Directorul Penitenciarului Baia Mare, Horia CHIȘ, acuzat de hărțuire sexuală, purtare abuzivă și șantaj a fost revocat din funcție. Iată declarația victimei!
Info, justitie, penitenciar

Directorul Penitenciarului Baia Mare, Horia CHIȘ, acuzat de hărțuire sexuală, purtare abuzivă și șantaj a fost revocat din funcție. Iată declarația victimei!

În data de 22.08.2022, ministrul justiției, Cătălin PREDOIU, l-a revocat din funcția de director al Penitenciarului Baia Mare pe Horia CHIȘ, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă în formă continuată, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual în formă continuată și santaj.

Iată câteva fragmente din declarația victimei:

„În data de 19.05.2022, în jurul orei 12:50, directorul m-a chemat în biroul dumnealui. (…) a închis fereastra. (…) „Nu te mai suport, mă, te omor!” (…) s-a năpustit asupra mea, m-a prins de gât, m-a strangulat și m-a izbit de ușă. Timp de câteva secunde am fost lipită de ușă cu mâna lui în gâtul meu. (…) m-a amenințat din nou cu mâna ridicată. (…) În drum spre biroul meu am început să plâng și să tremur. Am fost pe punctul de a mă prăbuși pe scări, însă un coleg m-a ajutat să urc treptele și m-a condus până în birou. (…) directorul unității plimbându-se agitat prin curte (…) s-a apropiat de mine (…) m-a amenințat că nu mă lasă să ies din unitate. (…) Mi-a spus: „Îmi cer scuze pentru ceea ce ți-am făcut, pentru că ești femeie. Dacă erai Bărbat, nu mă opream acolo. Nu mai există cale de întoarcere, nu mă voi opri până nu te voi distruge”. (…)  Medicul legist a emis un certificat medico-legal care atestă abuzul fizic prin strangulare la care am fost supusă. (…) În perioada 06.06.2022 – 09.06.2022 a recurs la șantaje și amenințări, atât la dresa mea, cât și la adresa persoanelor apropiate mie.”

Declarația VICTIMEI directorului Horia CHIȘ

„În data de 19.05.2022, în jurul orei 12:50, directorul m-a chemat în biroul dumnealui. Când am intrat în biroul directorului, volumul muzicii era la un nivel ridicat, iar Chiș Horia s-a ridicat de la birou și a închis fereastra. După care a urmat o serie de injurii la adresa mea pe motiv că am stat la masaj de dimineață, am îndrăznit să solicit două ore de învoire în cursul zilei respective și o zi de concediu de odihnă pentru următoarea zi. Acesta făcea referire la faptul că, în dimineața respectivă, am participat la cursul obligatoriu organizat de biroul resurse umane și formare profesională, curs la care am participat împreună cu mai mulți colegi. După o serie de insulte, directorul mi s-a adresat astfel „Nu te mai suport, mă, te omor!”. În secunda următoare s-a năpustit asupra mea, m-a prins de gât, m-a strangulat și m-a izbit de ușă. Timp de câteva secunde am fost lipită de ușă cu mâna lui în gâtul meu. După ce mi-a dat drumul, în încercarea disperată de a fugi, am deschis ușa, însă dumnealui a închis-o și s-a poziționat în fața ușii pentru a-mi restricționa ieșirea. Am fugit în direcția opusă directorului, iar dumnealui s-a apropiat din nou de mine și m-a amenințat din nou cu mâna ridicată. În acel moment am reușit să îi spun că dacă îndrăznește să se mai atingă de mine, voi striga după ajutor și voi merge direct la poliție. În acel moment a lăsat mâna jos și eu am reușit să mă strecor pe lângă el și să ies din birou. După ce am părăsit biroul directorului, spaima a început să se intensifice, fiind în stare de șoc. Am vrut să vorbesc cu colegii de la secretariat, însă nu am reușit. În drum spre biroul meu am început să plâng și să tremur. Am fost pe punctul de a mă prăbuși pe scări, însă un coleg m-a ajutat să urc treptele și m-a condus până în birou. Colegii m-au ajutat să mă liniștesc și printre lacrimi am reușit să le spun cele întâmplate. După ce m-am liniștit puțin, m-am prezentat la medicul unității, după care am hotărât să mă prezint la Serviciul Județean de Medicină Legală din Baia Mare. În timp ce coboram scările de la pavilionul administrativ, l-am observat pe directorul unității plimbându-se agitat prin curte. Eu mi-am văzut de drum, însă dânsul s-a apropiat de mine și a insistat să vorbim. I-am răspuns că nu mai avem ce discuta și dumnealui m-a amenințat că nu mă lasă să ies din unitate.

Mi-a spus: „Îmi cer scuze pentru ceea ce ți-am făcut, pentru că ești femeie. Dacă erai Bărbat, nu mă opream acolo. Nu mai există cale de întoarcere, nu mă voi opri până nu te voi distruge”. Eu nu i-am spus nimic și mi-am continuat drumul spre ieșirea din unitate. În tot acest timp dumnealui mergea lângă mine și mă amenința neîncetat. Cu 10 metrii înainte de ieșirea din unitate directorul s-a despărțit de mine și s-a îndreptat „smerit” către biserică.

Medicul legist a emis un certificat medico-legal care atestă abuzul fizic prin strangulare la care am fost supusă.

Săptămâna următoare incidentului am fost în concediu medical. În data de 23.05.2022, Chiș Horia a încercat să ia legătura cu mine. M-a sunat și mi-a scris pe whatsapp, însă nu i-am răspuns. În perioada în care am fost în concediu medical, a încercat să îi convingă pe angajații unității că eu sunt mincinoasă și că totul este o înscenare.

După ce m-am întors la serviciu, în data de 30.05.2022, directorul unității a încercat să mă convingă să nu fac niciun demers împotriva lui și să facem pace. Nu a dorit să discutăm despre cele petrecute, ci doar despre ce va urma. Pentru el nu era important cum mă simțeam eu și cât rău îmi provocase, ci viitorul și imaginea sa.În perioada 06.06.2022 – 09.06.2022 a recurs la șantaje și amenințări, atât la dresa mea, cât și la adresa persoanelor apropiate mie.

Dreptatea a fost mai înaltă decât pacea.

Filosofia lui Horia CHIȘ, potrivit căreia ”Pacea e mai înaltă decât dreptatea.” s-a dovedit a nu fi adevărată. DREPTATEA A ÎNVINS! Într-o lume corectă dreptatea este mai înaltă decât pacea.

Mai jos aveți înregistrarea de la RECORDER.RO

(Va urma!)

53 thoughts on “Directorul Penitenciarului Baia Mare, Horia CHIȘ, acuzat de hărțuire sexuală, purtare abuzivă și șantaj a fost revocat din funcție. Iată declarația victimei!

 1. Jenant. Din păcate există în sistem multe situații de acest fel, colegi care nu au curajul să divulge abuzurile la care sunt supuși.

 2. Doamna psiholog de personal a fost unealta directorului și a contribuit la comiterea abuzului psihic asupra colegei noastre. Trebuie sesizată comisia de etică a Colegiului Psihologilor și destituită imediat din funcție.

  1. De ce nu o sesizezi tu? Ca ești în asentimentul tuturor… În afara “găștii”, bineînțeles…

 3. Asa merita astfel de indivizi! In prima faza sa dispara din peisaj, iar dupa sa raspunda in fata organelor in drept. De la Timisoara, vestitul Alexei tot asa a disparut, peste nospte, incoltit de toate relele pe care le-a facut. Dar noi, muritorii de rand asteptam ziua cand va fi tras la raspundere pt ce-a facut. Cineva vegheaza acolo sus si nu-i lasa sa se bucure prea mult! Chis, tu parca erai si popa, bata-te-ar norocul!

  1. Domnul Alexei de la Timișoara le făcea la altă scară …mai mare si cu un interes material in spate. Acum a ramas unealta lui….cica, nu stiu daca e adevărat, dar se bârfește ca pe lista de premieri apare nasa Mari cu finul Raducu. Or fi aceleași cutume sau trebuie recompensați oameni care au executat orbește ordinele?

 4. Sunt pur si simplu bulversat de acest caz. Adica, atatia ani, prietenul nostru Chis care ne atingea la eseuri penitenciariste, sa plece pe usa din spate cu un mare sut in dos. Nici acum nu as dori sa adaug nimic in plus despre caz, pana la elucidarea completa a spetei, dar speram ca dl.dir.gen.Halchin sa nu inceapa vreo vanatoare de vrajitoare la adresa celor grei si vechi din sistem asa, ca din senin, din cauza de motiv de Chis. Pentru ca, in acest caz, o sa ma predau si eu hahaha. O sa zic gata, sefu’, nu mai zic nasoale despre mata ca ai luat-o de jos cu avant liberal si plec la pensioara sa imi plimb copiii pe malul Muresului. Sau alte maluri. Sau, daca dl. Halchin o va face, il sfatuiesc sa inceapa verificarile psihomotrice tocmai cu domnia sa si cu cei de la Arad. Ca sa dea exemplu. Daca, in schimb, ii va lua la ochi tocmai pe cei care l-au invins pe bune la concursul de directorat sau care il contrazic in deciziiile domniei-sale, atunci vom intra la banuieli. Si daca vom intra la banuieli, vom spune ce vom avea de zis, chiar daca si in vremuri de Vulpe, sau Bejan, matusalemii de la RU ori securistii originals din sistem sau altii, am zis si nu s-a intamplat nimic pana s-au dus fiecare in zari mai senine. Pentru ca, parerea mea, d-le Halchin, toti avem o mare vina pentru ceea ce se intampla in curtea noastra. In frunte cu dvs.

  1. Eu va respect părerea dar nu înțeleg, dvs. aveți o problema cu domnul Halchin? Pana una alta a avut curajul sa ia taurul de coarne și a restabilit oarecum încrederea în corectitudinea ANP (pe o anumita linie) …
   Deci nu e șantajabil… Dacă era Dobrica…. Putea sa și moara doamne care a fost agresata… Părerea mea… Iar despre actualul consilier al ministrului justiției nu ma pronunț pana nu se definitivează niște poziții despre care…

   1. Nu e nicio problema. Noi il sustineam pe dl.Halchin pe vremea cand toti il luau in bascalie precum ca a iesit al treilea din 3. A facut treburi bune la Arad. Printre altele, a inlaturat niste persoane cu grave probleme, de toate felurile. Avem semnale si precum ca oameni valorosi sunt luati in colimator numai pentru ca nu le mai expira cartea de identitate si il contrazic pe bune. Ati inteles acum? Nu pot da amanunte, se strica monitorizarea hahaha Dar fiti linistit. Nu avem nimic cu DG-ul, in principiu.

   2. @Antim. Ești expirat. Are ofițerul de serviciu dreptate, ”pe o anumită linie”,
    chiar și in ce-l priveste pe onor consilierul… Tu, în schimb, ai avut tot timpul numai frustrari personale. Cică Antimafia! Fugi cu nepoții pe malul Dunării!

    1. Pana una-alta, eu o sa ies la protest maine, sper ca si voi, sculeri, matritzeori, o sa faceti la fel. Asta e important. Restul e…brambureala. Expirat, neexpirat, imi voi face datoria asa cum cred de cuviinta. Pana in ultima clipa de sistem nepotizat. Si nu am niciun regret. Poate, doar, ca nu am luat masuri drastice impotriva securistilor Securitatii, atunci cand am avut ocazia. Urmele lor stau marturie si astazi in sistem. E usor a scrie versuri. Stiu ca doare si deranjeaza chiar si acum, dupa atatia ani. Nepotii si nepoatele. Sculerii si matritzeorii. Alte deranjuri la domnii? Daca ai fi deontolog de blog, asa cum te dai, ai fi stiut ca noi niciodata nu am fost pe partea lui Raileanu, dar nici speriati de bombe ca altii.

  1. Eu îți respect presupunerea, dar nu cred ca aceasta criza de mijlocul vârstei se poate manifesta pe parcursul a aproape 14 ani de zile și mai ales în ultimii 2 ani… Zic și eu..
   Nu am calificare psihologica sau psihiatrica….

 5. Au mai fost cazuri și mai și, pe la poarta alba, dar nu s a făcut nika !
  Cu un tzăran….

 6. Un frustrat Horia Chiș ăsta… A fost detașat și la Timișoara pe timpul lui Băla 6 luni din care 3 a stat acasă in medical. Nu a luat nicio decizie, nu a semnat nimic. Mergea prin curte cu capul in pământ și nu privea pe nimeni în ochi. Un om introvertit și periculos!

 7. Colegii de la Baia Mare au inclus în program și masaj???
  Fragmente din declarația victimei: ” am stat la masaj de dimineață….”, “am participat la cursul obligatoriu organizat de b. r. u. f. p. împreună cu mai mulți colegi… “

  1. Poate era un curs de prim ajutor ținut de medicii unității, în care era inclus masajul cardiac… S-a făcut și la noi în unitate…

   1. Corect…
    Doar că atunci când publici sau citești doar”fragmente” se poate înțelege cu totul altceva..

   1. A fost indulgent ANP ul… Trebuia detasat într-o pușcărie grea măcar pt câteva luni….. La Aiud… Sau la Jilava … Sau la Giurgiu…. Sau la Poarta Albă…. Sau la noi… Ca sa vadă și “Maria sa” cum se câștigă cinstit o pâine, fără “oferta ANP de 50% bonus”…

    1. Așa e. Asta pentru că Chiș din Cavnic are apartament luat în Baia Mare și plătit de Anp. Ar fi fost nasol dacă era trimis în altă unitate. Ha, ha, acum siguranța de la Baia Mare are mai multe posturi de ofițer decât Rahova. Na, am zis-o.

 8. Sunt curios cum s-ar fi terminat aceasta poveste daca colega in cauza nu avea acces cu telefonul sa poata inregistra si sa dovedeasca cele intamplate…era cuvantul ei impotriva cuvantului “greului” 🤬

   1. Poate ca nu o credea nimeni… Dar eu va întreb ceva… De ce unii directori din sistemul penitenciar au tupeu de borfaș, fraudează banul public după bunul plac, comit zeci de infracțiuni, își ascund aproape toate urmele cu ajutorul celor de la IT sau alte compartimente subordonate direct, iar apoi sunt recompensați de ANP cu 50% pt ca probabil sunt susținuți politic? Vorbesc în general… Înseamnă că Anp ul e depășit aproape total pe linie de DIP… Oportunitatea achizițiilor nu mai e verificata de Curtea de Conturi și se cumpără “te miri ce”… A verificat ANP ul ce obiecte de inventar se cumpără prin unități? Nu, pt ca sunt depășiți valoric de smecherii din unele unitati

 9. Am auzit ca într-o unitate e posibil sa se fi schimbat fictiv un motor la un Mercedes Sprinter pentru ca nu s-a retras nici un motor uzat… În alte unități se practica luatul banilor de chirie deși au apartamente și case trecute pe mătușa Tamara… ANP ul ce face? Tace… La Giurgiu am auzit ca unii din conducerea economico adminustrativului și-au făcut de a lungul anilor adevărate castele și penitenciarul în ansamblu, similar cu cel de la Arad, încă nu e terminat 100%

  1. Dar faptul ca s-a înlocuit motorul și nu s-a retras nimic e doar o scăpare majora a serviciului logistica… Nu înseamnă că s-a înlocuit fictiv…. Ma gândesc ca, după înlocuirea motorului nu au mai fost probleme cu mașina….

   1. Da de unde… După înlocuirea motorului cu “unul nou” cu tot cu injectoare, au mai trebuit schimbate foarte multe în scurt timp…. Deci exista mari suspiciuni de infracțiune… Dar tipa e protejata pt ca este “descurcăreața” și va fi promovata director economic

    1. Precizez, au trebuit înlocuite multe pe… “motorul cel nou”… În foarte scurt timp…

 10. Și mai știu o unitate care a dat deșeuri de aluminiu cu 0,41 lei kilogramul, deși prețul real e de 10-15 ori mai mare… De unele afaceri cu deșeuri știu și unii directori santajabili

  1. Rectific, treaba cu stiutul de către directorii șantajabili, e mai degrabă o presupunere cu șanse rezonabile de a fi adevărata… 🤔

   1. Sper toate aceste lucruri nu se întâmplă în unitatea Dacului bărbos care se credea Dumnezeu? Ca înseamnă că există acolo o “gașca” cu predispoziții infracționale și ar trebui un făcut un control major pe economico administrativ… Asta pana nu iau exemplu de la ei și logisticienii din alte unități… Pestele de la cap se impute

    1. Despre psiholoaga de personal ce se mai aude? A putut influența sau nu concursurile de încadrare pe funcții? Îmi spun colegii de acolo ca era campioana deconturilor la cazare si a fost mai mult plecată decât la serviciul de bază…

     1. Pai poate psiholoaga de personal beneficiază de mai multe zile de concediu…. De ce ești hâtru?

     2. Dacă ANP ul a fost în control la unitatea Dacului bărbos și nu a verificat deconturile de cel puțin 4* ale psihologiei de personal, călătoriile din străinătate pe fonduri europene și biletele de avion din misiuni, înseamnă că vor acopere un rahat mult prea mare. Toate deconturile “găștii” de acolo pot fi ieșite din comun…

    2. S-au făcut deja controale… Îs mai mult ca perfecții… A fost și Auditul .. Financiarul e beton… Logistica necesita doar încadrări suplimentare… Dar și calul are 5 picioare dacă te uiți din unghiul potrivit🤪…Se potrivește poate vorba aia: “S-au cunoscut deja, o sa avem un nepoțel!”

 11. Ce ghinion pe Timisoara!!! Toti acesti tirani ai sistemului penitenciar au trcut pe acolo: Bala.Alexeev.Nazare .Chis

  1. Din ăștia enumerați de tine recunosc niște foști SIPA-rezi… Bine ca nu a fost la Timișoara și alt fost SIPA-rez, care este acum soptitorul ministrului nostru… O adunătură de foști SIPA-rez care au facut numai rău din dorința de a-și dovedi puterea… Apropos, ce facem cu cei care nu ne-au vegheat la serviciu prin intermediul terminalelor telefoanice digitale DECT sau fixe, cât ne-au vegheat in timpul liber, pentru a ne putea identifica vreo amanta sau niscaiva afaceri ilegale, apoi pentru a ne putea santaja? Cum vor raspunde angajatii IT și contraspionii care au fost folosiți în scop mai mult personal pentru a identifica “dușmanii”? Soluția este una singura… Trebuie scoși, prin ordin de ministru, atât contraspionii, cât și ITistii din subordinea directorilor de unități și create structuri independente… Actualul regulament de funcționare al contraspionilor a fost redactat de persoane, ce știau ca vor sa ajungă în viitor directori de unitate…. Deci nu vroiau obstacolele în a crea grupuri de interese personale…

 12. Ca au fost sau nu siparezi, toti au fost de neam prost. Niste neica nimeni care s-au catarat la varf prin te miri ce mijloace, au calcat peste cadavre sa le fie lot bine. Toti au incalcat legea si merita la cusca. Chiar nu ia nomeni nicio masura pt ca se stie de catre toata lumea ce-au facut. Pana nu leaga astia pe unul dintre ei si cei ce le urmeaza vor face la fel. Pt ca se poate orice in tara asta. Mai putin sa fii cinstit ca te calca pe cap hotii. Vb lui nda Mitica: la puscarie!!!!!

Comments are closed.