Dialog și colaborare pentru eliminarea disfuncționalităților din Poliția Penitenciară, nu descentralizare și ierarhizare între penitenciare. De ce s-a deprofesionalizat ANP?
ANP, FSANP, penitenciar, sindicat

Dialog și colaborare pentru eliminarea disfuncționalităților din Poliția Penitenciară, nu descentralizare și ierarhizare între penitenciare. De ce s-a destabilizat ANP?

Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), chestor de penitenciare dr. Dan HALCHIN își dorește eficientizarea dialogului și colaborării între unitățile penitenciare, în scopul eliminării disfuncționalităților din Poliția Penitenciară. Nu este vorba de o ierarhizare a unităților (regionale vs. arondate), ci de o mai bună colaborare între factorii de conducere ai penitenciarelor, prin prezentarea bunelor practici. La întrebarea FSANP legată de o posibilă ierarhizarea a unităților penitenciare, directorul general Dan HALCHIN a transmis că elimină din start ideea ierarhiei între penitenciare.

Dialog cu sindicatele si conducerile penitenciarelor regionale

În cadrul ședinței de lucru de azi, 14.02.2024, au participat: conducerea ANP, directorii și directorii adjuncți ai unităților regionale și sindicatele. Directorul general al ANP a transmis că nu va exista “forță, autoritate, ierarhie a unităților regionale” în fața penitenciarelor arondate, ci își dorește crearea unui dialog și o colaborare mai bună pe tema bunelor practici și pe identificarea disfuncționalităților.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a fost de acord cu crearea unui dialog, însă și-a exprimat dezacordul pentru instituirea unei regionalizări și descentralizări a poliției penitenciare, chiar dacă ANP și-a pierdut din vigoarea îndrumării și coordonării. Totodată, FSANP a cerut directorului general să identifice și să elimine cauzele care au condus la slăbirea capacității ANP în ceea ce privește coordonarea și îndrumarea unităților subordonate.

FSANP a mai cerut directorului general să dea posibilitatea directorilor generali adjuncți să coordoneze, monitorizeze și să îndrume unitățile din cele trei mari regiuni (Oltenia, Ardeal, Moldova), dar să le ofere acestora inclusiv pârghiile necesare să poată dispune măsuri în consecință, în eventualitatea unor derapaje de la cadrul legal în regiunea coordonată.

De ce s-a destabilizat ANP?

La nivelul Poliției Penitenciare (de la ăl mai mic, până la ăl mai mare) s-a întipărit ideea că ANP nu mai are capacitatea de a coordona și îndruma unitățile penitenciare. Însuși directorul general este conștient de această problemă majoră, pe care o recunoaște ca vulnerabilitate. FSANP i-a cerut directorului general să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe cu sindicatele problema aceasta a destabilizării aparatului central. Ca să rezolvi o problemă, trebuie să identifici cauzele și apoi să le elimini, în timp ce tratezi problema. Descentralizarea și regionalizarea nu reprezintă o soluție nici pe termen scurt, nici pe termen mediu și lung. Împingerea problemelor sistemice spre unitățile regionale ar reprezenta o fugă de răspundere și o lipsă de asumare, cu care FSANP nu este de acord. FSANP este de acord cu ideea directorului general de a institui o colaborare mai bună între unitățile penitenciare, deși suntem sceptici că se va realiza din cauza orgoliilor, frustrărilor unor factori de conducere din unitățile subordonate ANP. Dar, hai să acordăm încredere acestui demers!

6 thoughts on “Dialog și colaborare pentru eliminarea disfuncționalităților din Poliția Penitenciară, nu descentralizare și ierarhizare între penitenciare. De ce s-a destabilizat ANP?

  1. Păi, fie vorba între noi, ANP ul nu mai poate coordona unitățile penitenciare ,pentru că el însuși are picioarele de lut,fiind creat din rubedenii,cumetrii ,vasali. Cum ati prezentat unitatea respectivă din articolul anterior,asa functioneaza mai toate .Lipsite total de profesioniști, iar cei care mai sunt ,fie au fost trecuti si activează în planul 2,fie au fost maziliti si ascunși în colțuri obscure.Ati vorbit de efectul Stockholm, aveti dreptate!Am ajuns sa credem ca teroarea si prostia ne caracterizează!Cum încearcă cineva sa întrebe sau sa ceara explicații, cum sunt executați!DIP ul a devenit un fel de speritoare de milițieni !Cum trage un hot o basina, cum hop în unitate!Când un angajat solicită ceva ,e trimis la reevaluare psihologică sau testare fizică!păi?!?!?
    Cum sa reacționăm?spuneti dvs dle președinte!cand se umfla ficatii în noi la tura de noapte,când stai cu statia legată de gât sa nu ratezi vreo raportare, iar la sfârșitul lunii te uiti in fluturas, si vezi ca pentru 7 sau 8 ture ,încasezi 160 ron -neimpozitati!20 de lei pentru o tură de noapte?impozitati cat rămân?12-14 lei!Ce stie ANP ul de asta?Pe cine reprezinta ANP-ul?
    Dle președinte,va intreb retoric pe dvs,ca pe un reprezentant al nostru ,pentru 14 ron,cât plătește ANP ul ,sporul pt o tură de noapte,dvs ce ati face?????

  2. Descentralizarea este un obiectiv de performanta prin care o anumita regiume specifica poate performa fara a fi constransi de un aparat central incompetent. Functioneaza excelent si avem si exemple la SRI care sa regionalizat si au desfiintat Inspectoratele de Informatii…

Comments are closed.

Skip to content