Dezechilibre și inechități în salarizarea și pensionarea polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare oferite de Guvern pentru anul 2023
FSANP, sindicat

Poliția, penitenciarele, armata, jandarmeria, SRI, STS, SIE, SPP au pierdut busola reacției la bătaia de joc a politicienilor.

Instituțiile de forța ale României au devenit impasibile la bătaia de joc a politicienilor actualei alianțe toxice (PNL și PSD) pentru democrație și pentru statul de drept. Plătiți ca un lucrător necalificat din construcții, angajații instituțiilor de forță ale statului și-au pierdut busola reacției față de un sistem politic care ii tratează ca pe niște oi buimăcite. O salarizare mediocră, o formare profesională “pe hârtie” și total ineficientă, o conducerea înrolată politic ar trebui să determine poliția, penitenciarele, armata, jandarmeria, pompierii, SRI, STS, SIE, SPP să reacționeze.

Promisiunea solemnă de a apăra Constituția, drepturile și libertățile fundamentale ale omului…

Nimeni nu mai reacționează decât în mediul online. Promisiunea solemnă de a apăra Constituția, drepturile și libertățile fundamentale ale omului a devenit o banală activitate din jurământul angajaților din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională. Polițiștii, militarii, polițiștii de penitenciare, jandarmii, pompierii nu mai sunt în stare să se apere pe ei înșiși de abuzurile fără precedent ale unei clase politice otrăvitoare. Mai avem speranță. Unindu-ne într-un singur glas, o singură forță…

Cu cât suntem mai supuși sau lipsiți de curaj, cu atât suntem mai abuzați.

În timp ce politicienii se ceartă între ei în Parlament, într-un circ deșănțat de suburbie, pentru a majora lefurile activiștilor de partid, polițiștii, militarii, polițiștii de penitenciare, jandarmii, pompierii își plâng de milă, dând vina pe providență pentru lașitatea care le-a intrat până în măduva oaselor. Ar putea să protesteze, să blocheze activitățile, să iasă în stradă la apelul liderilor, însă preferă sudălmile în gând sau pe Facebook. Vorba de ocară spusă în surdină nu rezolvă problemele autorităților statului. Lipsiți de curaj și de sentimentul onoarei, angajații instituțiilor de forță preferă să lase capul plecat și să spere naiv că nu vor veni vremuri mai grele. Epoca băsesciană ne-a demonstrat contrariul. Cu cât suntem mai supuși sau lipsiți de curaj, cu atât suntem mai abuzați.

Lașitatea ta nu-i oferă un viitor strălucit copilului tău!

Dragă polițistule, militarule, polițistule de penitenciare, jandarmule, pompierule, dacă nu reacționezi acum pentru tine, fă-o pentru viitorul copilului tău! Tăcerea ta, indolența ta, frica ta îi vor lăsa copilului tău o Românie furată, cu instituții fundamentale căpușate de infractori care au îmbrăcat haina de politician. Ieși la protest!

Cu deosebit respect,

Cosmin DOROBANȚU
Președinte
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP)

14 thoughts on “Poliția, penitenciarele, armata, jandarmeria, SRI, STS, SIE, SPP au pierdut busola reacției la bătaia de joc a politicienilor.

 1. Este foarte grea deplasarea la București datorita programului de lucru(ex concret lucrez la 8 ore și am o grămadă de ore restante,numai vorbesc de concediul din 2020…încă mai am o grămadă de zile)…Știu că nu este o scuză daca as fi lucrat in apropiere eram zilnic după program și că mine sunt multi.O soluție este pichetarea regionala a penitenciarelor iar alta abordare ar fi coordonarea liderilor de sindicat și punere de presiune pe sistem la nivel local..este doar o părere.

  1. Presiunea este doar la Bucuresti, aici se schimba/modifica totul, fara lipsa de modestie, dar asta e adevarul, DIN PACATE!

   1. Daca se poate sa intervin, fara….accese de orgoliu…parerea mea este ca, din TERITORIU se pot provoca tensiuni la Bucuresti, care pot face diferenta…pentru ca, daca in toate penitenciarele, in mod coordonat dpdv sindical, s-ar lua masuri legale, de forma celor luate de colegii din Vaslui (pe care ii felicit pt cele realizate, constituind un reper in acest sens), eu cred ca e mult mai greu de gestionat situatii similare, ce survin succesiv in mai multe penitenciare odata, decat situatii aparute succesiv…insa, in teritoriu, e greu de gasit macar o JUMATATE din personalul unui schimb, care sa fie dispusi in a-si “periclita” relatia cu sefii…plus ca, divizarea in mai multe sindicate a personalului unui penitenciar, din pdv personal, nu face decat sa impieteze asupra unui raspuns unitar, coordonat….sa-i facem sa vina ei la noi, in loc ca, asa cum s-a intamplat la ultimele proteste la care am participat, sa atragem dezaprobarea atat a cetatenilor carora li s-a redus mobilitatea rutiera, cat si a colegilor jandarmi care au marsaluit impreuna cu noi pana la Palatul Parlamentului si, chiar si a celor care pot sa aiba un impact decizional, care, de asemenea, “scarbiti” de protestul nostru, nu au catadicsit macar a purta un dialog…asadar…SA-I FACEM PE EI SA VINA LA NOI….nu e un efort deosebit…in speta, facem lucrurile pe care ei le-au stabilit, in conditiile stabilite tot de ei, dar….haideti sa le facem exact in conditiile oferite (tocmai!!) de aceiasi oameni, care s-au obisnuit ca lucrurile sa functioneze in baza lui ” las’ ca merge si asa” sau…” se putea si mai rau”…

 2. Va salut! Am si eu o intrebare offtopic. Cum e cu profilurile psihologice pentru sef tura si sef sectie. In urma sustinerii ubei wingure examinari poti primi inapt pentru sef tura dar apt pentru sef sectie? Multumesc

 3. Tot off-topic…in cazul in care pensiile vor fi marite din ianuarie, ( nu contează procentul), vor fi prinse și ale noastre?

   1. Pensiile militare – daca vor mai fi ca le sta multor frustrati de prin MApN care au dormit pe fundurile lor grase si s-au pensionat in 1993 si se plang ca au pensiile mici si se dau mari militari desi nu au fost la razboi dar au promovat, tolerat si incurajat caprareala de 2 bani si bataia de joc- se actualizeaza doar cu rata inflatiei.

Comments are closed.