Tentativă de evadare la Penitenciarul Gherla. Același deținut a încercat să evadeze a doua oară într-o săptămână.
ANP, FSANP, penitenciar, sindicat

Tentativă de evadare la Penitenciarul Gherla. Același deținut a încercat să evadeze a doua oară într-o săptămână.

În data de 25.06.2022, deținutul Robert BALASZ a încercat să evadeze din Penitenciarul Gherla,  fugind de pe secția de deținere până în filtrul auto din postul de control nr. 1 situat la ieșirea din penitenciar. Deținutul este la a doua încercare de evadare într-un interval de 10 zile. În data de 16.06.2022, același deținut, după ce a beneficiat de dreptul al vizită, în timp ce urma să fie condus la camera de deținere, a luat-o la fuga spre poarta deschisă a fabricii de mobila din penitenciare și s-a ascuns într-o hală. După aproximativ 5-10 minute, deținutul Robert BALASZ a fost prins. Din motive de siguranță, deținutul a fost mutat azi într-un alt penitenciar.

Poarta de acces în sectorul de deținere, defectă de 3 zile a înlesnit tentativa de evadare

Deținutul Robert BALASZ a reușit să iasă din sectorul de deținere al penitenciarului de maximă siguranță, deoarece poarta de acces în sectorul de deținere este defectă de 3 zile. Deși această problemă a fost semnalată de polițiștii de penitenciare din sectorul operativ, nu s-a luat nicio măsură. Această poartă a fost unul dintre factorii care a înlesnit ajungerea deținutului Robert BALASZ la postul de control auto al penitenciarului, fiind la un pas de a evada din penitenciar.

Polițiștii de penitenciare din sectorul operativ au ajuns la capătul răbdărilor

Polițiștii de penitenciare care, în data de 24.06.2022, trebuiau să asigure paza și supravegherea deținuților au refuzat să mai între în serviciu din cauza problemelor din sectorul operativ și al inechităților la care sunt supuși (concedii restante, lipsă sprijinului din partea factorilor de decizie, condiții inumane și degradante de muncă etc.). Polițiștii de penitenciare reclamă că își fac nevoile fiziologice în pungi, deoarece nu sunt schimbați din posturile de pază.

Principala inechitate care îi deranjează pe polițiștii de penitenciare din sectorul operativ constă în faptul că directorul unității permite angajaților care fug de mirosul deținuților și preferă întreaga carieră aerul condiționat al birourilor, departe de stresul generat de munca cu infractorii, să beneficieze de un tratament preferențial înainte cu 6 luni de a se pensiona, planificându-i în posturi care generează venituri suplimentare pentru deschiderea dreptului la pensie.

Teroarea comisiilor de disciplină și plângerilor penale

Cu o conducere care a făcut în anii trecuți sport național din sesizarea comisiilor de disciplină și organelor de urmărire penală împotriva propriilor angajați, supraveghetorilor din Penitenciarul Gherla le-a fost suprimată autoritatea în fața deținuților. Efectele se văd astăzi, când Penitenciarul Gherla se află la un pas de un incident critic: luare de ostatici.

Indisciplina în rândul deținuților a atins nivelul alarmant

Una dintre cauzele care a determinat ca un întreg schimb/pluton să nu mai între în serviciu în data de 24.06.2022, este și lipsa de fermitate a factorilor de conducere vizavi de abaterile disciplinare ale deținuților. Lăsați singuri în fața deținuților, supraveghetorii au devenit “carne de tun” pentru deținuții care îi jignesc, înjură și îi amenință aproape zilnic pe polițiștii de penitenciare. Pentru factorii de conducere ai unității, este mai importantă activitatea de “acoperire cu hârtii” decât contracararea fenomenului care a pus stăpânire pe Penitenciarul Gherla: LIPSA DE AUTORITATE.

Discuții filosofice și lipsa de soluții

Ședința de dimineață și cea de seară cu schimburile/plutoanele, din data de 24.06.2022, la care au participat directorul și directorul adjunct siguranță și regim penitenciar au avut exact efectul invers a ceea ce a vrut Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Discuțiile filosofice ale factorilor decidenți și lipsa soluțiilor la problemele polițiștilor de penitenciare au crescut și mai tare tensiunea în rândul polițiștilor de penitenciare din sectorul operativ, care se gândesc la organizarea unui protest în fața Penitenciarului Gherla.

Deprofesionalizarea Poliției Penitenciare

Am convingerea că un rol fundamental în producerea de evenimente negative în pușcării îl are și deprofesionalizarea care a pus stăpânire pe polițiștii de penitenciare, urmare a schimburilor de generații. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) trebuie să ia măsuri prompte de formare profesională constantă a polițiștilor de penitenciare, pentru a evita prăbușirea sistemului penitenciar.

30 thoughts on “Tentativă de evadare la Penitenciarul Gherla. Același deținut a încercat să evadeze a doua oară într-o săptămână.

 1. Daca am pune pe tapet toți angajații care și au făcut perioade de 6 luni…..ar trebui sesizate organele de cercetare penală…. Așa vor rămâne. Cu pensiile in buzunar, dar directorii și șefii care au girat așa ceva?!? Nu e normal, nu trebuie sa mai acceptam dzu pt treceri în operativ 6 luni… Și ar trebui că prevenirea criminalității sa și facă treabă… Consider că ei fac numai aberații, nimic din ce ar trebui

  1. In accepțiunea dumneavoastră, ce înseamnă “prevenirea criminalității să își facă treaba”?…..măcar ați avut curiozitatea sa le citiți îndatoririle stabilite prin OMJ?

 2. Domnule presedinte la penitenciarele din craiova cum se va face departajarea deoarce din cauza cele cu punctaje mari care de frica ca o sa ramana pe langa nu isi retrag cererile de la celelalte unitati si astfel blocheaza posturile, iar noi cei cu punctaje mici nu o sa putem ajunge acasa, locurile ramanan neocupate, cum credeti dumnevoastra ca cei de la resurse pot rezolva problema asta ?

  1. Ciudata situație! Vom afla luni. Va rog sa îmi dați un mesaj pe whatsapp luni sau sa mai lăsați un comentariu aici în care îmi amintiți sa mă interesez de situația aceasta.

   1. O sa va anunt deoarce e o situatie destul de aiurea deoarce sunt locuri destul de multe locuri si e pacat de noi sa mai stam inca un an plecati degeaba, de asta am si lasat acest comentariu pentru a se gasi o cale de mijloc

 3. Publicati doar comentariile care va convin???? De ce nu ati fost asa vehement si “ corect” saptamana trecuta???

 4. …ciudat… ar trebui o noua conducere din exteriorul penitenciarului. Sigura si care sa stapaneasca regulamentul ….fara scrupule…. Ex….(Gherghel C.)…Pnt Bacau.. a dovedit ca se poate si cu putin personal se poate face treaba…. respect….acum avem 70 de colegi noi…..dar sunt impartiti la birouri….

   1. i cum o sa faceti asta domnule Dorobantu? Adresa directorului general precizeaza toleranta zero impotriva violentei contra detinutilor dar nu face nici un fel de referire la vreun grad de toleranta a abuzurilor savarsite de catre detinuti impotriva personalului. Sa intelegem de aici ca detinutul trebuie mangaiat, consolat si ajutat in timp ce “ureaza” de toate personalului aflat in serviciu? Principala nemultumire a personalului din sectorul operativ pleaca din lipsa de fermitate contra abaterilor savarsite de catre detinuti, lipsa reactiei, din partea factorilor de decizie, atat locali cat si din aparatul central, impotriva unor astfel de manifestari. De asemenea nu vad nici o propunere sindicala de modificare a cadrului legislativ in sensul introducerii sau duopa caz a reintroducerii unor masuri coercitive eficiente astfel incat astfel de comportamente sa fie cat mai reduse, ca zero nu vor ajunge niciodata. Si nu ma refer aici la corectii fizice ca nu suntem salbatici, ci la masuri care in trecut s-au dovedit a fi eficiente, precum includerea in regim restrictiv pentru o perioada cuprinsa intre 1 luna si 1 an per exemplu. Cu siguranta o sa se spuna ca nu se poate, deoarece trebuie sa ne aliniem la prevederile europene, astfel ca vom continua sa lingem fundul decident al Europei in timp ce starea de spirit in sistemul penitenciar este o bomba cu ceas atat in partea detinutilor cat si a personalului angajat.

    1. Nu ati vazut de la sindicate pentru ca nici nu v-a interesat. Orbirea de care dati dovada se reflecta in imaginea dezastruoasă a Penitenciarului Gherla. Cred ca sunteti unul dintre sefii aia care dau bir cu figiții cand se umfla detinutii la supraveghetori.

     Daca n-ati vazut la sindicate, DVS. ce ati facut? N-am auzit de un ofiter de la P. Gherla sa faca vreo propunere in sensul asta. FSANP a semnalat public si in sedintele cu ANP si MJ acest fenomen si a solicitat modificarea legislatiei.

     Si sa va spun un secret: si in ANP si in MJ, printre polițiștii de penitenciare verticali și cu initiativă, mai sunt și ofiteri puturoși, fricoși și neasumați, exact ca la dvs. in unitate și care se plang si dau vina pe altii cand le sunt amenintate scaunele.

     1. Nu, nu sunt unul dintre “sefi” sunt de fapt unul dintre agentii la care se “umfla” detinutii, cu 21 de ani de munca doar in operativ si doar in contact direct cu detinutii (apropo dvs cati ani ati contabilizat ca munciti in contact direct cu detinutii?) si in acesti 21 de ani am vazut doar degradarea sistemului penitenciar, in rest vorba goale, fara nici un rezultat concret in ceea ce priveste intarirea fermitatii sistemului si a autoritatii politiei de penitenciare. Nici multitudinea de sefi de carton perindati atat pe la comanda unitatilor cat si la comanda aparatului central si nici structurile sindicale nu pot prezenta concret o modificare legislativa aprobata si/sau pusa in practica in acest sens (fermitate si autoritate in sistem). Poate ma insel iar daca este asa, va invit pe dvs sau Federatia pe care o reprezentati sa prezinte o modificare legislativa care a fost si aprobata si pusa in practica, prin care a fost intarita autoritatea politistului de penitenciare si/sau prin care a fost sporita fermitatea sisemului impotriva derapajelor comportamentale ale detinutilor.

     2. Sindicatele nu fac legi. Sindicatele solicita si insista sa se modifice legile de cei in drept sa o faca.
      Sa-mi fie cu iertare, insa confundati un pic rolurile sidicatelor si ale instituțiilor. Sefii instituțiilor sunt platiti sa ia decizii si sa contribuie la cele invocate de dvs in comentariu, nu sindicatele.
      Si nu va mai plangeti ca nu a facut sindicatul ceva, spuneti ce ati facut dvs in cei 21 de ani de activitate, care nu se compara cu ai mei.
      Ce-mi plac mie smecherii ca dvs care se umfla aici in comentarii, acuzand in stanga si in dreapta si in rest sunt preș în fata superiorilor.

 5. Domnul presedinte, a ramas in vre-un fel cu majorarea salariala de la 1 iulie ? 1/4, 1/2, etc ?

   1. pai si cand urmeaza sa se concretizeze acest aspect prin OUG, ca nu se vede niciun proiect, altfel nu vedem cum ar fi posibila aplicarea unei transe intregi cand se decisese acordare unei 1/4 dintr o trasa.

     1. daca intradevar se voia sa se acorde astfel, de ce nu s-a regasit asta in oug ul pe care asteapta dezbaterea CCR, de ce ar vrea sa mai dea altul separat pt noi….. ceva miroase a vrajala…..

   2. discutiile au fost purtate separat cu partidele sau au participat ambele partide la aceeasi discutie?

     1. confirmari facute in persoana da Ciolacu si Ciuca?
      ciolacu ne a mai fentat, dancu si el , ma gandesc ca premierul are un alt cuvant de zis daca a confirmat si el

Comments are closed.