Ministrul Cătălin PREDOIU și directorul general Dan HALCHIN față în față cu problemele din Poliția Penitenciară
ANP, FSANP, penitenciar, sindicat

Ministrul Cătălin PREDOIU și directorul general Dan HALCHIN față în față cu problemele din Poliția Penitenciară

Salarizarea și pensionarea polițiștilor de penitenciare sunt problemele de actualitate care au fost trimise ministrului justiției Cătălin PREDOIU de către Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Condițiile de muncă, măsurile anti COVID-19, accesul propriilor angajați cu telefon mobil personal în sectorul administrativ al penitenciarelor și activitatea Direcției Juridice (DJ) au fost de asemenea puse pe masa ministrului justiției si a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Nr. 76/15.07.2022
Exemplar unic

Domnului ministru Cătălin PREDOIU
Ministerul Justiției

În atenția domnului secretar de stat Bogdan ILEA – președinte al Comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar
În atenția domnului comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN

director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP)

Stimate domnule Ministru,
Stimate domnule Președinte,
Stimate domnule Director general,

Având în vedere intenția dumneavoastră de a organiza ședința Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar, în perioada 18.07.2022-22.07.2022, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), adresează rugămintea de a introduce pe ordinea de zi a ședinței următoarele aspecte:

1. Salarizarea și pensionarea polițiștilor de penitenciare. FSANP consideră este indicat ca ministrul justiției Cătălin PREDOIU să-și exprime public poziția instituțională vizavi de aceste subiecte de interes general pentru polițiștii de penitenciare: SALARIZARE și PENSIONARE.  
2. Activitatea Direcției Juridice din cadrul ANP. Măsuri din partea MJ și ANP vizavi de lipsa de asumare a Direcției Juridice (DJ) în luarea deciziilor cu impact asupra poliției penitenciare. Din punctul de vedere al FSANP, conducerea DJ se implică înplata polițelorîn ANP și nu își asumă nicio decizie de sistem care ar putea scoată conducerea structurii din zona de confort instituțional. Progresul sistemului penitenciar nu se poate realiza cu o structură avizatoare care, din lipsă de viziune și cu o teamă acută de răspundere, frânează orice decizie de impact asupra sistemului penitenciar.
3. Accesul angajaților cu telefon în penitenciare. În mod total nejustificat, polițiștilor de penitenciare le este restricționat accesul cu telefonul mobil în penitenciare. Rațiunea restricționării actuale se bazează pe prezumția polițiștii de penitenciare ar fi susceptibili de a introduce ilicit telefoane mobile în penitenciare pentru deținuți. Această situație este frustrantă, dat fiind faptul , prin menținerea măsurii, MJ și ANP își cataloghează proprii angajați ca fiind potențiali infractori. FSANP solicită accesul cu telefonul mobil personal al cadrelor în toate zonele administrative. În cazul uneisoluționări nefavorabile FSANP solicită ca penitenciarele nu uziteze de telefonul mobil (proprietate personală) pentru inițierea alarmelor de serviciu sau pentru orice alte activități care au legătură directă sau indirectă cu serviciul.
4. Condiții de muncă. FSANP solicită se stabilească responsabilitatea îmbunătățirii șioptimizării condițiilor de muncă din ANP, dat fiind faptul imobilul în care își desfășoarăactivitatea polițiștii de penitenciare din aparatul central aparține Ministerului Justiției (MJ). Această situație de tip struțo-cămilă îngreunează procesul de îmbunătățire a condițiilor de muncă din noul sediu al ANP. De asemenea FSANP solicită ca MJ aprobe fondurile necesare îmbunătățirii condițiilor de muncă inumane și degradante din Penitenciarul Satu Mare. În prezent, supraveghetorii își desfășoară activitatea în cuști/țarcuri pe secțiile de deținere, iar gândacii, ploșnițele au devenit un stres permanent al polițiștilor de penitenciare.
5. Măsuri anti COVID-19. FSANP solicită ANP și MJ ca măsurile/restricțiile care se iau pentru prevenirea și combaterea COVID-19 fie necesare, echilibrate și proporționale cu gravitatea efectelor care s-ar putea produce și fie discutate în prealabil cu organizațiile sindicale reprezentative la nivelul poliției penitenciare.

În speranța menținerii unui dialog social constant, menit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea politicii sistemului penitenciar românesc, în cadrul ședinței așteptăm opinia instituțională a factorilor de conducere ai Ministerului Justiției (MJ) și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), susținută de termene de implementare a măsurilor luate pentru rezolvarea problemelor recurente și indicarea unor persoane responsabile cu implementarea acestor măsuri în termenele stabilite.

În vederea unei bune colaborări, vă oferim deschiderea noastră spre un dialog constructiv, bazat pe încredere și respect.

Cu deosebita consideratie,

Cosmin DOROBANȚU
Președinte
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

6 thoughts on “Ministrul Cătălin PREDOIU și directorul general Dan HALCHIN față în față cu problemele din Poliția Penitenciară

  1. Poate solicitați și modificarea OMJ 3544/c/2012 și se va stabili pentru totdeauna cat trebuie acordat acel spor HIV/TBC. Sintagma contact direct trebuie exclusă și trebuie să nu mai fie presiune pe comisiile din unități în ceea ce privește numărul de ore aferente acestor sporuri. Poate DG ANP trasează o directivă in acest sens, stabilind Nr de ore aferente acestor sporuri în funcție de regimul de executare aplicat ppl custodiati, astfel eliminandu se inechitățile care apar între unități, in sensul că unele unități acorda 12 ore pe zi spor la RSD , alte unități acorda 2 ore tot la RSD….

  2. Hai ca de luni total ilegal se impune masca celor care au activitati directe cu detinutii.Oms a facut recomandare si slugile aservite politic imediat s-au catolicit mai mult decat papa si ai si IMPUS purtarea mastii in contextul in care nu mai avem stare de urgento-alerta si nici legea 55/2020 nu mai este in vigoare.In ce baza impuneti dragi slugi cu functii politice aceste mizerii de obligatii?

  3. Exceptionala asumarea ANP-ului….”se va evalua stocul”. A se traduce: daca ramai cu stoc, de ce ramai, daca nu ai indeajuns nu ai evaluat conform. Raspunderea toata pe unitati! Asumare 0.

  4. Din ce observ în ultima vreme, abordarea MJ și ANP fata de noi este cam aceeași pe care o avem și noi fata de hoți, adică ” o sa rezolvam…..”, dar nici noi nu rezolvam nimic și ducem hotul cu vorba, dar nici ei fata de noi.

Comments are closed.