le președinte cred că ați vrut să spuneți “deținuți cu afecțiuni psihice”…
Ar fi interesant de știut cărei minți sclipitoare îi aparține ideea cu regândirea activităților EOS-a fost oare cineva din cadrul SDRP, cineva de la reeducare sau poate cineva din exterior(poate un ONG mare iubitor și apărător al drepturilor deținuților…)!
O consecință în timp a acestei inițiative a ANP, ar putea fi înmulțirea cazurilor de “apți limitat” pe motiv de…. psihic!, a celor care lucrează în contact direct cu deținuții..

Lasati-i sa intervina!
Mascatii au ramas singura forta de descurajare pt agenti pt ca nimeni nu-i sustine si nu se gandeste la ei! De ce nu mariti drastic numarul de agenti? O infuzie puternica din angajari externe? Pt ca nu se mai poate! Incetati sa mai mutati sectoarele intre ele si angajati domne oameni! Mulți! Pe sectiile penitenciarelor deosebit de grele cum e Giurgiu, Rahova, Galati, Margineni si multe altele sunt doar 2 insi, stiati? Si uneori 1. Nu sunt doar deschizatori de usi sa stiti, nici pe departe, ei tin puscariile de fapt si ar trebui sa fie in centrul atentiei!
Va spun ca supraveghetorii au ajuns la limita rabdarii, sunt 2 insi ziua cu peste 250 de hoti imprevizibili si 1000 de activitati! Si 1 singur noaptea! Nu se mai poate asa, e inuman, n-au timp sa manance. In 6 ani de sectie o singura data a venit Anp-ul in control la un apel, tura de noapte.. Asa luati voi pulsul? De pe camere mai mult sau cum? Veniti 12 ore cu noi si vedeti cum sta treaba, clar si precis! Nu din vorbe.. ca seful de tura se duce si spune fara probleme la adjunct ca sa dea bine. Dar sunt probleme!
Spedt pleaca pe transfer in tara 3 agenti cu peste 30 de detinuti dintre care 3-4 Rsp si fac programul ei singuri la unitati fara mascati! Nu e normal.
La puncte de lucru, la sectii exterioare etc nu e paza suficienta de unde si cazurile multe de evadare.
Concluzia este ca e nevoie de agenti! Multi agenti! Dati drumul la angajari masiv si suplimentati cu personal posturile unde se lucreaza cu detinuti! Transfer, sectie, punct lucru etc!
Si lasati mascatii in pace, dati-le chiar mai multa putere pt ca e nevoie mare!

Dacă tot îl corectați fata de termenul “deținuți cu afecțiuni psihici”, probabil ar trebui sa cunoasteti si ca reeducarea a murit odata cy comunismul, sau așa se presupune… se numește serviciul de educație si asistenta psiho-socială, si are si sectorul acela niște specialiști școliți.. si fiți fără grija ca nu le ar fi dat prin cap specialiștilor de la SEAP sa scoată grupa operativa de pe secție, pt ca ce credeți? Ei petrec destul de mult timp fata in fata cu ppl si nu stau nici grupa nici supraveghetorii lângă ei!

Ai dreptate…
Văzui doar paiul, nu și…. bârna!! 🤣
Mulțumesc pentru educație și asistență!

Foarte adevărat ceea ce spune “anonim”, postare 23 august,ora 01.56 p.m.
Toți specialiștii își desfășoară activitățile, fie ele individuale sau de grup singuri, efectuând și supraveghere, fără ca sporurile primite să reflecte asta!Poate sindicatele vor sesiza acest aspect conducătorilor noștri!Doar Divinitatea și pregătirea profesională ne ferește de incidente grave,având în vedere “evoluția ” tipologiei deținutului din închisorile din România !

Mai vrei si spor la educatie, dupa ce ca stai 2 ore pe sectie si 6 in birou, cu 15 la suta in plus fata de restul plus inca 100 lei pt asa zisele convorbiri individuale? Nu mai bn vii tu in operativ, mare specialist ce esti! Pardon(ai curs de formator din ala la 500 lei sau modul psihopedagogic, mai scump putin?

Cred ca te frustreaza foarte tare statutul pe care îl ai distinsule domn! Nu știu cum este pe la Dvs dar nu peste tot e la fel.. in unele penit, specialiștii de la SEAP chiar stau pe secție minim 4 h cum scrie la regulament, altii chiar au birourile acolo și iminent au contact direct cu ppl pe parcursul programului de lucru! Și mai cred din suflet ca este un lucru care ne scapă tuturor.. nu conteaza ca ești la paza, la SEAP .. tot cu ppl lucram și bine ar fi pt noi sa conlucram frumos și in intelegere, cu colegialitate, ca nu ne furam “pâinea de la gura unii celorlalți”! Nu va împiedica nimeni sa deveniți specialist pe “500 de lei modulul psihopedagogic”… aaa, dar stați… ca nu e chiar așa simplu, nu te face un modul de genul specialist.. haideți sa nu mai fim rai unii cu ceilalți ca nu ne ajuta, fiecare a invatat și a făcut ce i-a stat in putere pt a ocupa funcția pe care o ocupa acum.. mai departe, numai succes tuturor!

Stati putin ca eu nu mai inteleg nimic:echipa operativă, echipa operativă specială sunt 2 noțiuni disticte(EO,EOS)-a se citi manualul cu proceduri.nu stiu cum poate scoate EOS în afara LD .in componenta EOS intra agenți din compunerea schimburilor,insotitorilor,escortelor,etc nominalizati în DZU.Cum sa scoti supraveghetorul din unitate?Ori la ANP nu mai exista pic de profesionist,ori eu nu mai stiu unde lucrez.

Stii tu ceva dar confunzi!Este tocmai invers: E.O.= formata din membrii din cadrul schimbului iar E.O.S. = membrii special poregatiti, echipati care la nevoie intervin …

Încep sa cred din ce in ce mai mult ca deciziile Anp sunt luate de persoane care nu au lucrat in viața lor într-un penitenciar . Încă un motiv pentru care anp ul trebuie sa reanalizeze modul de promovare și împuternicire pe anumite funcții

Suntem curioși dacă din acest grup de lucru fac parte și ofiteri ai grupelor Operative, nu de alta dar cred ca ar fi primii care trebuiesc întrebati daca modificările astea sunt benefice sau nu… Sunt curios cum or sa ajunga baietii la o reactiva dacă nu mai au voie în interior… Adica cum activitate în exterior? Fac vreun trinom la puncte de lucru sau ce? Dincolo de ipocrizia gândita de marii specialisti sa vedrm și partea buna.. Toata lumea o sa fie super pregătita nu? Adică toți or sa ia probele pe bune pt ca na, au timp de pregătire stand numai la baza… Sa le explicam domnilor de la Anp ca pe sidosi reușim sa i potolim doar când vad grupa?

În ritmul ăsta, în curând o să fie organizate gay pride în pușcăriile României! (nu vreau să dau idei unora😇).

Haideți să fim realiști..aceste grupuri de lucru sunt făcute cu “specialiști” care n-au nicio specializare în ceva anume ci doar sunt denumiți specialiști din prisma funcției din Anp…ghiduși care au stat prin birouri prin unități, au fost cooptați în Anp la prima strigare, unii s au născut direct în Anp, că trebuie să facă și cineva munca de specialist, fără nicio realizare remarcabilă în spate, fără vreo expertiză și…hotărăsc destinele și munca stresantă a mii de oameni prin deciziile care se iau…vina nu e neapărat a lor ci a celor care au promovat astfel ani de ani și au ajuns pe funcții calde și cum apare o brumă de CPT hopa doresc sa rămână pe scaun cu ciolanul în mână, dar capul în pământ ca struțul….imediat va veni și scuza, că CPT ul a cerut asta, noi n-am vrut dar CPT ul ne obligă…se distruge orice fărâmă de siguranță, de respectare a regulilor, de cinste și corectitudine…specialist să fii, ar trebui sa stai minim 5 ani pe o secție și să înțeleagi mecanismul…tot acei specialiști care au aburit oamenii cu coeficienți de ierarhizare la maxim pentru cei care fac parte din echipe operative, tot ăștia fac grup de lucru?…bată v ar secțiile și curțile de plimbare să vă bată!

Fără îndoială sistemul are nevoie de o restructurare , de un restart , au ajuns să lucreze în birouri profesori de judo și culturiști , iar pe secțiile de deținere oameni cu grave afecțiuni locomotorii , cardiaci , iar când este vorba de pensionare apt limitat sunt primi care rup porțile cei de la TI.C și secretariat cu hernii de disc , grupe operative cu cardiovasculare , dar cum este posibil să activezi 20 de ani în EOS și să fi apt limitat .
Cel puțin așa este în unitatea în care lucrez eu. Este nevoie de ceva și trebuie să ne pregătim pentru repercursiuni.

Salut! Îți răspund eu colegule la nelamurirea ta legata de problemele medicale ale celor de la EOS:
…după 20 de ani de serviciu cu antrenamente intense și purtat echipament de peste 10kg. in timpul serviciului, nu este ceva ieșit din comun sa apară și herniile de disc.
Am zis 20 de ani de serviciu referindu.ma strict la munca in penitenciar, unii au venit cu vechime de câțiva ani în structuri similare, unde ghici ce? tot pregătire specială, deci efort fizic.
De ce au rezistat atâția ani?…nu prea au avut încotro, datoria morală față de colegi și mândria de a face parte dintr-o asemenea structură nu te lasă să pleci. Bineînțeles au fost și avantaje.
Secretul ? Finalgon, Ycehot, Roboflex, Vimovo, Milgama și lista e la început.
Nu știu cine ești dar indiferent cine ai fi, nu ți.am răspuns din dorința de a te pune la punct, ci pentru a-ți oferi și alta perspectiva asupra problemei.
Salutări!

Pretenaș , nu ai priceput. CUM POȚI ACTIVA 20 DE ANI LA EOS CARDIAC FIIND ȘI PENSIONAT FIIND ÎN FINAL APT LIMITAT . Eu știu cum , dar să o lăsăm așa . Dintre voi sunt care nu știu să pună cătușe la detzinut , au ieșit la pensie fără a avea măcar o intervenție , nu generalizăm…

La galați, giurgiu, margineni etc si ziua faci cu un supraveghetor..faci raport il anuleaza ,taie vizita , pachet dar el
. Nimic.. e natural si natural. Ofiterii vin si o dau ca hai sa fie bine… numai zic ..de sefii de sectie..tura..ssar..dasdrp..

Asta mai lipsea! Ofiteri experti doar cu numele. In rest, pulbere fina. Toti vorbesc de evolutie cand de fapt ei n-au vazut o puscarie in viata lor. Desfiintati ma tot. Desfiintati grupe, desfiintati si escorta, desfiintati toate penitenciarele. Jalnic!

Rostul echipelor de intervenție este tocmai acela de a interveni foarte rapid. Dacă este așa un număr relativ mic de astfel de forțe este necesar în interior și exterior. În interior la răzvrătiri, proteste, însoțirea celor foarte periculoși, tentative de sinucidere, de evadare de atac asupra personalului, dar și de întărire a supravegherii în momentele vulnerabile.
În exterior doar pentru întărirea escortării celor mai periculoși.
Eu aș concepe cinci ture de lucru prin rotație astfel încât să se asigure grupele de intervenție și toți subofițerii să facă această activitate nu doar un grup distinct de cadre. În acest fel s-ar diminua numărul pe tură , dar permanent ar fi două ture în serviciu – una în pregătire pentru intervenție imediată.
Acum pare că cei de la intervenție au luat rolul escortei și supraveghetorilor, așa cum era până în anul 1973 când la fiecare penitenciar exista o companie de circa 100 de soldați de la trupele de securitate care păzeau perimetrele și făceau escortarea în exterior în ori ce loc. În 1973 s-a renunțat la militari pentru că aceștia nu aveau pregătirea necesară și orientarea pentru situațiile extreme.
Nu trebuie renunțat la ce este bine, poate trebuie perfecționare.

Si mai se intreaba DJ-ul de ce se iese pe nebuneala la pensie….Vino la giurgiu sa vezi cum muncim omul si sectia…14 supraveghetori la 1700 de hoti??? La 30 de ani am luat.o pe pustiu….Sa va fie rusine iresponsabililor…O sa fie un ultraj la pe tura…Veniti la Giurgiu sa vedeti groapa de gunoi a anp….si dj scoate grupa…

Domnule Dorobantu la Miercurea Ciuc Directorul a scos si telefoanele din posturile de paza la dispozitia sotiei despre ce grupe sa m-ai vorbim,suntem de rasul curcilor,o unitate unde sotia directorului cauta plantoanele pe hol ofiter cu academie si saracii supraveghetori sunt coplesiti si mananca odata in zi cu ghionturi un pachetel

Așa a recomandat CPT. Dar dacă nicio țară nu a luat în considerare aceasta recomandare (din motive evidente) noi suntem mai deștepți? (Sau mai proști?) Greul îl vor duce agenții de pe secție, cand o să le atragă atenția deținuților că le face raport de incident iar deținuții: “să-ți iau raportul in …”

Acum ANP e condus de un DOCTOR, nu mai sunt OFIȚERI care erau odată!
Bătea, Chitoasca, Luca au rămas doctorii, pe care ii interesează sa o ducă bine PPL pt a primii 50% de patru ori pe an(vezi of din ANP)

Mascați trebuie să stea pe secție ca forță de descurajare a agresiunilor asupra agenților din penintenciare. Sistemul are destul personal și nu este o idee buna angajarea pe fuga în operativ a unor mormoloci.

Off ce mai debitati!!Batea fura cot la cot cu hotii,bea cu clanul Gangalilor,toti subalternii care-l lingeau aveau mana libera la baut si furat,marele Chitosca statea la terasa cu liderul Cordunenilor la Ciric.Ultimul mare samaritean Vulpe Marius a fost

Haosul este deja instalat in penitenciare. Daca dispare si SASS, haos va fi total. Se duce naibii tot. Multumim pentru deciziile luate. Ne “ajuta” enorm, ca de obicei.

Domnule Dorobantu, la Craiova a fost desființată secția de femei . Au rămas 7 femei supraveghetoare si încă 5 au venit prin transfer !
Conducerea nu accepta folosirea colegelor in foișor sau in alte posturi in care pot fi înlocuiți alți colegi bărbați iar noi nu ne putem lua concedii din cauza asta, nu suntem schimbați in posturile de paza .
Mai nou se fac fel si fel de intervenții pentru numirea colegelor nostre la birouri. Chiar nu se poate face nimic ? La Craiova indiferent ca statul este ocupat 100% niciodată nu sunt oameni, nimeni nu vrea sa muncească, fiecare ofițer are câte un secretar, sunt numai intervenții si pile . Sipa doarme in papuci ! Șotiile ofițerilor nu fac nimic doar plimba hârtii . Va rugam sa interveniti pentru rezolvarea acestei situații . Conducerea trebuie sa reanalizeze oamenii si săi scoată din birouri . Sunt oameni care figurează in planificări la însoțire, escorte si ei n-au făcut niciodată însoțire sau escortare .

Când te-o (editat admin) hotu’, o să-ți dorești să fie vre-un mascat prin preajmă! Sau poate tu ești ăla care bate Cuba și se strigă pe numele mic cu infractorul! Mizerii! Mai bine tăceai!

La Craiova mai așteptați puțin.O să vina director prin concurs și o să pună lucrurile la punct.Stiu ce vorbesc.

Nu prea sti ce vorbești, crede-ma !
Nu a fost in stare de o funcție mai mica, de director nici atât ! Sa povestească foștii subordonați cum îi cărau sticle de coniac acasă, sa vezi cum munceau la casa la el si după erau facilitați cu funcții bune .
La Craiova trebuie sa vina unul care cunoaște unitatea si e corect, altfel..,.!

Comments are closed.