Polițistul de penitenciare ”specialist de clasă”
ANP, FSANP, justitie

Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor: titlul de “specialist de clasă” nu va fi afectat în anul 2022

Ministerul Justiției (MJ) și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) garantează că titlul de “specialist de clasă” nu va fi afectat în anul 2022. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a solicitat convocarea comisiei mixte de dialog social din cadrul Ministerului Justiției (MJ), suspectând existența unor probleme în aplicarea acestui drept.

Posibile probleme în aplicarea specialistului de clasă

În sistemul penitenciar au fost vehiculate temeri potrivit cărora, în anul 2022, polițiștilor de penitenciare li se va acorda diminuat (adică 1/2 din suma normală) titlul de “specialist de clasa”. Temerea a venit în interpretarea cu suspiciune a Ordonanței trenuleț, care îngheață salariile la valoarea lunii decembrie 2021. Cum în luna Decembrie, polițiștii de penitenciare vor beneficia de jumătate din “specialistul de clasă”, s-a vehiculat ideea că și în anul 2022, acest drept se va acorda la jumătatea valorii sale.

ANP vrea acordare integrală, MJ impune jumătate

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a întocmit documentele pentru acordarea pentru luna decembrie 2021 a “specialistului de clasă” pentru întreaga sa valoare. Ministerul Justiției (MJ) s-a opus, impunând ANP să acorde doar jumătate din valoarea dreptului. Motivul invocat de MJ ar fi unul juridic: OUG 128/2021 a intrat în vigoare la data de 15.12.2021.

FSANP cere convocarea comisiei mixte de dialog social

La momentul actual nu există niciun document oficial prin care MJ a obligat ANP să plătească la jumătate “specialistul de clasă”. Dictatul MJ s-a făcut telefonic. ANP a făcut “la loc comanda” și acordă 1/2 din “specialistul de clasă” pentru luna decembrie 2021. Nu este prima dată când polițiștii pierd drepturi pe-un telefon dat de șefii din MJ.

MJ și ANP oferă garanții că nu vor exista probleme

Reprezentanții Ministerului Justiției (MJ) și directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Aurelian OPREA, oferă garanții că nu vor exista probleme pe viitor în aplicarea titlului de specialist de clasă:

Cu privire la modalitatea de plata a majorarii pentru titlul de specialist de clasa, in data de 05.01.2022 au fost transmise urmatoarele precizari pe grupurile de directori economici, contabili sefi, salarizare și IT.
“Stimati colegi,
Astazi, 05.01.2022, a fost retransmisa aplicatia unitara de calcul al drepturilor 1salariale, modificata in sensul recalcularii majorarii titlului de specialist de clasa incepand cu data de 15.12.2021, data intrarii in vigoare a OUG 128/2021.
Precizam faptul ca aceasta modificare este valabila doar pentru drepturile salariale aferente lunii decembrie 2021, urmand ca pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022 sa fie transmisa aplicatia modificata cu calculul integral pentru acest drept.
Avand in vedere acest aspect, va rog sa intreprindeti toate demersurile necesare pentru calcularea si plata acestei majorari pentru luna decembrie conform celor precizate”.

15 thoughts on “Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor: titlul de “specialist de clasă” nu va fi afectat în anul 2022

  1. identic aceeasi situatie a fost anul trecut la MAI, ba chiar mai mult, a fost data OUG pe 30.12 si dreptul a fost pus in plata in ianuarie pe toata luna, dar la noi………. mereu se interpreteaza in minus..

  2. Acum, sincer vorbind nu-i un capăt de țară acordarea specialistului de clasă pe jumătate de lună, zic eu. Important este să facem demersurile necesare, pentru acordarea acestui drept, retroactiv, pentru toți lucrătorii de penitenciare. Aducă, de când a început el să se dea la celelalte formațiuni din apărare.
    Trebuie urgentată luarea unor masuri de blocaj, a întregului sistem, datorită neacordarii diferenței de 50% restante, până la nivelul acestui an, lipsei de personal, riscurilor la care suntem supuși făcând cumul de funcții, concedii restante, condiții de muncă, etc.!
    Vă salut, cu respect!

  3. Păi, nu se cunoaște nimic la salariu, d’aia zice Ion că nu a intrat! 😂😂😂🤭🤭

  4. Sub ce denumire apare titlul specialist de clasa pe fluturas sau in ce spor a fost inclus? Mie nu imi vreun spor in plus fata de luna precedenta. Multumesc!

  5. Sub ce denumire apare titlul specialist de clasa pe fluturas sau in ce spor a fost inclus? Mie nu imi apare vreun spor in plus fata de luna precedenta. Multumesc!

Comments are closed.