Legea pensiilor militare se modifică. FSANP solicită să asiste în comisiile parlamentare.
FSANP, penitenciar, sindicat

Legea pensiilor militare se modifică. FSANP solicită să asiste în comisiile parlamentare.

Nr. 14/01.02.2023
Exemplar 1 din 2

Doamnei senator Alina GORGHIU
Președinte
Senatul României

 • În atenția:
  • Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări,
  • Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială
  • Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
  • Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital

Stimată doamnă Președinte,
Stimate domnule Președinte,

Având în vedere că pe agenda de lucru a Senatului României se află în procedura dezbaterii și adoptării Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), organizație sindicală reprezentativă la nivelul sistemului administrației penitenciare, cu sediul în Municipiul București, str. Maria Ghiculeasa nr. 47, et. 3, cam. 306, sector 2, având Cod de Identificare Fiscală 17257999, e-mail: fsanp@fsanp.ro, reprezentată legal de către domnul Cosmin – Marian DOROBANȚU, în calitate de Președinte,

ADRESEAZĂ RUGĂMINTEA

de a asigura subsemnatului posibilitatea de a asista la lucrările Senatului și implicit de a participa la lucrările Comisiilor parlamentare anterior menționate, întrucât proiectul de lege supus dezbaterii și aprobării face referire la pensiile militare de stat, situație care are un impact deosebit asupra drepturilor și intereselor polițiștilor de penitenciare pe care îi reprezentăm.

Facem precizarea că situația geopolitică actuală generată de războiul de la granița României, lipsa de atractivitate în ceea ce privește angajarea în instituțiile de forță ale statului incumbă obligația decidenților politici de a asigura cu maximă responsabilitate predictibilitea și stabilitatea carierei profesionale a polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare, de la angajare până la pensionare. Față de aspectele mai sus evidențiate, considerăm că se impune ca parlamentarii să cunoască în mod obiectiv și nemijlocit situația angajatilor din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, sens în care prezența noastră în cadrul comisiilor parlamentare poate contribui la luarea celor mai bune decizii pentru această categorie socio-profesională.

Doamna Preşedinte, vă rugăm să primiţi omagiul celui mai profund respect.

Cosmin DOROBANȚU
Președinte
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

22 thoughts on “Legea pensiilor militare se modifică. FSANP solicită să asiste în comisiile parlamentare.

  1. Atenție!!!Domnule Cosma director la CRM Buzias, ai grijă ca doamna Dumitru,subalterna ta de incredere de la paza,, te va manca cât de curând…nu o mai tine în brate..

 1. Cea mai dezavantajoasa optiune este aceasta midificare de la 6 luni la 12 luni.Se pierde aprox 800-1000 de lei la pensia totala a unui politist de penitenciare.Chiar nu mai exista alta varianta/solutie ca să nu se piarda atatia bani la calculul pensiei,d-le Presedinte ? Chiar trebuie sa iesim la pensie cu 25% mai putini bani decat colegii nostri care au iesit deja ?Cu ce am gresit ? Dupa ce am servit tara 25 de ani pazind toată scursura acestei tari,capatand boli profesionale si umilinta;asa ne trateaza tara ? Unde este recunostinta si respectul pt.noi ca ne am pierdut tineretea prin puscariile patriei ? Credeti ca puteti face ceva si pt.noi in sensul acesta ? Sa se gaseasca alta masura agreeata de toata lumea, care sa nu atenteze la pensiile noastre amarate ? Puteti face asta pt.noi ?Mai putem spera si noi cei care iesim anul asta la pensie sa obtinem o pensie decenta? Ce spuneti d-le Prssedinte ?

  1. Nu inteleg de unde sa se piarda 800-1000 de lei ! Din concedii de odihna ? Unde ai sporuri ?
   Este foarte buna initiativa domnului presedinte, dar sa fim corecti!

 2. Cei care au lucrat la tura toata viata nu vor pierde mult la pensie cu acest calcul cu 12 luni. “Descurcaretii si oportunistii” adica aia care au tras in piept toata viata vor pierde dar in nici un caz 800-1000 ron.

  1. Exact. S-a ajuns aici din cauza abuzurilor făcute de cai care au plecat in detrimentul polițiștilor de penitenciare care au rămas in sistem.

   Așa se întâmpla ca nu avem simtul măsurii. Politicienii taie din drepturi și beneficii.

   1. Nu toti care au plecat au abuzat de sistem ca nu toti au fost lasati sa faca ore suplimentare si nu toti au primit 50%.

     1. Hai să nu fim ipocriți..
      Cei care au abuzat/abuzează sistemul, au făcut-o /o fac și cu acordul tacit sau exprimat al sindicatului.

 3. Da? Esti sigur colega ca nu pierzi la pensie ? Ia fa socoteala mai bine si aduna ti salariile din ultimele 12 luni,imparte le la 12 si vezi cat iti da dupa ce ai scazut 1200 de lei normele.Si dupa aia fa socoteala si cu ultimele 6 luni.Sunteti in eroare totala.Acum un an nu aveai salariul de azi ! Se pierd o gramada bani.

  1. Colegule normele de hrana , echipare si inca cateva nu se iau in calcul deci nu ai cum sa le pierzi. Nu mai esti activ, nu-ti mai sunt acordate.

 4. Din păcate pentru pensiile militare nu sa obținut mai nimic după OUG 59, cu excepția indexărilor anuale.Sunt Discrepante foarte mari recunoscute și de M.F.dar atât…..nu se vrea rezolvarea lor.12 luni in loc de 6 va calca puțin frana și atât!
  Inechitățile vor continua daca nu se modifică baza de calcul, eliminarea 50% ,tot ce nu este cu caracter permanent! creștere penalizare procent pentru ani puțin că militar(sunt n cazuri de anomalii, pensii mai mari decât cei cu peste 25 ani militărie!……
  Unora nu le convine dar asta-i realitatea!
  Poate proiectul Legislativ al MApN (daca nu va rămâne ascuns prin sertare)pentru 2023 cu aplicarea din ianuarie 2024,ce prevede salarizarea decenta a militarilor și eliminarea discrepanțelor la pensiile militare va rezolva și această problema.
  Stimă.

 5. Poate nu ar fi rău dacă pentru toți pensionarii speciali, militarii fiind prinși și ei în această categorie cu care personal nu sunt de acord, vor exista aceleași condiții gen cele ale magistraților
  Exemple
  1 Să fie posibilă alegerea perioadei de 10 ani, nu de 5 ani
  2 Să se plece pentru toți de la 80 – 85 % cum era în trecut în legea pensiilor militare
  3 Să fie adăugat OMM la pensie cum a existat până la data de 14.09.2017
  Exemple pot fi multe, acestea sunt doar câteva
  Las și ceilalți colegi să își spună părerea

  Ideea este că ar fi corect și legal dacă tot suntem în aceeași oală băgați, să existe prevederi asemănătoare nu discriminare pentru unii

  1. De acord cu dvs.
   Omm apare trecut în decizia de pensionare dar datorită ingineriei financiare Og59/2017 marca LOV/PSD sunt inexistenți la net pe card.
   Furt legal al statului!

 6. Dupa legea care e in dezbatere, cuantumul va fi de 65% din brut.
  Ori noi(eu cel putin) am pe fluturasul de salariu 2 valori: salariu lunar brut si total brut. La care din acestea se va face calculul? Ca daca se aplica la total brut, pensia ar iesi ceva mai mare decat cea calculata dupa metoda actuala(6luni)!

Comments are closed.