Optică flexibilă în acordarea vechimii în specialitate pentru militarii și profesorii veniți în penitenciare
ANP, penitenciar

Optică flexibilă în acordarea vechimii în specialitate pentru militarii și profesorii veniți în penitenciare

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va adopta o optică flexibilă în acordarea vechimii în specialitate pentru militarii și profesorii care se vor încadra (concurs/mutare) în funcții în sistemul penitenciar. Se are în vedere modificarea ordinului de ministru pe termen scurt, iar pe termen mediu și lung modificarea Statutului.

Un ANP mai orientat spre angajat

Asumarea interpretării actelor normative spre angajat a început să devină o normalitate în Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Sperăm să fie o optică de durată.

În ceea ce privește acordarea vechimii în specialitate pentru militarii (MAC și subofițeri) care vor fi încadrați în sistemul penitenciar, ANP are în vedere acordarea gradului profesional astfel (numai după modificarea legislației incidente):

 • MAC pana la subinspector,
 • Subofițeri pana la inspector.

Aceeași abordare o va avea ANP și pentru profesorii care se vor încadra în sistemul penitenciar.

Pentru agenții de penitenciare care trec în corpul ofițerilor ANP va acorda gradul maxim de inspector principal. Aspectele menționate în articol vor fi introduse și în Statutul polițiștilor de penitenciare.

Problema aceasta a fost ridicată de Federația Sindicatelor din Administrația Naționala a Penitenciarelor (FSANP) și clarificată la întâlnirea dintre CONDUCEREA ANP și SINDICATE.

 

25 thoughts on “Optică flexibilă în acordarea vechimii în specialitate pentru militarii și profesorii veniți în penitenciare

 1. Deja exista in statut prevederea ca agentilor care trec in corpul ofiterilor sa li se acorde maxim inspector principal.

 2. Cum se poate ca un subofițer cu 15 ani vechime în MapN , încadrat prin concurs într un penitenciar, să se căciulească pt un liber la șeful de schimb , agent fiind cu 4 ani vechime în sistem , iar el să i zicà arogant să și aștepte rândul. Numai în penitenciar se așa ceva.

  1. Pai sa se caciuleasca mai mult. Bănuiesc ca agentul respectiv cu 15 ani vechime prin mapn are funcție de paza perimetru deci rupe foișorul și cel mic agentul cu 4 ani vechime își toceste bocancii făcând pe șeful de schimb. Mulți cred ca dacă au vechime au prioritate când vine vorba de libere si alte chestii.

   1. Surprinzător sau nu , are funcție de supraveghere , dar acest fapt conteazã. Ceea ce contează în acest sistem este experiența în serviciu , sau chiar de viață , care lipsește la un angajat cu 4 ani vechime , ținând cont de faptul că nu a trecut de pc2, în sector.

  2. In sistemul de apărare nu contează vechimea, contează functia și ierarhia . Chiar dacă ai vechime 25 ani, trebuie sa te supui dispoziție șefului ierarhic, care poate avea vechime mai mica și grad inferior dar funcție mai mare ! Asta e regula veche .

  3. În penitenciarul vostru “dă libere” șeful de schimb sau șeful de tură?
   Sau poate nu ai reușit încă să faci deosebirea între cei doi și te-ai adresat cui nu trebuie….

 3. Buna ziua. Aveți idee când vine planul de măsuri ? Am înțeles că urmează testarea persoanelor nevaccinate. Cine va plăti testele ?

 4. Buna ziua. MAC-ul de la MAPN angajat prin corcurs pe post in operativ subofiter, cu ce grad va fi incadrat?

 5. Bună ziua. Celor care suntem veniți din MApN în MJ de câțiva ani ni se va recunoaște vechimea în specialitate, sau doar celor angajati de acum înainte?.

 6. Buna ziua. MAC-ii angajati in 2016 ca subofiteri in ANP, la incadrare indiferent de vechime au fost incadrati ca agenti, pentru ei se mai poate face ceva, in sensul sa li se recunoasca vechimea pentru grad?

 7. De ce nu citește Acordul Colectiv de muncă ? Agenții s au învățat să le rezolve alții probleme. 💯💯
  Agentul ar trebui să lectureze Codul Muncii și legile privind securitatea în muncă, după care să l informeze pe șeful de tură că și a efectuat norma legală de muncă. 😉😉

Comments are closed.