“Specialistul de clasă” rămâne în sertarele Ministerului Justiției.

“Specialistul de clasă” rămâne în sertarele Ministerului Justiției.

În 11 luni, Ministerul Justiției nu a fost în stare să acorde titlul de “specialist de clasă” polițiștilor de penitenciare. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a rezolvat problema acordării titlului de “specialist de clasă” în doar 2 zile (decembrie 2020). Același ministru (Lucian BODE), în aceleași coordonate legislative consideră că titlul de “specialist de clasă” nu poate fi plătit polițiștilor de penitenciare, fără o ordonanță de urgență emisă de Guvern. De la începutul anului 2021 și până în prezent, polițiștii de penitenciare au pierdut câte 200 de lei pe lună.

Există bani, dar nu există OUG

Lipsa unui guvern legitim pune Ministerul Justiției (MJ) și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în imposibilitatea de a acorda titlul de “specialist de clasă” polițiștilor de penitenciare. Deși există bani în bugetul ANP pentru acordarea dreptului, plata acestuia este condiționată de emiterea unei ordonanțe de urgență (OUG) de către Guvernul României. Dat fiind faptul că Guvernul Cîțu este interimar, acesta nu poate emite OUG-uri.

Actuala conducere a MJ își manifesta interesul de a susține un OUG, imediat după învestirea noului guvern. Pentru ca acest lucru să devină punct de ordine pe agenda noul ministru al Justiției, FSANP a solicitat în cadrul ședinței ca, imediat după instalarea ministrului sa se organizeze o întâlnire urgentă între conducerea MJ si reprezentanții sindicatelor pentru a dezbate problema “specialistului de clasa”, ținând cont că se apropie finele anului 2021.

Dragos BĂNESCU – secretar adjunct promite sprijin

La solicitarea organizațiilor sindicale, domnul Dragoș BĂNESCU, secretarul adjunct al Ministerului Justiției a promis că va purta o discuție cu domnul ministru interimar Lucian BODE pentru a găsi o soluție similară ca cea aleasă la finele anului 2020 de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru “specialistul de clasă”.

Published by Cosmin Dorobantu

One comment on ““Specialistul de clasă” rămâne în sertarele Ministerului Justiției.”

  1. Doar vorbe și promisiuni de la începutul anului.Sa făcut foarte puțin atât din partea sindicatelor cât și a angajaților.Sa asteptat totul să pice de la MJ și de la Câțu.Pacat.Poate nici nu sa vrut să-l primească acest spor anul acesta.Altul guvern alte promisiuni și o să mai treacă și anul 2022.

Comments are closed.