Abuzurile din Penitenciarul Timișoara. Instanța obligă pușcăria la plata sumei de 2500 de lei către FSANP. Urmează sesizarea organelor de urmărire penală pentru abuz în serviciu.
penitenciar

Abuzurile din Penitenciarul Timișoara. Instanța obligă pușcăria la plata sumei de 2500 de lei către FSANP. Urmează sesizarea organelor de urmărire penală pentru abuz în serviciu.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a semnalat în repetate rânduri că în Penitenciarul Timișoara se comit abuzuri împotriva polițiștilor de penitenciare, iar respectarea legii este facultativă pentru conducerea închisorii care se ghidează după reguli și metehne din Coreea de Nord. Instanța a făcut ceea ce Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu a fost în stare: să facă dreptate.  Aviz amatorilor… Legea este lege pentru toți așa-zișii patroni de pușcării. Ea trebuie respectată, altfel Kim Jong-un(ii) vor plăti cu vârf și-ndesat. Priviți Regulamentul de Ordine Interioară al Penitenciarului Timișoara demn de Coreea de Nord, care l-ar face invidios pe singurul gras al statului totalitar, Kim Jong-un.

Nr. 140/22.11.2022
Ex. 1 din 2

Domnului comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN
Director general
Administrația Națională a Penitenciarelor

Stimate domnule director general,

În temeiul art. 147 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), cu sediul în mun. București, str. Maria Ghiculeasa, nr. 47, sector 2, vă solicită să declanșați procedura răspunderii patrimoniale și implicit tragerea la răspundere disciplinară și/sau penală a persoanelor care se fac vinovate de producerea, cu vinovăție în patrimoniul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) sau, după caz, Penitenciarului Timișoara a unei pagube în valoare de 2500 de lei, cauzate de încălcarea ori neîndeplinirea obligațiilor de serviciu de către polițiștii de penitenciare din cadrul Penitenciarului Timișoara.

Vă semnalăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), prin adresa nr. 77/29.07.2021, a solicitat Penitenciarului Timișoara să i se înainteze Regulamentul de ordine interioară al Penitenciarului Timișoara, însă conducerea unității a refuzat în mod ilegal și abuziv transmiterea informațiilor solicitate, invocând faptul că aceste informații sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor la informații de interes public.

Având în vedere încălcarea cu vinovăție a obligațiilor care reveneau conducerii Penitenciarului Timișoara prin actele normative în vigoare, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) s-a adresat instanței competente. Prin hotărâre definitivă și irevocabilă, instanța de judecată a obligat Penitenciarul Timișoara (i) să ne transmită organizației noastre sindicale Regulamentul de ordine interioară al Penitenciarului Timișoara și (ii) să plătească suma de 2500 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Totodată, din analiza sumară a Regulamentului de ordine interioară al Penitenciarului Timișoara, a rezultat faptul că acest act adminsitrativ conține o serie de prevederi abusive și care contravin legislației în vigoare, încalcând flagrant drepturile și libertățile personale și constituie o ingerință intolerabilă în viața personală a polițiștilor de penitenciare din cadrul Penitenciarului Timișoara. În acest sens, considerăm că se impune ca Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), în virtutea prerogativelor de îndrumare, coordonare și control să întreprindă toate demersurile necesare, astfel încât abuzurile din Penitenciarul Timișoara să înceteze de îndată, iar persoanele care se fac vinovate de aceste fapte intolerabile într-un stat de drept, să fie trase la răspundere disciplinară, patrimonială și penală, după caz.

În concluzie, vă solicităm ca măsurile dispuse de dumneavoastră să ne fie comunicate, în format PDF, pe adresa de e-mail: fsanp@fsanp.ro, sens în care vă adresăm rugămintea de a ne transmite în fotocopie (format PDF) documentele rezultate în urma verificărilor efectuate la Penitenciarul Timișoara, precum șidocumentele rezultate în urma cercetării administrative a persoanelor care se fac vinovate de producerea pagubei mai sus menționate.

Atașat, vă transmitem informațiile parvenite de la Penitenciarul Timișoara în scopul îndeplinirii cu obiectivitate a rolului instituției pe care o conduceți.

Nu în ultimul rând, vă supunem atenției faptul că Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) va sesiza organele de urmărire penală împotriva persoanelor pe care le consideră vinovate de săvârșirea infractiunii de abuz în serviciu, prin încălcarea cu vinovăție (rea-intenție) a prevederilor unei legi (în speța de față Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public).

În vederea unei bune colaborări, vă oferim deschiderea noastră spre un dialog constructiv, bazat pe încredere și respect.

Cu deosebita consideratie,

Cosmin DOROBANȚU
Președinte
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

23 thoughts on “Abuzurile din Penitenciarul Timișoara. Instanța obligă pușcăria la plata sumei de 2500 de lei către FSANP. Urmează sesizarea organelor de urmărire penală pentru abuz în serviciu.

 1. Destul de stufos acest ROI al Penitenciarului Timișoara,mărturisesc că nu am apucat să -l parcurg cu atenție,sunt și chestiuni de bun simț referitoare la conduită , prezența, ținută dar și unele mai ciudate ca să mă exprim blând,acele ingerințe ale conducerii de care aminteați in articol.Nu știu cum arată un regulament similar la alte unități ca să putem compara dar se pare că fosta conducere a Penitenciarului Timișoara și-a depășit atribuțiile ,au încercat să țină în frâu personalul mai mult decât ar fi trebuit,atitudine de satrap sau de stăpân de sclavi.Dar nimic nu durează veșnic și așteptăm de la noua conducere o altfel de abordare,mai aproape de oameni și de nevoile lor, Timișoara nu e lagăr de concentrare,e o unitate respectabila in sistemul penitenciar și nu trebuie confundată cu personaje care au condus cu mâna de fier(de parcă era nevoie) gen Ioan Bala sau Georgică Alexeev.

 2. Aceleași lucruri care sunt prevăzute deja în alte norme. Există apetența asta de a prelua ceea ce este deja în alte acte normative și a le transpune în acte subsecvente. Ingerințe grosolane…30% prevederi necesare și de bun simț;
  70% bălării.
  Sunt curios: cine veghează la respectarea acestui regulament?

  1. Dacă aceste norme deontologice sunt prevăzute în alte acte de ce trebuie să le regăsim și în aceste ROI-uri care ar trebui să se ocupe de organizarea internă specifică fiecărei unități?De ce unii trebuie musai să facă pe zbirii,comportandu-se dictatorial de parcă ei ar fi dumnezei nu angajați ai statului român? Să spunem stop abuzurilor și să -i aducem cu picioarele pe pământ pe acești “stăpâni” ai pușcăriilor, să redăm demnitatea angajaților.Am citit acest ROI al Penitenciarului Timișoara și am rămas siderat de multitudinea de aberații, interdicții și alte bazaconii plăsmuite de o minte bolnavă, parcă am fi in Ferma Animalelor de George Orwell,porcii au acaparat ferma și îi exploatează pe ceilalți.

 3. Am lucrat 20 de ani la Popa Șapcă 7.Nu încercați să îl băgați pe actualul director Marica in aceeași oală cu Alexeev. Este diferență ca de la cer la pământ. Apropos…. Este singurul Director care își plătește prânzul la popota. Respect Liviu!

  1. Nu am zis nimic de dl. Marica. Ar fi indicat sa se îndepărteze de metehnele timișorene. E tânăr și l-ar costa mult dacă ar adopta un comportament ca al predecesorului.

  2. Rezervistule, asta pe care-l mangai tu pe frunte-ca sa fiu finut si sa nu-l oblig pe dl Dorobantu sa stearga- este unul dintre cei care executau orbeste ordinele mizere ale satrapului. Daca in decursul atator ani ar fi avut curajul macar o data sa-i spuna stop, nu sunt de acord, da, eram pe felie cu tine. Altfel, cand mananci usturoi cu polonicul si cand pleaca ala tu te dai virgina, ca ala si nu tu, mai taie dreacu din ele, vorba aluia din Bals.

   1. Ceilalți doar sunau la popota si anuntau ca au trei/cinci invitati si spuneau si ce vor sa manance. Prostimea executa ordinul. Cumparasera la popota si storcator de fructe si duceau sucurile in fiecare dimineata dupa mahmureala alexeevului. Azi vreau de post, maine de dulce, poimaine e dezlegare la peste si tot asa. Asta era regimul! Asta era cantina sociala! Si Marica isi plateste pranzul! Mare om, mare caracter! In preajma unor lingai de astia ca tine au ajuns astia sa se creada imparati. Altfel, zero din toate punctele de vedere!

 4. O unitate de elita cum ar zice unii :))). Abuzuri,pretenții mari și orgolii uriașe.De la ore suplimentare plătite discreționar,planificări anapoda și chemări din libere,libere date cu japca sa nu între la plata pana la 50% dat tot acelorași persoane,un sindicat inexistent și multe altele…

  1. Și ai uitat să menționezi mulțimea de frustrați,cazuti in disgrația vechii conduceri și invidioși pe reușitele altora,o buna parte dintre ei chiar merituoși,nu arunca cu lături in oameni care au muncit .Cat despre partea cu orgoliile și planificările alan-dala precum și plata orelor suplimentare îți dau parțial dreptate.Iar sindicatul este cel care este aveți posibilitatea acum să înființați o nouă structură .

 5. Primo: Felicit sincer pe dl Dorobantu pt demersul in care nu am crezut si care a dat roade! Secundo: Acum poate se conving si carcotasii din tara ca cei care au scris despre lagarul Timisoara au avut dreptate; Terto: La amenda asta se va mai adauga una baro baro pt a-l plati pe Gui, agentul executat miseleste de Alexeev si reincadrat cu toate drepturile. Sa mai zica lumea ca instantele nu-si fac treaba! P.S. Prezidente, inteleg ca nu te opresti aici si mergi mai departe. E perfect! Ai o lada de Timisoreana de la noi!!!!

   1. Domnule președinte ,cu tot respectul, ce înțelegeți prin “metehne timișorene” că nu îmi este clar?!Sunt metehnele unor oameni , Băla ,Alexeev,etc,oameni care nu sunt de-ai locului,sunt pur și simplu metehnele lor, așa ar fi procedat oriunde ar fi activat în țară.Nu trebuie să îi considerați pe toți la fel, metehnele astea sunt proprii, apucăturile lor.Nu au nimic în comun cu locul ci doar cu persoana.Alexeev l-a copiat pe Băla și probabil/posibil Marica pe Alexeev și tot așa cu următorii.

 6. Am lucrat o lună și zece zile la Penitenciarul timișorean, prin ’92 sau ’93 la ,,escorte,, detașat de la ,,Deva,,. Era tov. Bala la comandă. El ne ducea de multe ori la încărcatul arman. dimineața…
  Nu numai că ne ducea în pas de defilare, dar avea și niște comenzi ,,răcnite,, de ar fi fost invidiat și de ofițeri ai Wermacht(ului)!
  Ce bine că aveți libertatea sindicală, pe vremea mea (90-97) când am fost trecut în rezervă de la Deva erau doar mulți subofițeri lingăi, turnători recte ofițeri de tip vechi, abuzivi care cu unii erau mumă, iar cu alții ciumă (eu fiind iubitor de țărăniști și monarhist)…
  Pe vremea mea doar Consiliile de Onoare și cel de Judecată de la fostul DGP ,,funcționau,,…
  Acum în loc să-mi pap și eu pensia, muncesc încă ca fraierul pe la Societăți de pază până la 65 de ani…😥

  1. Nu trebuia să faci politică,e chiar interzis,trebuia să -ti faci meseria pt care erai plătit,nimic mai mult.Ce ne-am face oare fără patrioți din ăștia ca tine?

 7. Dacă Gui este băiat deștept (și este cu siguranță) poate să facă plângere penală împotriva lui Alexeev și Marica pentru șantaj și abuz în serviciu. Mai trebuie să solicite în conținutul plângerii ca parchetul să investigheze inclusiv convorbirile telefonice de la operatorul de date mobile din perioada în care a fost executat mișelește. Din conținutul acelor convorbiri telefonice cu siguranță se vor confirma șantajul, toate presiunile la care a fost supus precum și o frumoasă infracțiune de abuz în serviciu săvârșită de cei doi zmei!

  1. Postezi comentarii aici în timpul programului?Ai venit in PC1 să îi bârfești pe Marica&Co?Atitudine de om slab,nu te ține să te iei de ei ca bravul agent Gui?Îl înveți să facă plângere penală?!Vezi poate ajungi la PL daca se prind ăștia:)))

   1. Oh da, Insider. M-ai prins! Și acum tot din pc1 postez. Așa, în ciuda ta de obedient și acolit al satrapului. Și tot în ciuda ta și a lui, află că i-am făcut deja plângerea penală. Cu tot riscul de a ajunge la punct de lucru. Ar fi o dovadă în plus de abuz (sic!). Abia aștept să se producă dovada cu pricina. Și mai sunt multe plângeri pe circuit. Spre neliniștea georgelului. Inclusiv ale altor colegi asupriți și năpăstuiți de acel căruia tu îi idolatrizezi nemerniciile.

    1. Ce mă amuz pe seama unora ca tine,cum vă mai victimizați ,voi,ăștia abuzați de Georgel.Fa-i câte plângeri penale vrei,nu-mi pasă nici cât negru sub unghie dar să nu uiți să iei și un creion să -i dai gaură.Poate in sfârșit vă găsiți și voi liniștea, ați rămas cu sechele și v-a cuprins paranoia și gândurile negre.Si mult noroc la PL,e nevoie de oameni acolo ,aerul de la birouri dăunează creierului,se înfierbântă și nu mai proceseaza .

  2. De acord cu tine! Si de la abuz in serviciu poate il intreaba cineva pe georgel si de craitarii de la fonduri, ca nu se mai satura, lua cu doua maini….

 8. Dragi ofiteri obedienti si lipsiti de coloana ai penitenciarului timisoara, tin sa va aduc la cunostiinta ,de parca nu ati sti , ca el lidero maximo a fost la DNA sa dea pe gheata niste fapte in speranta ca va scapa. Asa ca aveti mari sanse sa apareti in scrierile de duh ale piratului. E mare lucru acum sa mai pui capul pe perna seara linistit cand stii cat ai fost de nemernic si ce fapte penale ai facut

 9. Poate da Dumnezeu sa se facă mai repede dreptate în legătură cu alexeev și marica ( le scriu numele cu litera mică ca atât valorează ) DOI sclavi care au ajuns stăpâni dar asa cum a rămas alexeev în fundul gol după ce a divorțat nevastă-sa de el, asa va rămâne și sclavul lui, marica. A făcut case de vânzare, DNA-ul știe? Oare nu era în conflict de interese? S-a oprit sa nu se afle dar faptele rămân, așa că, vine și vremea ta mai repede ca a baltasului. George nu vrea sa priceapă nici acum ca lumea știe ca a plecat pe ușa din dos la doar 46 ani când el își dorea eternitatea la plantație. Poate o va avea, dar în partea cealaltă de gratii.

Comments are closed.