Avocatul Poporului a făcut facultativă legea de executare a pedepselor privative de libertate
ANP, FSANP, justitie, penitenciar, sindicat, stiri

Avocatul Poporului a făcut facultativă legea de executare a pedepselor privative de libertate

Parlamentul este transformat în apendicele Avocatului Poporului, iar legea de executare a pedepselor devine brelocul Elenei UDREA. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția Avocatului Poporului că, prin Recomandările transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), descalifică caracterul imperativ al legii de executare a pedepselor privative de libertate și transformă acest act normativ în brelocul Elenei UDREA. Într-o postare pe pagina de Facebook, Elena UDREA declară că: “Cu ajutorul Avocatului Poporului, până la modificarea Legii, am obținut o derogare de la conducerea ANP (…)”.

Avocatul Poporului face derogări de la legea de executare a pedepselor?! Este o premieră în istoria sistemului penitenciar din România!

Elena UDREA nu este decât unul din cei 23331 de deținuți din închisorile românești și nu ar trebui să aibă un tratament preferențial față de ceilalți 23330 de infractori dovediți de justiție. Legea de executare a pedepselor privative de libertate interzice orice formă de discriminare, însă Avocatul Poporului instigă polițiștii de penitenciare la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Recomandările Avocatului Poporului, prin care se impune Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) să facă derogări de la legea de executare a pedepselor privative de libertate, reprezintă un atentat la statul de drept și un precedent periculos pentru securitatea penitenciarelor și pentru siguranța polițiștilor de penitenciare. Practic, Recomandările Avocatul Poporului golesc norma de executare a pedepselor de conținut și transformă în mod abuziv și ilegal această instituție fundamentală a statului în autoritate legiuitoare.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) condamnă aceste derapaje ale Avocatului Poporului și somează instituția că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la săvârșirea unor eventuale fapte prevăzute de legea penală.

11 thoughts on “Avocatul Poporului a făcut facultativă legea de executare a pedepselor privative de libertate

 1. Este vorba de adresa aia cu vizitele fără dispozitive de separare la categoriile care beneficiază de vizite cu dispozitive de separare, nu? Și ce? Nu o punem în executare. Care e problema? Noi avem H.G. 157/2016.

 2. Sa ne combinam și noi cu avocatul poporului că poate da o derogare și se aplică legile și pentru noi.Noi vrem aplicarea lor nu șuntarea lor: salarizarea, echiparea și norma de hrana.

 3. Avocatul “poporului” din Modrogan să faca demersuri de modificare a legislației la Guvern, nu la ANP, care nu are acest drept, speța fiind normată prin HG 157/2022. Sau nu mai cunoaștem ierarhia normei juridice și tehnica legislativă?

 4. HG NU ARE ACEEAȘI FORȚĂ CA LEGEA, ÎN CAUZĂ FIIND VORBA DE UN REGULAMENT DE APLICARE A LEGII, REGULAMENT CARE NU ESTE BĂTUT ÎN CUIE ȘI CARE POATE FI FOARTE UȘOR MODIFICAT ÎN COMPARAȚIE CU O LEGE.

  1. Ce argumentație solidă ai!
   Era să cad de pe scaun!
   Să recapitulăm:
   Legea de executare a pedepselor desemnează HG-ul să stabilească modul de acordare a vizitelor. HG-ul este aprobat de către Guvern, nu? ANP-ul vine cu un Ordin care modifică sau chiar contrazice HG-ul fără să aibă acest drept, ei fiind cu două trepte mai jos față de Guvern. Mai este OMJ-ul.
   Hai să-ți desenez, poate pricepi:
   1. Tratate internaționale;
   2. Constituție;
   3. Lege;
   4. HG;
   5. O.M.
   6. Decizii, alte acte administrative, conform dreptului de a emite.

Comments are closed.