Aplicația de concediu prezintă erori, însă deschide era digitalizării penitenciarelor

Aplicația de concediu prezintă erori, însă deschide era digitalizării penitenciarelor

Aplicația de concediu implementată începând cu data de 01.01.2022 de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) prezintă o serie de disfuncționalități care ar putea afecta dreptul la concediu al polițiștilor de penitenciare. Totuși, aplicația deschide era digitalizării sistemului penitenciar.

Disfuncționalitățile aplicației de concediu

Din această cauză am solicitat directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) să dispună anularea/suspendarea/revizuirea dispozițiilor transmise în cuprinsul adresei Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) nr. 59787/DTIC/2021 și prin e-mail-ul din data de 30.12.2021 referitoare la modalitatea de solicitare/acordare a concediului de odihnă al polițiștilor de penitenciare (aplicația de concediu) din următoarele motive:

 1. perioada de pilotare a fost extrem de scurtă. Nu s-a pilotat în una sau mai multe unități penitenciare înainte de implementarea aplicației la nivel national pentru a fi identificate potențiale inadvertențe,
 2. nu prevede înlocuitorul la comanda structurii/unității care avizează sau aprobă cererea,
 3. nu prevede o căsuță (câmp) în care să fie menționate motivele neavizării/neaprobării cererii,
 4. nu există înstalat în toate unitățile un computer (e.g. infochioșc) care să permită polițiștilor de penitenciare care, prin natura atribuțiilor de serviciu nu folosesc un computer, să poată utiliza aplicația,
 5. cererile avizate negativ de șeful nemijlocit nu mai ajung la conducătorul structurii/unității, încălcându-se prevederile legale referitoare la circuitului documentelor într-o instituție,
 6. nu există posibilitatea ca șeful ierarhic să acorde motivat mai multe sau mai puține zile de concediu de odihnă, în funcție de situația operativă a structurii/unității,
 7. există probleme în ceea ce privește corelarea aplicației ”pontaje” cu aplicația de concediu,
 8. solicitantul nu vede dacă are cererea aprobată/neaprobată sau câte zile i-au fost aprobate din cele solicitate,
 9. șeful ierarhic nu poate propune un alt înlocuitor,
 10. șeful ierarhic nu vede câte zile de concediu are un subaltern,
 11. șeful nemijlocit nu vede dacă cererea subalternului este aprobată/neaprobată,
 12. înlocuitorul nu ia la cunoștință că este înlocuitor și nu își poate da acceptul,
 13. nu există temei legal pentru arhivarea electronică.

Menținerea în paralel a vechii proceduri cu aplicația online

Având în vedere aspectele anterior menționate, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră oportună menținerea în paralel a celor două posibilități de a solicita concediu de odihnă (e.g. cerere format hârtie și aplicația de concediu) până la eliminarea problemelor majore semnalate.

Dan HALCHIN garantează succesul aplicației

Directorul general Dan HALCBIN ne-a asigurat că nu vor exista cazuri în care va fi afectat dreptul la concediu al polițiștilor de penitenciare. În data de 05.01.2022, se va organiza o videoconferință cu unitățile penitenciare, în care se vor prezenta și alte probleme apărute în utilizarea aplicației de concediu.

Optimizată, aplicația de concediu reprezintă viitorul

Odată eliminate disfuncționalitățile, putem considera că această aplicație reprezintă un prim pas spre digitalizarea sistemului penitenciar. Ar fi indicată generarea mai multor aplicații care să facă mult mai facilă activitatea profesională a polițiștilor de penitenciare.

11 thoughts on “Aplicația de concediu prezintă erori, însă deschide era digitalizării penitenciarelor”

 1. Aplicația ar fi ok, dacă ar putea fi implementată fără inechități pentru întreg personalul, dar atâta timp cât unii nu au acces la calculatoare este destul de greu. Mi se pare că suntem cu un pas înaintea tehnologiei sau o logisticii. Importăm mult, procedural, dar nu ținem cont de celelalte aspecte. Multe lucruri ar trebui regândite. Nu mai sunt la conducere ” dinozauri” ai sistemului penitenciar. Lucrurile ar trebui să intre pe un făgaș normal… Dar ce este normal, într- o lume atât de anormală???

 2. O alta îngreunare a activităților marca “IT” ului . O banalitate de platforma cu o grămada de hibe și neajunsuri . Aici se vede profesionalismul it ului cum de altfel sa întâmplat si cu aplicația de pontaje de-a lungul timpului .

  1. Mai ce usor vorbesti de “treaba IT-ului”. Tu crezi ca astia de la IT fac de capu’ lor aplicatii? IT-ul vine cu solutii atunci cand se pun in discutie idei pentru optimizarea activitatilor. Nu intra in atributiunile It-iului sa stie tot fluxul activitatilor desfasurate de RU, Secretariat , s.am.d. Aplicatiile lansate reflecta intr-o covarsitoare masura competenta personalului din Directiile de specialitate a caror activitati au fost digitalizate, la fel si lipsurile. IT-ul iti face, dar dai toate datele!!

 3. 14. In situatia aprobarii concediului seful ierarhic nu mai poate face modificari in raport. (ex. Intreruperea concediului)
  15. In situatii obiective solicitantul care doreste concediu de odihna dar nu se poate deplasa la unitate in vederea intocmirii raportului online ce face?
  16. Nu reprezinta niciun viitor aceeasta aplicatie, ingreuneaza si mai mult procesul de acordare in opinia mea… Sa facem aplicatii doar de dragul de a le face ca apoi sa ne laudam ca am revolutionat sistemul mi se pare hilar… Slăbuț domnul DG.. Ne asteptam la alte lucruri de la dansul, din păcate vede institutia asta ca pe o multinaționala…

 4. Este necesar să se continue și cu rapoartele de ore, zile recuperare… în sensul digitalizarii.

 5. Am avut azi o doscitie cu Dl. Lucian IANOȘ, director DTIC-ANP, care mi-a confirmat ca toate problemele semnatate de FSANP pot fi rezolvate.

  Așteaptă aprobarea din partea directorului general, întrucât FSANP a solicitat și alte aspecte legate de aplicație.

 6. Am avut azi o discuție cu Dl. Lucian IANOȘ, director DTIC-ANP, care mi-a confirmat ca toate problemele semnalate de FSANP pot fi rezolvate.

  Așteaptă aprobarea din partea directorului general, întrucât FSANP a solicitat și alte aspecte legate de aplicație.

 7. Bună ziua. Ce se știe despre perioada mutărilor agenților/ofițerilor în alte penitenciare anul acesta ?

Comments are closed.