Obiectivismul misiunilor speciale și lucrărilor de excepție ale polițiștilor de penitenciare. DIP și SAPI, ar putea juca rolul "CFP-istului" majorărilor de 50%.
ANP, FSANP, penitenciar

Obiectivismul misiunilor speciale și lucrărilor de excepție ale polițiștilor de penitenciare. DIP și SAPI, ar putea juca rolul “CFP-istului” majorărilor de 50%.

Miercuri, 28.09.2022, la ora 10:00, la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), va avea loc ședința de consiliu de conducere, unde se vor analiza propunerile pentru acordarea majorării salariale de 50% pentru directorii și directorii adjuncți din unitățile penitenciare. Cine îi poate furniza adevărul directorului general despre obiectivitatea misiunilor speciale și lucrărilor de excepție ale directorilor adjuncți din unitățile penitenciare? Direcția Inspecție Penitenciară (DIP) și Serviciul Audit Public Intern (SAPI) ar trebui să fie “ciurul” prin care ar trebui “cernute” propunerile de 50% pentru misiuni speciale și lucrări de excepție. 

DIP si SAPI, “ciurul” prin care ar trebui “cernute” propunerile

Direcția Inspecție Penitenciară (DIP) și Serviciul Audit Public Intern (SAPI), structurile din subordinea directă a directorului general și care îi prezintă direct și echidistant problemele din penitenciare, ar trebui să fie “ciurul” prin care ar trebui “cernute” propunerile directorilor și directorilor adjuncți de penitenciare. În felul acesta s-ar diminua subiectivismul și părtinirea direcțiilor de specialitate în ceea ce privește aprecierea directorilor adjuncți de unitate.

Subiectivismul și părtinirea specialiștii direcțiilor de specialitate

Direcțiile de specialitate din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) sunt susceptibile de subiectivism și părtinire în aprecierea misiunilor speciale și lucrărilor de excepție ale directorilor adjuncți din unitățile penitenciare. Despre plata polițelor nici nu vreau să mă gândesc… Cât despre favoriți…

Și-atunci, cine îi poate furniza directorului general informații corecte despre directorii și directorii adjuncți din unitățile penitenciare?! 

Încredere verificată…

Lipsa de obiectivitate, imparțialitatea, conflictele de interese, lipsa motivării de detectare a erorilor/neregulilor/fraudelor/încălcării legislației sunt variabile care planează asupra polițistului de penitenciare care apreciază activitatea altui polițist de penitenciare pe care-l coordonează/îndrumă, prin comparație cu propria activitate desfășurată. Tocmai de aceea, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) ar trebui să țină cont și de părerea structurilor cu atribuții de control și audit atunci când acordă directorilor și directorilor adjuncți de penitenciare majorarea salarială de 50% pentru misiuni speciale și lucrări de excepție.

19 thoughts on “Obiectivismul misiunilor speciale și lucrărilor de excepție ale polițiștilor de penitenciare. DIP și SAPI, ar putea juca rolul “CFP-istului” majorărilor de 50%.

 1. Sa fim seriosi,ii doare fix in cot ca sa nu zic altundeva pe ANP de orice in general……un sistem putred pana in maduva oaselor…

 2. Chestia asta cu 50%, dacă s-ar acorda pentru a stimula munca și nu servilismul fata de director, ar fi ok….Dacă se dorește un pic de obiectivism, ar trebui sa nu conteze decizia directorilor, ci doar sa se consemneze părerea lor, iar votul sa fie secret…. Consiliile de conducere din anumite unități sunt doar de formă… Dar componenta consiliului de conducere a fost lăsat la pixul directorului conform unei decizii total neinspirate a domnului Cristian Pleșa… Eu știu unitate unde au fost recompensați cu 50% tocmai oameni cu bube mari și recente tocmai pentru a arata ca nu contează cum ești sau ce produci, ci contează sa fii luat în calcul de cel de la resurse umane ca fiind “eligibil” … Dacă ar apare sancțiuni pentru trimiterea de propuneri nejustificate și cei de la ANP ar verifica la sânge, lucrurile ar sta altfel și s-ar stimula plus valoarea și plus munca…

 3. Toți șefii de compartimente ar trebui sa avizeze propunerile (sau măcar sa li se ceara părerea) … Inclusiv cei care nu fac parte din “consiliul de coroană”… Exista probabil niște “negocieri prealabile” care deturneaza total scopul acordarii acestui spor …

 4. Bună ziua
  Personal pot spune cum se procedează la Galați.
  Șeful direct propune, iar superiorii decid pe baza prietenilor de obicei fiind vorba cam de aceleași persoane.
  Nu odată dadj trasează sarcină șef serviciu/birou etc pe cine anume să propună dintre așa zisii meritoși
  Ulterior, dadj se întâlnesc cu directorul unității și stabilesc lista definitivă, iar în CC se mimează, de multe ori împreună cu sindicatele, democrația privind persoanele nominalizate.
  Nu mai sperați la aceste sume voi ce asudați, citiți ce spune mai sus dl Dorobanțu și vă rog să îi dați dreptate
  Vor sări pe aici unii să nege și să facă osanale celor de la care primesc trimestrial o mică ,, mită,, dar le sugerez
  Mai ușor cu pianul pe scări

 5. Piloșii, obedienții,servilii sau alte specii sunt mult mai puțini ,cei muncitori și integri merită să primească orice fel de recompensă ca o recunoaștere a muncii prestate și o stimulare a altora;nu consider că ar fi just să se renunțe la această recompensă pt faptul că în unele locuri se întâmplă ciudățenii iar merituoșii sunt ignorați.

  1. Tu spre exemplu ne ai putea relata, pe scurt, câteva ,, realizări,, care au condus la meritarea acestui beneficiu legal???
   Vezi te rugăm să fie activități ce nu au legătură cu fișa dumneavoastră de post, eventual să ne spui dacă ești vreun împuternicit că tot se practică 🤔🤥😱

   1. Da,pot să -ti spun ce am făcut,nu e nici un secret:am fost (acum sunt pensionar) supraveghetor și am lucrat în condiții grele echivalente cu așa zisele misiuni speciale sau extraordinare cum ,pompos,le zic unii drept pt care îndreptățit am fost premiat la fel ca alții care au lucrat în condiții similare,eu cred că este suficient de “extraordinar” sau de” special “să lucrezi ,singur cu un efectiv de 200-250 de deținuți indiferent de regimul in care sunt clasificați deși dacă ne luăm după fisa postului ar trebui să fie minim doi supraveghetori dar sunt lucruri pe care ar trebui să le știi dacă ai ceva cheag in acest sistem .Ce ar trebui să fie extraordinar sau supranatural ca să vă mulțumească,nimeni nu face ceva ieșit din comun ci doar sarcini in plus. Aceste sarcini și atitudinea față de muncă duc la astfel de recompense .Sunt convins că marea majoritate a colegilor ar merita astfel de recompense.O seară bună!

 6. Eu zic ca cei “foarte merituosi” ar putea sa se multumeasca si cu sentimentul lucrului bine facut, ca despre sarcini exceptional indeplinite, probabil ca auzim la cei care lucreaza cu cei de gradinita….desi sunt pentru eliminarea acestor inechitati, ceea ce ar detensiona situatii existente in mai toate penitenciarele, personal nu cred ca se va renunta la aceasta metoda de “VASALIZARE”…cum altfel ai mai putea sa “coordonezi” anumite evenimente, daca nu mai ai aceasta “metoda persuasiva prin excelenta”?!…cu stima pentru toti cei care isi indeplimesc sarcinile cu responsabilitate si, in special, cu DEMNITATE…

  1. Nu am vânat aceste recompense ,nu am fost vasalul nimănui,unii nu-și pot imagina in ziua de azi că mai există oameni cu coloană vertebrală dreaptă ,profesioniști ,dedicați profesiei ; personal mă declar satisfăcut și mândru de ce am realizat in peste 25 ani de serviciu, fără să bag barbia-n piept și să mă umilesc in fața nimănui dar lucrurile astea unora li se par utopii și de aici chestia cu vulpea și strugurii.Si da, sunt pentru meritocrație .Treaba cu sentimentul lucrului bine făcut am auzit-o și la un personaj din altă sferă și s-a ales praful de proiectul lui.

   1. Va felicit ca ati rezistat pe sectie in aceste conditii extreme (imi permit sa fac astfel de afirmatii intrucat si eu sunt supraveghetor si am habar ce inseamna sa iti desfasori activitatea in…eu le-as numi “conditii de vulnerabilizare a supravegherii si vanatoare a greselilor fortate”)…sunteti un caz rar…dar e bn ca sunt si astfel de situatii…cat despre oricine-ar fi acel personaj cu proiect nerealizat, nu in toate situatiile, similitudinea de expresie inseamna si similitudini in caracter sau sfera activitatilor.

    1. Sunt de acord in totalitate cu ceea ce ați spus,e ușor de a critica sau de a bagateliza ceea ce fac unii sau alții mai deosebit,mai special sau excepțional, vă mulțumesc pentru vorbele frumoase, aceleași sentimente le am pt toți colegii mei in activitate pe care-i prețuiesc deoarece eu am fost și sunt unul dintre ei.Va salut cu respect pe toți!

 7. Salariul,de bine de râu,îl ridică și cel care muncește suplimentar și nu este apreciat și cel care și-a făcut un obicei din a “fenta” sau se eschivează de la diverse dispoziții primite sau le îndeplinește defectuos sau neglijent.Definirea termenului “lucrări de excepție și misiuni speciale”este ambiguă iar de aici confuziile și abuzurile unor șefi.Dar sunt cazuri izolate , excepții,nu toți cei premiați sunt așa,oamenii de casă ai directorilor.

  1. Fisa postului presupune și un nr suficient de personal planificat in postul respectiv iar faptul că lucrezi singur într-un loc unde ar trebui să fie 4(patru) agenți adică singur pe două secții de deținere te face să crezi(și așa e) că execuți misiuni în condiții speciale sau excepționale,nu crezi?! Chiar ți-aș sugera să te oferi să lucrezi in maniera mai sus menționată să vezi ce ușor e. Fisa postului este umplută la modul discreționar cu tot felul de anexe pt că așa vor mușchii unora.Nu vreau să polemizez cu unii care efectiv se fac că nu înțeleg.Am spus in commenturile anterioare ce consider eu excepțional sau special în munca de penitenciare.Fac precizarea că e opinia mea.Nu m-am dus niciodată să mă rog de șefi pt astfel de recompense și am așteptat mai bine de 20 ani până am luat prima dată.O seară bună tuturor!

 8. Personal nu am primit, in 21 de ani de serviciu, niciodata acest spor si mi-am facut serviciul., am facut misiuni in afara orelor de program ,etc. Nu am cersit niciodata acest spor, pesemne nu am fost in gratiile sefilor.Consider ca acest spor a fost denaturat din cauza camarilei care este in fiecare unitate.Asta o stiu toti,dar nu fac nimic in aceasta privinta, sa nu il supere sau sa il deranjeze pe primul om in unitate..
  Este un proverb adevarat:” ciini latra, ursul trece”,din pacate asta este adevarul.

 9. Pensie lungă cu precizarea că nu am văzut nimic excepțional în afară de fișa postului dar observ o creștere a pensiei peste nivelul normal lunar al salariului
  După cum spuneau și alți colegi, vă duceți pe lângă șefi și cerșiți 50/ că voi sunteți excepționali dar în realitate…

 10. Dle președinte, de ce sindicatul a contestat propunerea de premiere a dasdrp de la Slobozia?stam si ne întrebăm “ca prostii”, care ar fi motivul?

Comments are closed.