Ministerul Justiției confirmă plata orelor suplimentare nerecuperate pentru personalul din penitenciare
sindicat

Ministerul Justiției confirmă plata orelor suplimentare nerecuperate pentru personalul din penitenciare

Ministerul Justiției clarifică situația plății orelor suplimentare nerecuperate pentru personalul din penitenciare prin adresa nr. 3/27249/31.03.2020 precizând că acestea trebuie plătite în continuare conform art. 35 din OUG 114/2018. 

Aşadar, apreciem ca fiind corectă opinia exprimată de Administrația Naţională a Penitenciarelor în cuprinsul adresei nr. 29956/DJ/19.03.2020, potrivit căreia, situaţia reglementată de art. 47 alin. (5) din Anexa nr. 1 la Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, nu se referă la munca prestată în mod obișnuit de polițiștii de penitenciare, pe fondul lipsei curente de personal și pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu și a misiunilor normale, ci are în vedere desfășurarea unor activități circumstanţiate situației excepţionale în considerarea căreia a fost adoptat decretul, altele decât cele derulate în mod curent la nivelul unităților poliției penitenciare.

Pe cale de consecință, munca suplimentară desfășurată în mod obișnuit la nivelul sistemului administraţiei penitenciare trebuie să rămână supusă regimului stabilit de art. 35 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 114/2018 și de actele subsecvente, care prevăd compensarea în bani a acesteia.

În ceea ce privește modul de compensare a orelor suplimentare efectuate pentru desfășurarea unor activități circumstanțiate situației excepționale în considerarea căreia a fost adoptat decretul, ținând cont de prevederile exprese ale art. 47 alin. (5) din Anexa nr. 1 la decret, considerăm că acestea se pot compensa doar cu timp liber corespunzător; deși art. 53 din Anexa1 la Decret se referă la drepturile prevăzute la art. 35 alin. (2)-(8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018, textul art. 47 alin. (5) este derogatoriu, referindu-se la polițiștii de penitenciare.” (Adresa MJ  3/27249/31.03.2020)

În context

https://www.fsanp.com//2020/04/01/pensionarile-si-demisiile-suspendate-si-pentru-politistii-de-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2020/03/31/anp-propuneri-de-modificare-preventiva-a-programului-de-lucru/

https://www.fsanp.com//2020/03/30/anp-dispozitie-privind-activitatile-in-spatii-inchise/

11 thoughts on “Ministerul Justiției confirmă plata orelor suplimentare nerecuperate pentru personalul din penitenciare

  1. La actualul program nu vor mai fi ore suplimentare, momentan.Ca nu ies nici alea de trebuie sa le faci.

  2. Am, inteles ca este o situatie speciala. Personal, sunt de acord si ca suntem intr-un fel de razboi cu un dusman perfid, invizibil si atroce. Drept pentru care, ar trebui sa ne comportam ca la lupta, sa nu facem pretentii absurde sau sa spunem ca ne obosim prea mult in acest turnir zilnic, ora de ora, chiar. Nu avem alta sansa decat sa invingem sau…sa iesim din sistem. Dar, cu aceasta ocazie, cred ca Ministerul Justitiei ar trebui sa se comporte mai responsabil ca de obicei. De exemplu, sa respecte legile in vigoare, inclusiv prevederile Ordonantelor Militare. Astfel, ministrul ar putea semna acele ordine, zeci de ordine, care urmeaza Statutului nostru si care nu afecteaza Starea de Urgenta. Ar putea sa dea ordin de punere in aplicare a Legii salarizarii, care nici macar nu ar apasa bugetul, in aceasta perioada (un singur exemplu, mai ieftin chiar si decat vestitul 50 la suta este titlul de specialist de clasa, am un fix cu asta, recunosc, eu si cu Coarna de la politia strazii). Ar putea sa dea ordin de respectare a sentintelor ramase definitive, cele care prevad drepturi de natura salariala ramase restante, de ridicare in grad, de solutionare a unor cereri personale, tratamente medicale, pentru securitate la locul de munca si posibila cazarmare, insigne si medalii de metal si plastic, felicitari in fata plutonului etc.. Sa vedem ca domn˘ ministru este printre si mai aproape de noi ca de obicei, precum un comandant in lupta. Pana atunci, sanatate la voi, nu mor caii cand vor cainii, vom trai si vom invinge, la lupta, pui de lei, acolo este tara mea si neamul meu cel romanesc, drumurile noastre, poate, se vor intalni vreodata si toate cele! Ura, de trei ori!

  3. Domnule Președinte cu tot respectul am o intrebare : Majorarea de 75 % se ia in calcul la media celor 6 luni in vederea pensiei. Majorare pt cei cu copii sub 12 ani. Va multumesc , astept raspuns

  4. Ce măsuri coercitiv/punitive pot fi luate împotriva unui polițist de penitenciare care își depune totuși demisia?

    1. Niciuna, doar ca nu e valabila si trebuie sa contiue sa vina la munca.

Comments are closed.

Skip to content