UNDE-AM AJUNS... Infractorii le plâng de milă polițiștilor. ”Stăm în frig, printre ploșnițe, vulnerabili în fața deținuților”
ANP, penitenciar, sindicat

UNDE-AM AJUNS… Infractorii le plâng de milă polițiștilor. ”Stăm în frig, printre ploșnițe, vulnerabili în fața deținuților”

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) se arată indignată de starea de degradare în care a ajuns sistemul penitenciar în ultimii doi ani. Decadența poliției penitenciare este încă la început de drum. Fără o intervenție fermă din partea Ministerului Justiției (MJ), Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va deveni un bolovan greu care va atârna de cadavrul sistemului penitenciar. Incompetența, corupția internă și deciziile de tipul ”bezna minții” fac să pută hoitul penitenciar în afara gardurilor pușcăriilor. Nu credeam vreodată că o s-ajungem să citim în presă că deținuții ne plâng de milă. Ne e rusine! Este pentru prima dată în carieră, când polițiștii simt rusinea incompetenței conducerii sistemului penitenciar.

MASS-MEDIA: Infractorii le plâng de milă polițiștilor. ”Stăm în frig, printre ploșnițe, vulnerabili în fața deținuților”

Unii polițiști din cadrul Sectorului Operativ – Penitenciarului Satu Mare susțin, sub protecția anonimatului, că își desfășoară activitatea în condiții improprii, riscând să se îmbolnăvească. Aceștia mai susțin că ar deveni vulnerabili în fața deținuților din cauza faptului că sunt nevoiți să meargă la toaletă prin zone sensibile.

Redăm mai jos mărturia unor polițiști din Penitenciarul Satu Mare:

”Situația din sectorul operativ pune in pericol sănătatea supraveghetorilor de pe secții. Supraveghetorii stau printre ploșnițe, gândaci și un curent de nedescris. Mulți colegi acuză dureri severe de cap, dureri de spate și genunchi, în general de articulații. Supraveghetorii stau în niște țarcuri (un loc ferit de căldură și frig, efectiv ca și un coteț de găini).

Până și deținuții ne plâng se milă, nu invers, ei având căldură, apa caldă și toaletă, toaletele supraveghetorilor sunt la mare depărtare de locul (țarcul) unde au documentația, nu pot merge nici la toaletă, trebuie să treacă pe holul secției printre deținuți, fiind vulnerabilizați doar pentru a merge la toaletă.

Cu toate acestea oamenii din prima linie își desfășoară activitatea cât pot de bine, chiar dacă la finalul unei ture de 12 ore merg la familii cu o oboseală accentuată și din cauza stresului cauzat de stresul frigului și curentului de aer cu care se confruntă,

În schimb, polițiștii de penitenciare de la birouri au aer condiționat, scaune comode, iar supraveghetorii au scaune din timpul răposatului doctor Petru Groza, un scaun cântărind după mici estimări de 30 de kilograme, deoarece sunt sudate cu tot felul de fiare, rupându-se frecvent”.

Situația este confirmată și de către liderii Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. Sindicaliștii susțin că nu este vina angajaților că nu există buget care să acopere cheltuielile necesare funcționării penitenciarelor în bune condiții. Este problema angajatorului.

Oare, câtă fermitate poate să aibă un supraveghetor ”măcelar”?! Cât respect și prestanță poate să emane un halat de ”măcelar” în fața deținuților?! RĂSPUNS: Niciun respect, nicio prestanță”, se întreabă sindicaliștii.

Conform sursei citate, supraveghetorii din Penitenciarul Satu Mare își desfășoară activitatea printre gândaci, șobolani și ploșnițe, întrucât pe 3 (trei) secții, în loc de ”biroul supraveghetorului” există țarcuri din plasă de sârmă, o veritabilă ”cușcă” în care, pe timpul sezonului rece, supraveghetorii lucrează cu vată în urechi pentru a preîntâmpina apariția durerilor de dinți sau de cap.

SURSA: https://www.presasm.ro/infractorii-le-plang-de-mila-politistilor-stam-in-frig-printre-plosnite-vulnerabili-in-fata-detinutilor/

23 thoughts on “UNDE-AM AJUNS… Infractorii le plâng de milă polițiștilor. ”Stăm în frig, printre ploșnițe, vulnerabili în fața deținuților”

 1. Mda, la Satu Mare directorul este ocupat cu împuternicirea celor care urmează sa se pensioneze și a celor care nu au nici un pic de experienta… Probabil ca să arate că mușchii lui pot orice… Deci mizeria și plosnitele sunt efectul incompetentei crase din domeniul economic, unde au fost împuterniciți oameni care au lucrat pe la evidenta și te mai miri unde… Acolo, ca și la Baia Mare, centrala termica e locul de munca cel mai vânat pentru ca reprezinta un izvor nesecat de relaxare plătit cu bani mulți… La Satu Mare exista un mare punct slab… Oamenii nu prea au curaj sa vorbească despre ce se întâmplă în interior…

 2. Si la M.Ciuc este la fel,conditii creiate de fostul director economic impreuna cu dl.Gherghel care habar nu are de cum se conduce o unitate si cum trebuie gestionate anumite fonduri pentru a imbunatati un loc de munca bine ca are el scaun directorial prostii cu bancuta de facut bocancii,din pacate avem o conducere de toata jena care de cele mai multe ori agentul prost isi face treaba si gandeste de1000 de ori mai bine in gestionarea lucrului cu detinutul decat Paza,cu d-na Gherghel praf care inca mai cauta plantoane pe sectii:)si care habar nu are ce inseamna si ce trebuie sa faca la constituirea unui punc de lucru stie doar sa se certe cu bosorogii de 80 de ani de pe sectii.Asemenea incompetenti cer oamenilor sa munceaasca corect si dupa lege,lege pe care habar nu au cum trebuie sa o aplice stiu doar sa ameninte cand sunt pe langa ea si sa bage in buzunar 50% pentru lucrari de exceptie care lucrari!?

 3. Nu spun că cele relatate în articol n-ar fi reale..
  Da’ totuși nu-mi vine să cred că toți kkcioșii sistemului OPSNA sunt în penitenciare.
  Periodic o dau pe aia cu “necesitățile fiziologice” că deh! sună a exprimare de intelectual(agent cu spor de studii superioare…)!
  Sunteți de râs și totodată demni de milă.

 4. Cum ar veni în traducere liberă “supraveghetorii stau într-un loc ferit de căldură și frig” !!??
  Să înțeleg oare că pe secțiile din p. Satu-Mare temperatura e cea ideală chiar și fără a. c.?
  Și oare rolul agentului de pe secție este să stea în birou sau printre deținuți(cu riscul de a nu mai ajunge la toaletă, vulnerabil fiind..)?

 5. Domnule Dorobanțu,

  Va mai întreprinde ANP demersuri pentru plata la coeficientul maxim? S-au făcut diverse grupuri de lucru, analize etc, s-au înaintat diverse termene și nu se întrevede nimic la orizont.

  Va mulțumesc,

 6. Bună ziua. Se aplică? Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, prevede, la art. 60 alin. (1), că cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad și/sau solda de funcţie ale militarilor în activitate. Și dacă nu, de ce?

  1. Acest drept a fost anulat printr-o OUG. Faceți rost de o lege actualizată. Pensiilor militare aflate în plată li se aplică doar o majorare anuală corespunzătoare indicelui de inflație. Plus ce a mai dat guvernul de la 01.01.2023.

 7. Dar unde eram de am ajuns așa? La poarta albă secțiile 4 și 5 sunt din anii 1400 , șmecherii stau la aer condiționat și mănâncă pensie, iar fraierii stau la temniță și apuca 2,3 ani pensie de mizerie ca și munca pe care o fac.

 8. Scandal șii panaramă la Spital Tg Ocna. Stațiunea linistită ia foc.
  Se aprind spirite, tensiuni
  Cu directorul de ….doua luni.
  Și cu banii dispăruți,
  Cine sunt cei mai corupti?
  Membrii noștri sunt sublimi
  Câtă vreme tot plătim !
  Sindicatul este un monstru
  Pentru că nu este al vostru
  Dați-mi bani ca să trăiesc
  Că eu tot vă fraieresc!!!

  Ironie, dar adevăr. Din nefericire, directorul de două luni a provocat tensiuni în unitate. Pe dublu interes si director si presedinte de sindicat, partizan doar cu unii angajați, nu are timp si nici determinare să se ocupe de problemele cotizanților, dar mai ales ale angajaților subordonați. Această plafonare salarială, în condițiile măririlor salariale ( 10% și gradul profesional ) , provoacă de fapt o demotivare și frustrare. Cum poți motiva să chemi în serviciu un supraveghetor cu experiență, când salariul lui se diminuează din cauza unor artificii legislative cu aproximativ 700-1000 de lei/lunar.
  Crunt , dezămgitor. Fostul director de două luni, actual adjunct e absent si preocupat doar de desăvârșirea actului medical stomatologic pentru deținuții custodiați.
  Să ne fie de bine. Noi am ales!!!
  Așteptăm cu nerăbdare și justificarea banilor din sindicat. Acolo sunt și banii mei și ai tăi!!!!!!

  1. Stimate poet. Director si presedinte sindicat in acelasi timp e cam riscant. Ia vezi daca trebuie sesizata Agentia nationala de integritate Legislatia privind conflictul de interese si regimul incompatibiltatilor e destul de ……Daca acest director si presedinte de sindicat a semnat acte, documente din calitatea de director pentru beneficiul sindicatului nu cred ca e ok. Mai mult, daca sindicatul al carui presedinte este are procese cu unitatea al carei director este atunci ale carei entitati apara interesele? cred ca e prima oara cand de 18 ani aud ca un presedinte de sindicat este si director, Atentie!!! Poate a renuntat la calitatea de presedinte, caz in care …..afirmatia este fara rost.

   1. Unde am ajuns?
    Să ne plângem de milă?
    Domnule Dorin, daca tot te dai expert ia zi-mi daca merge o sesizare la ANiIpentru faptul că în decembrie directorul de două luni , având și calitatea de presedinte al filialei sindicale , a decis ca două premii de 50% să meargă spre ….ghici cine ????
    Astfel, două colege, care au calitatea de vicepresedinte a aceleiași filiale sindicale au beneficiat de această recompensă…..Oare să fi fost și pentru ale cumpăra tăcerea????

 9. Asa e cum zice domnul de mai sus probleme mari, angajatii stau si asteapta de anul trecut o justificare a banilor din organizatie dar se lasa asteptata balanta dar le e frica de domnu director adjunct…..un itreg scandal piperat cu povesti de amor

 10. De ce să le fie teamă.??? Ce e în neregulă?
  Le ste teamă să ceară socoteală pentru banii lor?
  Care ar fi estimarea banilor sustrași din sindicat ? 10000-15000 de lei? Sau….Dacă acest individ a sustras bani din sindicat este infracțiune!!!! Sacă a vândut bunuri care aparțin sindicatului este tot infracțiune . Cine știe, poate e concurs de infracșiuni sau de ce nu, poate sunt infracțiuni în formă continuată…..

 11. Chill out! Vor fi justicati toti banii. Sper doar sa fie totul transparent si sa nu apara intelegeri de culise. Sper sa fie o sedinta unde sa pot participa. Sper sa fie bine. Sper ca dl lider, fost director si lider in acelasi timp n-a plecat in concedii, excursii sau n-a participat la diferite sindrofii pe banii mei.

 12. Lăudabilă intenția dvs stimați colegi, de a stabili cheltuielile și eventualele lipsuri din contul sindicatului dvs, însă până acolo, ar trebui să stabiliți următoarele: 1. La petrecerea de pensionare a distinsului director M.V. , la data de 01.11.2022, câți bani s-au strâns? După cumpărarea cadourilor, câți bani au rămas? Câți bani a primit domnia sa M.V. ? E vreo posibilitate ca parte din acea sumă să fie însușită de ex directorul de două luni ? 2. Banii din fondul de rulment pentru popotă unde sunt ? Fiind vorba de aproape 5000 de lei , această sumă este deținută de către cine ? Dacă banii sunt la liderul liderilor , unde îi păstrează ? Acasă sau la. serviciu ? A rulat în interes personal bani din această sumă? 3. În 28.12 când colegii noștri au pregătit acea urătură, ocazie cu care au fost umiliți și ironizați unii colegi, s-a anunțat și activitatea promovată de către IPA, de donare a unor sume de bani pt copilul unui coleg al nostru, bolnav de leucemie. Liderul “nostru ” a anunțat că are o URNĂ pregătită pentru donații și că va dubla suma de bani donată, din fondurile sindicatului pentru a fi virată amiliei greu încercată cu copilul bolnav de leucemie. Acțiune extrem de lăudabilă, dar știe cineva dacă banii au ajuns la destinatar ? Dacă da, ce sumă și când a fost virată? Poate confirma cineva ce sumă a fost donată ? Ce sumă se afla în urnă la sfârșitul acțiunii? A avut cineva acces la aceste date? A stabilit ” liderul” de unul singur ce sumă a fost în acea urnă? Știe directorul general Dan Halchin ce fel de om, de polițist de penitenciare a însărcinat pt două luni să conducă penitenciarul spital ? Doamne ajută!

  1. Nu știe și nici nu îl interesează. Îl interesează doar de propria lui reclama și sa pună batista pe țambal și sa mușamalizeze toate neregulile din penitenciare. Am ajuns la un nivel critic de corupție în sistem și Dan HALCHIN doarme în papuci.

 13. Din punctul meu de vedere dacă a acordat în așa fel, îmi rămâne o urmă de îndoială și cu privire la propunerile transmise de către directorii adjuncți si așa mai departe!

  Domnule președinte, de ce nu se trimite un control pe linie profesională pentru a verifica întreaga activitate a sectoarelor si implicit activitatea directorului? Cred că asta ar lămuri situația sub toate aspectele!

  Problema plafonării domnule președinte o știați și dvs pentru că v-a fost adusă la cunoștință de foarte mult timp chiar de către mine în persoană în calitatea mea de asist medical, iar de atunci și până acum tot cu promisiuni am rămas. Indiferent de culoare sindicală. Pe vremea aia inclusiv ANP știa de asta.

  Multumesc!

Comments are closed.