Un deținut reclamă în direct la TV abuzurile din Penitenciarul Bacău. Nereguli și ilegalități din penitenciar mușamalizate de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).
penitenciar

Un deținut reclamă în direct la TV abuzurile din Penitenciarul Bacău. Nereguli și ilegalități din penitenciar mușamalizate de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Un deținut din Penitenciarul Bacău a semnalat în direct, la portul de televiziune Kapital TV, abuzuri din Penitenciarul Bacău. Un raport al Direcției Inspecție Penitenciară (DIP) arată zeci de nereguli/deficiențe/ilegalități pe linia siguranța deținerii și regim penitenciar cu efecte grave asupra siguranței locului de deținere și a polițiștilor de penitenciare. Cu toate acestea măsura luată de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a fost sesizarea comisiei de disciplină a directorului economico-administrativ și a trei agenți și un ofițer. Niciun polițist de penitenciare cu funcție de conducere din sectorul siguranța deținerii și regim penitenciar din cadrul Penitenciarului Bacău nu se este tras la răspundere de către conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Pe cine și de ce protejează șefii ANP?! Trageți singuri concluziile din articol!

Întrebări care necesită răspunsuri! Răspunsul nu va veni niciodată, din păcate…

 1. De ce mușamalizează Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) încălcările legii în Penitenciarul Bacău și de ce nu se ia nicio măsură corectă, legală împotriva factorilor de conducere din această unitate?
 2. Pe cine protejează Gabriel PĂUN (directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar – DSDRP)?
 3. De ce  Marian ILIE (directorul general adjunct coordonator al sectroului operativ din poliția penitenciară) nu sancționează neregulile și abuzurile din Penitenciarul Bacău?
 4. De ce tolerează Dan HALCHIN (directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor) aceste atitudini care favorizează încălcarea legii și conduce la creșterea sentimentului impunității în factorii de conducere ai Penitenciarului Bacău?

Dubla măsură în sancționarea polițiștilor de penitenciare

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) oferă protecție conducerii Penitenciarului Bacău și imunitate persoanelor cu funcții de conducere din această unitate, vinovate de zecile de nereguli/deficiențe identificate la nivelul sectorului operativ al unității, însă sesizează comisia de disciplină împotriva unor agenti și ofiteri cu funcții de conducere care nu sunt sub umbrela lui Gabriel PĂUN și a lui Marian ILIE. Lipsa obiectivității în luarea deciziilor de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu face altceva decât să revolte polițiștii de penitenciare de bună credință din Penitenciarul Bacău și din alte unități penitenciare unde se apolică dubla măsură, în funcție de cercul relațional.

O listă sumară de deficiențe/nereguli identificate la Penitenciarul Bacău, în sectorul operativ

 • nu există un mod unitar de întocmire a planificărilor în serviciu,
 • referatele privind rezultatele activității de cercetare disciplinară a deținuților nu sunt semnate de toți membrii comisiei,
 • au fost identificate deficiențe pe linia întocmirii tabelelor de acces în penitenciar,
 • nu este prevăzut un sistem video de monitorizare pentru prevenirea introducerii telefoanelor, drogurilor în penitenciar,
 • verificarea accesului în sectorul de deținere nu se realizează de către șefi,
 • la puntele de lucru din interiorul penitenciarului au fost identificate vulnerabilități pe linia escaladării clădirilor,
 • aparatul de scanat bagaje nu funcționează,
 • procesele-verbale de primire-predare a serviciului nu sunt semnate în nicio situație de șefii de secție, astfel că problemele nu sunt transmise conducerii unității pentru a fi remediate,
 • tabelul de acces în sectorul de deținere nu este actualizat,
 • mapa cu instrucțiuni nu cuprinde atribuțiile generale și specifice în situația evadărilor,
 • agenții dispeceri nu au fost instruiți și nu cunosc cu exactitate procedura alarmării,
 • pe fâșia de control de pe perimetrul locului de deținere sunt deșeuri menajere,
 • pe perimetrul locului de deținere nu sunt instalate suficiente camere de supraveghere,
 • sistemul MANDWON nu alarmează dispeceratul cu indicarea precisă a poziției polițistului de penitenciare agresat,
 • BODYCAM-urile nu sunt suficiente, sunt uzate și nefuncționale,
 • carnetele posturilor conțin dispoziții sau consemnări într-un mod amestecat, greu de identificat,
 • mapa șefului de tură nu este actualizată și nu cuprinde măsuri de prevenire a incidentelor operative,
 • registrul de planificare în serviciu nu este avizat de șeful de serviciu și nu este aprobat de directorul adjunct,
 • registrul de apel nu este avizat,
 • rapoartele de recunoaștere și înființare ale punctelor de lucru nu sunt actualizate pentru anul în curs,
 • tabelele de acces pe punctele de lucru nu corespund realității,
 • instrucțiunile SSM nusunt avizate de ofițerul SSM și nu sunt aprobate de directorul unității.
 • pentru stabilirea momentelor și locurilor vulnerabile nu se regăsesc termene și persoane responsabile cu remedirerea constatărilor și nu se discută în consiliul de conducere procesul-verbal de vulnerabilitate, deficiențele identificate au rămas de fiecare dată aceleași,
 • incidentele nu sunt înregistrate video,
 • directorul unității nu întocmește o analiză sumară a incidentelor,
 • directorul unității nu aprobă Raportul privind gestionarea incidentelor,
 • graficul lunar privind planificarea controalelor nu este respectat,
 • acțiunile de depistare a semnalului GSM (telefoane mobile) sunt realizate sporadic,
 • în urma depistării obiectelor interzise,nu au fost întcmite procese-verbale de disrugere.

În realitate, deficiențele sunt mult mai multe, însă mai sus au fost prezentate unele dintre ele în mod sumar. În urma deficiențelor identifiate nimeni din sectorul operativ (aici ne referim exclusiv la funcțiile de conducere) nu a fost tras la răspundere, creându-se premisele unei protecții nejustificate, ilegale și abuzive din partea Administrația Naționale a Penitenciarelor (ANP) pentru conducerea Penitenciarului Bacău. Polițiștii de penitenciare nu au încă curajul să sune la televiziuni și să se plângă de abuzurile conducerii Penitenciarului Bacău. Sindicatele au semnalat Administrația Naționale a Penitenciarelor (ANP) aceste abuzuri și încălcări ale legislației, însă pentru conducerea aparatului central nu reprezintă ”o urgență” sau ”o prioritate”, în timp ce deținuții intră în direct la posturile de televiziune, aruncând în noroi imaginea polițiștilor de penitenciare și a sistemului.

Majorări de 50% ale salariilor date cu dedicație

Propunerile de 50% pentru lucrări de excepție și misiuni speciale sunt făcute cu dedicație pentru majorarea pensiilor unor acoliți ai conducerii Penitenciarului Bacău, în timp ce polițiștii de penitenciare fără ”pile și relații” la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu primesc majorări salariale, chiar dacă merită. Este necesar ca ministrul Justiției, domnul Cătălin PREDOIU, să trimită corpul de control al ministrului la Penitenciarul Bacău, deoarece majorările salariale sunt acordate cu încălcarea flagrantă a legii și cu jefuirea banului public.

Concluzie!

Penitenciarul Bacău a devenit o unitate fără soluție, în timp ce conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) știe și tace complice.

Un deținut reclamă în direct la TV abuzurile din Penitenciarul Bacău.

29 thoughts on “Un deținut reclamă în direct la TV abuzurile din Penitenciarul Bacău. Nereguli și ilegalități din penitenciar mușamalizate de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

 1. Asta se datoreaza și faptului ca oamenii competenti merg în alte penitenciare și fac treaba bună acolo, pe când noi am rămas numai cu neprofesioniștii.

 2. Păi exact același nereguli sunt și în Spitalu penitenciar Targu Ocna tot județul Bacău. Directoarea comisar Prundeanu Luminița adusă de la penitenciaru Botoșani din cabinetu medical și pusă direct directoare este cercetată penal de Parchetul de pe lângă Judecatoria Onești. Dă comandă la subalternu Inspector de penitenciare Mândruț Adrian șef siguranța deținerii și regim penitenciar și lu comisar șef Valentin Mașala comandant să fabrice rapoarte de incident în fals car ulterior sunt atacate în instanta și anulate.
  În anul 2020 comisaru șef Mașala ,,alerga,,după deținuți prin plimbator să găsească martori micinosi sa-i monteze în anumite dosare Pentru Numele lui Dumnezeu dacă ăsta e atributul comandantului căci este ofițer cu disciplina în acest sens.
  Apoi îi are pe frații agenți Botea Ștefan și Botea Florin magazioner care fură din bagajele deținuților.
  Dacă comisara șef Racu Silvia,,s-a luptat cu fiara,, adică cu Mașala comandantu și cu Inspectoru Mândruț la comisia de rapoarte și s-a opus intocmirii unui raport în fals, raportul tot a trecut de comisie iar comisarei Racu i s-a pus în vedere să se pensioneze dacă nu vrea să fie dată afara și s-a pensionat. Vom reveni cu amănunte că am de scris până dimineață.

 3. Câinii latră, leafa merge ! Cu un asa hal, de șef serviciu siguranta, ce pretentii aveti ? Numești șeful de schimb pe funcție de șef de tura și ceri subordonaților sa stea ca la drapel în fata ta. :)))

 4. După 51 de rapoarte de incident imi pot da seama ce fel de “client”,e cel de la telefon.A pus si el mâna pe un telefon si spera sa faca rating la un tv local,sau poate mai mult sa castige si el vreun banut…ca CEDO e darnică. De ce nu spune individul si de ce a aj7ns la pușcărie…ce copil sau ce bătrân a tâlhărit sau violat!!Dle președinte, cu tot respectul pt dvs am inteles ca sunt probleme la Bacău, dar nu asociați instituția cu asa zisele probleme ale infractorului. Sunt șobolani…or fi…că s peste tot..gândaci,carcalaci, plosnite. Si va mai spun ceva:sunt pentru că si deținuții sunt leneși și nu si fac curat,sau nu se spală. N am fost în viața mea la Bacău, dar garantez ca exista si camere curate,acolo unde oamenii sunt oameni. Sunt satul până n gât de specimene care reclamă. Dar ei ce au făcut pentru statul Român, sa faca si reciproca?

  1. Nu asociez. Deținutul este bolnav psihic. Pe mine ma revolta cum a ajuns el sa sune la o televiziune din interiorul penitenciarului.

   Superficialitatea șefilor de sectie și protecția “divina” (a se citi ANEPISTĂ!) a binomului de la conducerea DSDRP facilitează apariția sentimentului ca orice ar face greșit șefii penitenciarului nu li se întâmpla nimic.
   Și de aici, droaia de nereguli identificate de care nu este răspunzător nimeni. Se apropie colapsul sistemului penitenciar cu asemenea mod de management la nivelul Direcției.

 5. Cu un director care este plin de ura si de greață…. Care nu stiu cum de se mai suporta pe sine…. Ce pretenții aveti??? La Bc din pacate se fac infracțiuni la fiecare 10 minute din cauza imposibilității efectuării serviciului legal…. Nimic nu e conform regulamentului!!!! Sesizați instituțiile abilitate de control si ancheta pentru ca este groaznic ce se intampla in acest penitenciar!!!!

 6. Domnul director Pavel nu isi asuma nici o decizie…. Te sprijină in a face tot felul de compromisuri si ilegalitați…. Cat despre domnul adjunct….Sa ne păzească Dumnezeu….

 7. Domnule Dorobanțu dvs cum v ati fi dat seama daca acel nr apartine kapital tv si nu unui apropiat al detinutului?

  1. E greu sa iti dai seama. Problema de fond nu e “cum a reușit deținutul acela sa sune.” Problema majora in Penitenciarul Bacău este prostul management si protecția oferită de conducerea ANP unor astfel de manageri cu probitate morala scăzută (si aici nu ma refer la Bacau) si cu slabe calități de a fi un director sau Sef mai mic (ma refer aici și la Bacau).

   FSANP mai are multe probleme ale sistemului de scos pe tapet. Multe cu iz penal. Comportamentul șefilor ANP determina angajații sa iasă in spațiul public si sa spună abuzurile, încălcările legii si faptele de corupție.

 8. Oare chiar nu mai avem profesionisti in sistem ? Dati 3 exemple de directori de unitate sau adjuncti, care sunt exemple de profesionalism.

  1. Sunt si directori profesioniști, sa știți! Dar cine sa ii asculte? Sunt si șefi profesioniști, dar demotivați de acest tratament discriminator. Sa înțeleagă cei trei șefi menționați in articol că funcția publică implica responsabilitate, diplomație si echilibru. Daca vreun director de unitate are curajul să spună adevarul si sa aibă alta opinie decat a celor trei șefi evidențiați in articol, sunt puși la zis si mitraliați.

   Dialogul si colaborarea ANP cu organizațiile sindicale scârțâie din toate încheieturile. Cu frustrări de oameni mici si cu încleștări de dinți șefii ANP nu rezolva nimic. Pe timp de război nimic nu se construiește. Sindicatele au experiența in lupta de gherila si in războaie cu asfel de oameni. Sper ca ANP sa-si revină, sa se așeze la masa dialogului si adopte o conduita instituționala, asa cum prevede legea. Altfel…

 9. Au fost mai multe verificări la pază, la Bacău anul acesta și e adevărat că sunt concluzii scrise. Pot fi consultate de cei care au acest drept. Cât privește protecția la care vă referiți, nu e obligatorie și de neschimbat. Priviți în sistem, d-nilor și poate veți observa că poate mai sunt ofițeri foarte competenți și morali care pot face diferența la nivel central, chiar transparent. Unii, știți , nu au această șansă. Așa e.la noi. Schimbările pot determina și progres, nu ?

  1. Există ofițeri competenti care să ocupe funcții de conducere in penitenciare, insa, ca sa ii cunoască domnii Gabriel PĂUN si Marian ILIE, trebuie să meargă prin penitenciare să vadă problemele reale si sa cunoască astfel de ofițeri. Dar, daca respectivii domni stau numai in aparatul central, de unde sa stie problematica din zona operativa a poliției penitenciare?

   Ce fel de management este acesta? Managementul statului in birou si răspuns la petiții. Cand ati vazut dumneavoastră o misiune a DSDRP de coordonare si îndrumare? Fuga de raspundere a devenit politică de sistem. Mai bine se închid in birourile anepiste si fac pe supărații cand li se semnalează public problemele. Mai nou si-au achiziționat dulapuri să pună problemele acolo. Fara sa le rezolve si sa încuie acele probleme.

   Mai nou fac pe “ofuscații” ca FSANP semnalează public problemele. Prea puțin imi pasă! In lipsa unui dialog onest, vom apela ala alte instituții sa ne facă ordine in penitenciare.

   Cand au ales sa fie directori de direcție si directori generali adjuncți, ar fi trebuit sa fie conștienți ca aceste funcții publice vin la pachet cu anumite responsabilități si critici. Ca doar nu au venit cu funcțiile de acasa…

 10. Problemele de la Bacău nu sunt de acum, ele vin din trecut. A fost o perioadă când s-a încercat stoparea lor pe durata Gherghel, dar a fost prea puțin. Este ca un bulgăre de zăpadă care prin rostogolire s-a tot mărit. Fiecare director și-a promovat camarila sa și a înlocuit-o pe a precedentului. Nulități promovate pe posturi cheie, fiecare având un trecut bun de șantajat. Șefi de secție complici cu deținuții, șefi de servicii care nu-și asumă nimic completat cu directorii care au avut nevoie doar de titlu, nu de asumarea raspunderii. Oamenii buni eliminați și trimiși în exil să performeze acolo, deranjau grupul. Trist vazut din afară, dar din interior e și mai trist, supraveghetori care nu au facut jocul șefilor de secție schimbați – așa s-a ajuns ca un deținut ca Boz să prospere și să-și bată joc de sistem! Și asta după ce onoratul DIP constată dar concluziile sunt atributul celor trei nominalizați în articol.

  1. Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) ar trebui sa vine cu măsuri prompte, ferme, nu sa ascundă sub preș deficientele din Penitenciarul Bacau.

   Șefii ANP sa deschidă ochii, sa identifice ofițeri capabili, nu sa pună batista pe țambal!

 11. Ce pretenții poți avea la Bacău, manageri cu titlu, adus dupa 2 ani de concediu pentru a fi locțiitor de catre fosta Imputernicită și avansat la gradul de director după o luna fiind convinsă ca va dura doar 3 luni, a ramas captiv functiei. Un personaj plin de ura si de greață….
  Incurajeaza săvârșirea de infracțiuni prin grupul de sprijin. Un personaj negru cu un trecut murdar care din cădere a ajuns să conducă destinele lucratorilor. Păcat și greu de tratat. Când ANP ul va descoperi personajul vor mai curge câteva controale la fel de bogate în constatări.

 12. Nu demult era numit Zoro simpatia doamnelor colege, unele nu chiar toate! Tot așa răzbunător a rămas? A ajuns mare, merită, a și fost ajutat nu?

 13. Dle președinte, dvs aveti perfectă dreptate.Noi știm exact cine e acum la butoane în ANP ,pentru că la un moment dat au lucrat prin unități. Îi știm, pe majoritatea ,știm cum au aterizat acolo. Nu e o surpriză pentru nimeni că sistemul nu performeaza.N are cum!Si asa e si in teritoriu,vorbim intre noi!Peste tot e cate un directoras fustangiu, cate o gașca care se ocupă de angajări, de 50%,de eventualele promovari,sau excluderi. Nu stiu sa fie vreo unitate neatinsă, si,bineinteles protejați de la ANP.Se tot trimit prin unități i informări, peste informări, se semnează de luare la cunoștință,etc.De ce nu apare si spera în care directorul si psiholoaga s au luat “la tranta”.Seful si psiholoaga parcă fusera arestați!Le e cumva teama sa nu deschidă o cutie a pandorei?

 14. Domnule președinte,ce se va întâmpla cu pensiile militare care depășesc 4000 lei ,acum, după decizia CCR din 15 decembrie ac privind neconstituționalitatea OUG136/2021 in ceea ce privește taxarea CASS de 10%?Ce se va întâmpla în viitor și care este modalitatea de a recupera banii încasați ilegal de la pensionari de către stat? vă mulțumesc.

 15. Noroc de anonimatul, presupun, al acestor comentarii.
  Oamenii de la Bacau se tem sa rosteasca public ceea ce gandesc, asta si din cauza comisiei de disciplina care are acelasi vesnic președinte si care schimba componenta dupa bunu-i plac si rasplatind membrii obedienti cu care un 50%.

 16. domnule presedinte, pe surse ANP-ul spune ca in urma sedintei de la MF, s-ar fi stabilit ca momentan GRADUL nu se va mai acorda (hg-ul)cica nu sunt bani…
  puteti verifica?

   1. Editati comentariul va rog si pastrati pt dvs, ma refer la dna Gabriela Petrovici, dumneaei a oferit informatia.

 17. Nu stiu de ce va tot mirati de astfel de personaje aflate intamplator la conducerea unor unitati!! Nu v-ati convins pana acum ca ANP-ul nu-si doreste neaparat directori competenti, ci doar directori supusi, obedienti si care sa raspunda la comenzi cum este si acest asa zis director Pavel. Daca nu cunoasteti istoricul acestuia vi-l spun eu: fiind sef de tura la baza a fost vreo 2 ani director adjunct pază, fiind obiedientul lui Dirtu, iar in anul 2015, cand a fot respins cu brio (nota sub 6) la examenul de DASDRP s-a suparat rau (vezi doamne din cauza ca nu a fost sprijinit sa ocupe functia) si-nu a mai vrut sa tina interimatul pana la sosirea titularului. Revenind pe functia de sef tura a reusit sa iasa in evidenta doar cu combinatiile in interes personal cu subordonatii din cadrul plutonului si din cand in cand mai baga ceva contre conducerii. Ca si activitate, din totdeauna,Pavel a fost un sef de tura mediocru!!! Din anul 2020 pana in anul 2022 a lipsit de la serviciu (concediu medical, concediu de odihna, concediu fara plata, etc) iar la intoarcere s-a trezit deodata director adjunct si imediat director de unitate!!! Simplu, nu???? Ca si caracter, este un om foarte razbunator si isi urmareste doar interesele personale!!! Despre faza cu duduiele din unitate stie el si altii/altele mai bine !!!

Comments are closed.