ANP a alocat fonduri Penitenciarului Satu Mare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Rămâne de văzut când și cum se vor cheltui.
penitenciar, stiri

Tentativă de omor la Penitenciarul Gherla: Un ofițer a fost la un pas de a fi înjunghiat de un deținut periculos

În data de 23.12.2021, deținutul Cristian STOICA a încercat să-l înjunghie pe șeful de secție cu un cuțit improvizat și un ciob provenit de la o oglindă. Deținutul este condamnat la o pedeapsă de 7 ani și 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, fiind clasificat în categoria deținuților care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului.

Tentativa de omor a fost premeditată

Deținutul Cristian STOICA a bătut insistent în ușa camerei de deținere pe motiv că dorește să se mute la o altă cameră de deținere. În momentul în care a fost deschisă ușa de la camera de deținere, de către supraveghetorul de serviciu,  deținutul a încercat, prin grilajul de la ușă, să-l înjunghie pe șeful de secție cu un ciob provenit de la o oglindă. Asupra deținutului a fost descoperit și un cuțit improvizat dintr-o coadă de lingură metalică.

Scuipat, înjurat și amenințat în timpul serviciului

Anterior producerii  tentativei de omor, șeful de secție a fost scuipat, înjurat și amenințat prin grilajul camerei de de către deținutul Cristian STOICA. La nivelul Penitenciarului Gherla se cunoaște că deținutul Cristian STOICA este unul dintre cei mai agresivi condamnați.

Grupa de intervenție a imobilizat deținutul periculos

Membrii echipei operative speciale (grupa de intervenție) a Penitenciarului Gherla au intervenit prin folosirea scuturilor și tonfelor din dotare și au reușit imobilizarea deținutului cu cătușe metalice pentru mâini, în poziția cu mâinile la spate.

Personalul medical amenințat în timp ce oferea îngrijiri medicale

Deținutul Cristian STOICA a fost prezentat la cabinetul medical al penitenciarului, întrucât prezenta urme de sânge la nivelul scalpului și hemifață dreaptă, unde a refuzat îngrijirile medicale necesare.

La cabinetul medical, deținutul Cristian STOICA a adresat amenințări personalului medical.

Agenții umiliți de deținuți și fără sprijin din partea superiorilor

Este de notorietate că sectorul operativ al Penitenciarului Gherla este lipsit de coordonare și implicare din partea factorilor decizionali. Lipsa de profesionalism și curaj a ofițerilor din cadrul sectorului siguranța deținerii și regim penitenciar din Penitenciarul Gherla, care tolerează comportamentele dezadaptative ale deținuților, a condus la producerea unor evenimente negative majore (agresiuni, amenințări ale angajaților de către deținuți, tentative de evadare ca în filme etc).

Agenții de penitenciare cu capul în pământ în fața deținuților

La una dintre cele mai importante activități din penitenciar (apelul deținuților) supraveghetorii intră în camerele de deținere cu capul în pământ ca să nu-și întâlnească privirile cu ale deținuților de teamă să nu fie jigniți, amenințați.

În zadar agenții întocmesc rapoarte de pedepsire împotriva deținuților pentru încălcarea legii și regulilor în penitenciar, dacă factorii de conducere ai sectorului operativ anulează în mod dubios rapoartele, încurajând în acest fel comportamentul deținuților. Practic, deținuții nu sunt reabilitați pentru societate, existând probabilitatea ca, odată liberați, să comită alte infracțiuni.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) se face că nu vede derapajele de la Penitenciarul Gherla

Anterior producerii incidentului, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a fost informată cu privire la toate evenimentele negative petrecute la Penitenciarul Gherla, însă nu a dispus niciun control care să verifice aspectele cu care a fost sesizată. Chiar la sfârșitul anului 2021, reprezentanții angajaților au semnalat conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor că este previzibilă o încercare a deținuților de a înjunghia un angajat. La scurt timp s-a și întâmplat.

15 thoughts on “Tentativă de omor la Penitenciarul Gherla: Un ofițer a fost la un pas de a fi înjunghiat de un deținut periculos

 1. Care sunt metodele de constrângere?
  Unde este respectul?
  Toți își știu drepturile, dar de obligații au auzit? Regulament?
  Lăsați cei care au vechime în munca directă cu deținutul să facă legile, nu cei care stau la birou și cunosc deținutul din poze..
  Toate actele de violență sau tentativele asupra personalului din penitenciar ar trebui să fie pedepsite drastic!Ani în plus la pedeapsa! Nu un simplu raport de incident..

  1. În mod normal, ar trebui pedepsiți cei care se cred superiori, dar din păcate, chiar agenții și șefii le dau,, coarne,,. Dacă aceea persoana a cerut sa fie mutat, exista 2 variante, ori are,, coarne,, , și cere sa se mute de pe o camera pe alta, ori camera unde era nu l-a mai vrut, unul de asta,, special,, deranjează, și produce dezordine într-o camera de 30 de persoane, și într-un final, trage în jos restul de 30 de persoane, de exemplu:vara când sunt 35°,o camera liniștită, are ușa deschisa, pentru a circula aerul, rămânând doar grilajul, dar pentru unul de asta, nu. Asa ca, câte unul de asta,, special,, ar trebui sa i se,, taie din aere,, dar din păcate, ăștia sunt mai protejați decât restul care își ispasesc pedeapsa în liniște,

 2. Sefi facuti pe cumetrii fara sa aiba nici macar notiunile de baza. Pai cum sa nu fie fricosi asemenea sefi si sa se ascunda in loc sa gestioneze? Un sistem corupt in care conduc cei care nu stiu iar cei care stiu sunt marginalizati si vânați. Hoțul e împărat datorita incompetentei sefilor nu din alte motive. Rusine ANP!

 3. Din păcate și grupele de intervenție vor fi scoase din interior. Vor intra doar cu aprobarea directorului general adjunct daca va vine să credeți! Sa vedeți atunci ultraje!

 4. Să vă minunați domniile voastre de ce se întâmplă la poarta albă , vă cruciți nu alta , cereți rogu-vă înregistrările video….mai alaltăieri deținuții l-au găsit pe supraveghetorul secției 4 leșinat , asta se întâmplă când ai peste 100 de zile de concediu restant…și vă rog domnule președinte să-mi publicați comentul, căci vă voi scrie pe facebook , altfel.

 5. De ce nu apare și în presă acest articol?! Sau noi apărem doar când protestăm pt salarii sau trebuie scos în fata un articol negativ despre noi.

 6. Legislația de bază ar trebui actualizată, în sensul înăspririi sancțiunilor pentru ultraj, cea subsecventă ar trebui să prevadă sancțiuni unitare cu privire la agresarea personalului penitenciar (comisia de disciplină), totodata înființarea grupei de intervenție în fiecare unitate penitenciară, cu atribuții specifice fiecărui tip de unitate/regim de executare. Dacă erau alocati bani suficienți de la buget de către guvernanți, se putea discuta de înființarea la nivel national/regional a mai multor posturi de medici cu specializarea psihiatrie pentru persoanele private de libertate, a unui sistem unic de supraveghere audio-video în sectorul de detinere, astfel încât datele stocate să poată fi verificate în timp real la nivel central de personal calificat și certificat. Deoarece personalul operativ trebuie să fie protejat (ultraj, tentativa omor, omor) și responsabilizat (serviciu profesionist prevăzut de lege). Deocamdată, trăim în țara unde drepturile personalului și ale pensionarilor din sistem sunt încălcate abuziv de fiecare guvernare cu justificarea lipsurilor financiare la nivel național.

 7. Situații de genul ăsta apar și din cauza perchezițiilor făcute “în dorul lelii” nu doar de către cei de la ‘birouri’, ci și de către cei care lucrează direct cu deținuții… Atâta indolență din partea unora, mai ales în ultimii 2-3 ani….
  Vrem drepturi, că doar suntem “specialiști”!!, munca însă… pentru alții!

Comments are closed.