Decapitări directoriale, urmate de bezna noilor numiri în funcții publice din penitenciare
penitenciar

Decapitări directoriale, urmate de bezna noilor numiri în funcții publice din penitenciare

Ministrul Justiției Cătălin PREDOIU a decapitat conducerile a 3 (trei) penitenciare din România: Rahova, Giurgiu, Buziaș. Motivele sunt evadările din ultima perioadă din penitenciarele românești. Decapitările au fost dispuse la fel de netransparent ca noile numiri în funcție. Încălcarea legii a devenit emblematică în penitenciare.

Evadările deținuților în bezna decizională a MJ și ANP

La fel ca evadările, numirile în funcțiile publice de top management din sistemul penitenciar se realizează cu încălcarea legii. Nu e de mirare că deținuții încalcă legea și evadează din penitenciare, atâta timp cât ministrul Justiției și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor încalcă legea și numesc în mod netransparent și conjunctural polițiști de penitenciare în funcții publice de top management.

Criteriile și modalitatea de selecție a directorilor de penitenciare rămân o enigmă pentru cei aproximativ 13.500 de polițiști de penitenciare. Nimeni nu știe ce condiții/criterii trebuie să îndeplinească ca să fie numit director sau director adjunct de penitenciare. Lipsa de transparență a ministrului justiției și/sau a directorului general în cazul împuternicirii polițiștilor de penitenciare în funcțiile de director și director adjunct de penitenciare ne lasă să bănuim că principalul criteriu de selecție ar fi NEPOTISMUL sau CÂRDĂȘIA.

Realitatea din sistemul penitenciar (evadări, deficiențe, hărțuiri și abuzuri ignorate) demonstrează că Ministerul Justiției (MJ) și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu au capacitatea de a identifica, în mod sănătos (din punct de vedere instituțional), polițiști de penitenciare pentru a-i împuternici în funcțiile de top management.

Ministrul justiției și/sau directorul general au/are două variante:

 1. aplică tactica supraviețuirii în funcție (metodă superficială de a nu face nimic și de a aștepta data de 10 a fiecărei luni pentru a încasa salariul);
 2. se implică activ, direct, ferm și transparent în combaterea problemelor din sistemul penitenciar (metodă care implică consum de energie, timp și stări emoționale uneori neplăcute, însă va conduce inevitabil sistemul penitenciar spre progres și va contribui la atingerea obiectivelor instituționale).

Întrebare: Poți pretinde deținuților să respecte normele, atâta timp cât ministrul și directorul general încalcă normele de drept?!

Răspuns: NU! 

Întrebare: Poți pretinde polițiștilor de penitenciare să respecte legea, atâta timp cât ministrul și directorul general încalcă normele de drept?!

Răspuns: NU! 

Cine sunt noii directori ai penitenciarelor Rahova, Giurgiu și Buziaș…

Pe surse, am aflat care sunt noii directori ai Penitenciarelor Rahova, Giurgiu și Buziaș:

 1. Penitenciarul București Rahova – Geo Bogdan BURCU (fost director DPCT)
 2. Penitenciarul Giurgiu – Ion VIȘANU (fost director adjunct (DASDRP) al Penitenciarului Craiova)
 3. C.E. Buziaș – Daniel COZMA (șef serviciu siguranța deținerii în cadrul Penitenciarului Arad)

Conform actelor cu caracter normativ incidente sistemului penitenciar, numirile în funcții a celor trei directori de penitenciar ar fi trebuit să fie discutate în mod transparent, în consiliul de conducere al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), însă acest lucru nu s-a întâmplat. Sistemul penitenciar nu e luat pe persoană fizică! Nu e nici PFA și nici SRL! 

Ministerul Justiției (MJ) și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) încalcă principiul transparenței decizionale, în timp ce unitățile penitenciare subordonate sunt obligate să îl respecte. Bă mai mult, directorii penitenciarelor sunt sancționați dacă nu respectă acest principiu pe care ministrul Justiției și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor îl încalcă deliberat.

P.S. Loredana CORDUNEANU ar fi în cărți pentru șefia DPCT. Quod nullum est, nullum producit effectum (ceea ce nu este nu poate produce niciun efect) – adagiu latin care se aplică fostei șefe SPsP și de care ar trebui să țină cont domnii H&P (Halchin&Predoiu) dacă ar lua în calcul numirea specimenului în funcția de director DPCT.

DPCT va fi condus de Elena HUICĂ. Orice ministru sau director general responsabil nu ar numi director la DPCT o uzurpatoare a calității procesului de testare psihologică în sistemul penitenciare și, totodată, a managementului SPsP.

Cine pretinde respectarea legii, o încalcă flagrant

Ministrul Justiției, Cătălin PREDOIU și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) ar trebui să fie exemple pentru subordonați și să dea dovadă de supunere devină față de lege, altfel ar fi o ipocrizie crâncenă să pretinzi subalternilor respectarea legii, când tu o terfelești în mod deliberat și cinic.

FSANP dezaprobă modul netransparent al ANP și MJ

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își exprimă dezamăgirea cu privire la lipsa de transparență a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan HALCHIN, și a ministrului Justiției Cătălin PREDOIU, pe care o consideră o ofensă adusă încrederii și respectului reciproc care ar trebui să guverneze dialogul social.

26 thoughts on “Decapitări directoriale, urmate de bezna noilor numiri în funcții publice din penitenciare

 1. Cam ciudate numirile…credeți că numirea lor e un lucru pozitiv? Tot pe prietenii se merge…poate că oamenii buni din unități nu vor mai depune eforturi în activitate privind la cum se fac numirile…

  1. Este pentru prima oară în sistemul penitenciar când ANP face casting de directori adjuncți. E strigător la ceruri! Vedeți mailurile trimise în unități!

 2. Așa s a ajuns….in ultimii ani au fost promovati niste no name urj…își merită soarta….sa i pună pe aia de au luat concursuri organizate tot de ANP….că au făcut numai selecții bune…se vad acum in activitate

 3. Candidați în funcții cheie din anp , care au concurat singuri pe loc având și emoții…ăsta e anp…

 4. Cred în continuare că dispoziția DG prin care ofițerii trebuie să participe 2 ore zilnic la activitățile cu deținuții este una corectă, deși pare ineficientă cel puțin pentru moment…
  Ciudat este însă că aceștia se “epuizează” în doar 2 ore, în schimb agentul de la tură trebuie să fie fresh după 12 ore sau chiar mai mult uneori..

  1. Indicat ar fi sa rămână “pe interior” cât mai mulți ofițeri care sa sprijine agenții.

   In ultima perioada, agresiunile deținuților au crescut alarmant.

   1. De ani de zile e o problemă cu concursurile organizate. La interviu trec toți neica nimeni.iar la final ce sa.vezi, surpriza iau și note mari că au avut timp sa tocească… Vi se par normale subiectele date la concurs?? Sunt bătaie de joc. Practic trebuie sa reproduci cuvânt cu cuvânt legislația.. puneți -i pe acei meseriași sa fac acum față situațiilor.. daca au luat note de peste 9.50 înseamnă că, in viziunea comisiei sunt chiar de 9…

 5. La Giurgiu au făcut o alegere buna . Visanu are experiența vasta in sistem și nu vor fi probleme . La Craiova sunt câțiva ofițeri cu experiența care îl pot înlocui fără probleme. Sper sa nu-l vedem din nou pe finutu autoproclamatul director al prnitenciarului Craiova .

  1. Sigur că este o alegere buna! Dar sa nu uităm că dl Visanu are la Craiova o echipă foarte bună de ofițeri operativi în subordine. Atât pe partea de siguranță cât și pe partea de regim, toți sunt cu experiență și au făcut față multor situații în decursul timpului. Volumul foarte mare de muncă de la CRAIOVA îl va ajuta sa pună Giurgiu pe calea cea bună, dar problema este daca are cu cine, pt că la Giurgiu pb nu este doar la vârful managementului ci si la funcțiile inferioare

   1. Pare ca situația de la Giurgiu nu îți este straina și nici cea de la Craiova, ești cumva autoproclamatul ? :)))

  2. Finutul lacrimeaza prin toate birourile prin care merge in audienta sa ceara functii. El vrea sa fie cel putin director adjunct si doar asa moca, la examen nu participa, este cahhh !
   Finutu alias Margelatul, marele zepelin desumflat se doreste un mare guru de la PMS, zilnic da sfaturi sefilor de tura, pe sectie acolo unde ar trebui sa fie, nu merge, este prea cahh.
   Si cum Marele Margelatu nu uita ca a fost directorul imouternicit cu guler de blana atasat la uniforma de serviciu, nici nu suporta sa ia masa in prezenta agentilor si studentilor, motiv pentru care ii goneste de la masa, atunci cand maria sa intra in sala.
   Dar ce ne mai mira ? Si-a canibalizat nasul, a incercat si cu Visanu si deja a fost in audienta la ANP de 3 ori pentru functii…
   Rezultatul…a primit ce merita + dispretul colegilor.

 6. E frustrant pentru unii directori… un director care a avut 3 evadati odata, a fost sustinut in continuare, fara sa i se intample absolut nimic: nu comisie disciplina , nu destituire , ba mai mult a luat 50 % in repetate randuri, ca apoi sa ne randa in nas celorlalti. Misto sistemul asta , absolut misto…!!!

  1. Asta e șablonul pentru Centrul Educativ nu? Țin minte doi directori care au fost recompensați pentru evadari cu 50% și daca ne uitam ce pensii au respectiv o sa aibă ne crucim, iar supraveghetorii sunt bagati în comisia de disciplină pentru că își fac treaba.

 7. În altă ordine de idei….
  Avem drepturi (nu le enumăr, se știe ele care sunt!), vrem și altele, dar când e vorba de îndeplinit atribuțiile….
  Și-atunci ne revoltăm când tot felul de pseudo ziariști ne fac în fel și chip pe la televizor-cazul cel mai recent fiind cel cu evadarea din spital.

 8. Toți o dați pe director…pe ofițeri.
  Dar dacă va controlează și va trimit la comisia de disciplina fugiți la sindicat…..ca sunteți hartuiti.
  Evadările sunt rezultatul scolii online….a faptului ca au fost angajați oameni care nu prea corespond meseriei……dacă la primele angajări erau câte 5 pe loc…..la ultima sesiune era omul și postul. Sindicatele/ oamenii făceau presiune sa angajam ptr ca era o lipsa acuta de personal……și asa au fost angajați toți pensatii.

  1. Nea Tudore,lucrez de multi ani la puncte de lucru,cand mergi la puncte de lucru cu 2 agenti in loc de 5 sau 6,sau cand mergi la puncte si nu reusesti sa iti dai seama cine mama naibii a facut recunoasterea si a semnat contractul cu beneficiarul atunci nu cred ca mai este vina palmasilor.Una doua amenintari cu comisia de disciplina si noi mergem 2…3 agenti cu zeci de ppl. la munca in exterior.Voi nu stiti decat de amenintari si noi muncim pe la gropi de gunoi si cautam hotii dupa mormanele de deseuri.

   1. Evadatul de la Bagdasar era”pazit”de 2 dintre colegii noștri… Adică era în spital, nu pe câmp.
    Nu am fost niciodată la Bagdasar , presupun totuși că nu sunt mormane de gunoaie în respectivul spital astfel încât să se joace infractorul “dea v-ați ascunselea” cu cei doi polițiști de penitenciare..
    La acest gen de colegi mă refeream când spuneam că solicită drepturi “fără numar”.

  2. E usor sa faci afirmatii de genul asta cand vi de la aer conditionat si nu stai sa te prajesti pe camp ca tractoristii,cand stai in praf si gunoie,sau iarna ingheti ca un bou cate 10 ..12 ore pe camp de simti frigul pana in maduva oaselor neavand posibilitatea sa te incalzesti nici macar un minut in 12 ore…

 9. Veniți la poarta albă, sa vedeți haos, acum câteva zile un agent a primit un picior in cap de la un deținut! Nu se vb nicăieri despre asta

 10. Interesant cu privire la masurile astea e ca niciun director general adjunct responsabil cu sdrp sau director sdrp nu a fost revocat, sau ei nu raspund de modul defectuos in care respectivele unitati au ajuns sa lucreze?

  1. Ave Caesar! Bine punctat! Astia da pa capitala, manca-ti-as, n-are voie sa fie pedepsiti. Ei e sefi mari! Stie doar sa loveasca cu madularul in palmasi . Nu trebuie sa va mire nimic, nu se va schimba absolut nimic. Acum ceva ani, un mare saf a luat doi ani la rand exceptional cu trei evadari! Pulimea plateste, cei mari…..

   1. Dir gen adj resp cu sdrp este imputernicit seful serviciului siguranta Anp, nu se poate spune ca nu cunostea problematica doar nu era ca alti dir gen adj care nu au auvut deaface cu problema operativului, si totusi in loc sa previna sa trimita in control sa ii indrume sa ia masuri preventive s-a ajuns in acest punct im care taiem capul unora si ii punem pe altii. Dar sunt curios ce va face un om singur intre multi altii care sunt obisniiti cu un anumit stil de munca. Sunt sigur ca in 6 luni va fi o noua rotatie in ritmul asta, sper sa se roteasca si de pe la ANP adta ar fi normalitatea

Comments are closed.