Polițiștii de penitenciare iau cu asalt sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Corupția, lipsa de personal și condițiile proaste de muncă îi scot în stradă pe angajații din închisori.
ANP, FSANP, justitie, penitenciar, sindicat, stiri

Polițiștii de penitenciare iau cu asalt sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Corupția, lipsa de personal și condițiile proaste de muncă îi scot în stradă pe angajații din închisori.

Polițiștii de penitenciare iau cu asalt sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Corupția, lipsa de personal și condițiile proaste de muncă îi scot în stradă pe angajații din închisori. Planificați în număr insuficient în misiuni și pe secțiile de deținere pline de ploșnițe și gândaci, mai nou, polițiștii de penitenciare se luptă și cu abuzurile șefilor. Sindicatul polițiștilor SIDEPOL se alătură protestului angajaților din penitenciare.

Luni, 18.11.2024, începând cu ora 13:00, polițiștii de penitenciare reprezentați de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) protestează în fața Administrației Naționale a penitenciarelor (ANP) situat în Calea Floreasca 39.  Scopul protestului îl constituie lipsa de interes a conducerii poliției penitenciare în identificarea unor soluții pentru:

  1. Eliminarea faptelor de corupției din poliția penitenciară (abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, trafic de influență, uzurparea funcției etc.) săvârșite de șefii din aparatul central, dar și din unitățile subordonate;
  2. Eliminarea deficitului de personal care a condus la suprasolicitarea angajaților din penitenciare (planificarea unui singur agent supraveghetor pe secțiile de deținere pune în pericol viața și integritatea fizică a acestuia, planificarea defectuoasă – număr insuficient de polițiști de penitenciare – a formațiunilor de escortare a deținuților pune în pericol atât siguranța personală, cât și siguranța și calitatea misiunilor, mărturie fiind evadarea criminalului periculos care a traversat România în primăvara acestui an);
  3. Îmbunătățirea condițiilor de muncă în ANP și în unitățile penitenciare subordonate. Angajatorul a neglijat complet condițiile de muncă ale polițiștilor de penitenciare, îndreptându-și atenția exclusiv spre crearea de noi locuri de cazare a deținuților, unele dintre ele fiind create fictiv, din pix (existența ploșnițelor, șobolanilor și gândacilor în închisori, existența unor spații de lucru fără iluminat natural, fără a oferi posibilitatea angajaților să își satisfacă nevoile fiziologice pun în pericol sănătatea polițiștilor de penitenciare).

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) acuză șefii poliției penitenciare de încălcări grave ale legislației specifice sistemului penitenciar, de mușamalizări ale faptelor de corupție, de lipsă totală de transparență în luarea deciziilor, dar și de cheltuirea haotică și ilegală a banului public. În timp ce în penitenciare este planificat un singur polițist de penitenciare pe secții de deținere cu aproximativ 150 – 200 de deținuți, în Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a fost creat, cu încălcarea legii, un compartiment pentru ca anumiți polițiști de penitenciare să beneficieze în mod abuziv și ilegal de sporuri și majorări salariale.

Evenimentele negative (crime, sinucideri, distrugeri de bunuri, droguri, alcool, evadări, ultraje) în care sunt implicați deținuții în închisori au explodat și creează un mediu ostil de muncă, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a angajaților. Polițiștii de penitenciare reclamă că, pe lângă ploșnițe și gândaci, uneori pe secțiile de deținere își fac apariția inclusiv șobolanii, deoarece procesul de dezinsecție și deratizare efectuat pe secții este ineficient sau se face de formă. Sindicatele acuză factorii de conducere ai poliției penitenciare că se concentrează doar pe construirea de noi spații de deținere, unele dintre ele fiind create artificial (pe hârtie), cu scopul de a dezinforma opinia publică cu privire la reducerea fenomenului supraaglomerării din penitenciare.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) declară că are indicii potrivit cărora, pe anumite secții de deținere din penitenciare se fac investiții, însă acestea sunt mascate de reparații curente, în ciuda faptului că Guvernul României a interzis achiziția unor bunuri și servicii în anul 2024.

Sindicatele din penitenciare solicită prim-ministrului Marcel Ciolacu și ministrei Justiției, Alina Gorghiu, dar și instituțiilor statului cu atribuții în acest sens să verifice ilegalitățile semnalate de sindicate, dar și modul în care au fost cheltuite fondurile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pe zona creării de noi locuri de deținere. Deși Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) este acuzată că cheltuiește ineficient banul public, în rândul polițiștilor de penitenciare se conturează din ce în ce mai mult ideea unor tăieri salariale, începând cu 1 ianuarie 2025.

9 thoughts on “Polițiștii de penitenciare iau cu asalt sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Corupția, lipsa de personal și condițiile proaste de muncă îi scot în stradă pe angajații din închisori.

  1. Bună ziua. Lipsa de personal e cronică. Atribuții peste atribuții. Fișa postului e lungă, dar pentru unii e și mai lungă. Sunt tot felul de alte atribuții: consilier de integritate, de etică, purtător de cuvânt, responsabil Legea 544, secretariat SCIM, comisia de disciplină cadre, GDPR, zeci de comisii, responsabil semnalare nereguli, etc. Sunt oameni cocoșati de atribuții suplimentare date cu japca. ANP trasează, directorii sunt obligați să distribuie atribuțiile. Stresul generat de suprasolicitare e foarte mare. Se vede la ANP această situație?

    1. Nu se vede. Nu ii interesează pe cei de la ANP. Știți care va fi repercusiunea acestei tensiuni intre FSANP si ANP? ANP e temător ca pierde din putere si influența pe care o are in unități. Le e teama de o “revolta” a unităților. Revolta unităților împotriva unor așa-ziși specialiști din ANP care, in esență, nu sunt specialiști. Mulți au calitatea de pile si amante.

  2. Mai e si vorba de mentalitate pentru ca un cadru care se bucura la spaga oferita de “clienti” nu mai tine de sefi. E alegerea personala.

  3. Poate verifica cineva, la Arad, cum s-au investit banii pentru transformarea unui spațiu ce avea ca destinatie “servicii” (funcționa croitoria pentru deținuți, etajul clădirii în care funcționează spălătoria deținuților ) în spațiu de cazare deținuți. Dacă și cine a avizat aceste lucrări precum și aprobările necesare.
    Oricum, deși a început lucrarea de aproximativ 2 ani, se pare ca încă nu s-au dat în folosință, probabil “marele boss”, așteaptă momentul oportun, care sa ii asigure un nou mandat în fruntea ANP.

  4. DG-ul Halchim calcă in picioare libera asociere sindicala si exercitarea drepturilor sindicale. Nu am văzut nicio reacție solidara din partea liderilor de sindicat la ultima postare de pe Facebook a directorului general. Doar niște reacții penibile a unor fosile comuniste @Ioan Chis care ar interzice sindicalismul in sistemul penitenciar. Drept câștigat la demilitarizare. Ce-i mai alarmant ca DG Halchim Dan a lăsat comentariile nemoderate, in alte cazuri le-a șters când nu i-a convenit critica.

    1. Subsemnatul si liderii FSANP, am decis împreună să nu dăm curs unei postări pe Facebook a directorului general al ANP, Dan HALCHIN. Dacă are curaj domnia sa, îl invit să facă o conferință de presă, la care să vin și eu și să vedem cum răspunde public Dan HALCHIN problemelor semnalate de FSANP. legate de corupție, lipsa de personal, condiții de muncă.

      Majoritatea care “au apreciat” postarea domnului Dan HALCHIN sunt persoane care într-un fel sau altul au intrat într-un conflict cu organizația sindicala FSANP.

      La protest, voi răspunde presei la toate întrebările legate si de comportamentul meu de sindicalist și de problemele cu care se confruntă cei care protestează în fața ANP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content