Ce s-a discutat în ședința consiliului de conducere din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP): Ordonanța austerității, mutări, standarde de personal, spații de cazare.
ANP, FSANP, Info, penitenciar, sindicat

Ce s-a discutat în ședința consiliului de conducere din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP): Ordonanța austerității, mutări, standarde de personal, spații de cazare.

În data de 19.05.2023 a avut loc ședința consiliului de conducere din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Iată ce s-a discutat!

1. OUG 34/2023 – măsuri austeritate ce presupun în principal reducerea cheltuielilor și suspendare anumitor concursuri

1.1.Lunar se vor stabili limite de credite

1.2.Ordonatorii de credite trebuie să dispună măsuri de reducere a cheltuielilor cu cel puțin 10% pentru Titlul II – Bunuri și servicii, cu unele excepții (sănatate, învățământ – la noi ar fi SNPAP Tg Ocna). De la această reducere pot fi exceptate unele unități în baza unei justificări cu condiția să se închidă / total buget (n am înțeles dacă la nivel de ordonator principal, adică pe sistem, ori la nivel național)

1.3.Nu mai pot fi achiziționate autoturisme (a nu se înțelege dube pt deținuți) și nici mobilier care are destinația de birou (deci pentru deținuți se poate).

1.4.Drepturile salariale și deconturile de tot felul nu vor fi afectate de actul normativ.

1.5.Concursurile vor fi suspendate, cu excepția celor pentru care s-a derulat etapa de selecție a dosarelor, precum și pentru posturile unice.

1.6.Recent ANP a facut o analiza pe care a postat-o pe site cu toate posturile care sunt suspendate. Potrivit ANP situatia este intr-o continua dinamica, motiv pt care situatia posturile va fi actualizata in mod constant.

1.7.Pentru exceptarea suspendarii unor posturi exista posibilitatea de a transmite un memorandum. Se ia in calcul aceasta opțiune pentru unele posturi din sectorul medical și reintegrare.

1.8.Reducerea cheltuielor cu 10% nu este obligatorie. Fiecare unitate își va face propria analiză și va avea posibilitatea să justifice de ce nu pot pune în aplicare această reducere de cheltuieli.

1.9.Legat de absolvenții SNPAP și academii nu vor fi probleme pentru că nu fac obiectul unui „concurs” ci „repartizare la absolvirea …” – sunt chestiuni distincte

2. Mutări
2.1. Au fost scoase 159 posturi pentru ofițeri la mutare. Pentru aceste posturi s-au înscris 102 ofițeri pe 84 posturi, restul nefiind atractive probabil.
2.2. Pentru cei 102 ofițeri înscriși s-au dat 77 avize pozitive, 24 negative si pt 1 n-au fost îndeplinite condițiile specifice
2.3. La ANP au ajuns pentru aviz 65 solicitari din cele 102. Dintre acestea 26 au primit aviz pozitiv si 39 negativ cu mentiunea ca 15 din cele 39 au aviz pozitiv pentru alte optiuni (unii poltisti au depus cereri pentru mai multe posturi). Majoritatea avizelor negative au fost pentru ofiterii care sunt din promotia 2022 (aproximativ 20 din totalul de 24 pentru care s-a dat negativ).

2.4. Ofiterii care au primit aviz pozitiv merg fie direct la numire pe post fie la departajare daca sunt mai multi inscrisi. Tenea Georgeta care a solicitat sa se mute de la Jilava la Giurgiu a primit aviz pozitiv cu mentiunea ca numirea pe noul post se va realiza in termen de maxim 3 luni astfel incat sa fie identificata o persoana care sa i tina locul

3. Standarde de personal

La nivel de sistem s-a apreciat ca sunt prea putini psihologi motiv pentru care rezultatele reintegrarii sunt aproape inexistente. In prezent sunt 192 psihologi. A fost numit un grup de lucru care a stabilit ca trebuie sa fie 379 psihologi (aproape dublu). Unitatile urmeaza sa propuna solutii care vor fi analizate la nivelul ANP

4. Spații cazare

In 2024 ar trebui sa dam in folosinta 2000 locuri cazare noi.

La Penitenciarul Iasi inca nu a fost rezolvata problema pavilionului de 600 locuri pentru ca nu se obtine avizul de urbanism.

ANP are in vedere amenajarea unor noi spatii de cazare, mai exact pavilioane de 80-100 locuri, construite pe schelet metalic si panouri tip sandvis. Din punct de vedere al costurilor sumele s-ar injumatati fata de o constructie normala dar ar avea o durata de utilizare de aproximativ 5 ani. Aceste constructii ar putea fi finalizate in termen de 90 zile de la semnare contractului. Cu toate acestea ar fi o solutie supapa pana la finalizarea obiectivelor de investitii care dureaza ani. ANP a identificat mai multe unitati unde ar putea fi construite aceste spatii de cazare modulare: Braila, Jilava, Mioveni, Vaslui, Codlea, Tg Jiu. Constructiile modulare ar urma sa fie in perimetrul unitatilor cu exceptia pnt Tg Jiu unde se vor amenja la GAZ.

La Penitenciarul Iasi se are in vedere amenjarea unui pavilion dezafectat de 200 locuri

Participanti FSANP la consiliu: Cosmin Marian DOROBANTU, Alexandru Mihai STAMATE

7 thoughts on “Ce s-a discutat în ședința consiliului de conducere din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP): Ordonanța austerității, mutări, standarde de personal, spații de cazare.

 1. Am crezut ca se vorbește și despre elevii de la snpap dar nimic
  Bine ca ne zic sa recomandam scoala la prieteni pentru ce sa recomandam .. …. sa nu vina nimeni în scoala asta ca nu are nici un sens

 2. Sesiunea de mutari pentru agenti cand o sa fie anuntata ?

  De ani de zile o tot lungesc,amana (si e o singura data pe an comparativ cu 5-6 ani in urma,cand erau 2-3 sesiuni pe an).

  Nu recomand nimanui sa faca scoala fiidca si cu medie mare poate ajunge la mama naiba in tara,atat timp cat se pune accent numai pe sursa externa.Nu mai e nimic normal in sistemul asta.

 3. Despre structura numita DPCT ce se mai aude, Dl Dorobantu? Urmare a celor spuse de dvs in postarile anterioare asteptam ceva concret, niste demersuri, rezultate eventual…

  Sa auzim numai de bine!

 4. Despre structura numita DPCT ce se mai aude, Dl Dorobantu? Urmare a celor spuse de dvs in postarile anterioare asteptam ceva concret, niste demersuri, rezultate eventual…

  Sa auzim de bine

  1. Cine sa ia taurul de coarne? Aștept sa se autosesizeze directorul general sau ministrul justiției. Sau și problema aceasta rămâne sa o rezolve tot sindicatele.

Comments are closed.