Nu de puține ori ne-am confruntat cu cazuri de intruziune crasă a șefilor în viața privată, de familie a subordonaților, considerând în mod abuziv și ilegal că dacă ești polițist de penitenciare dreptul tău la viață privată, de familie, justificat de statutul special pe care îl are angajatul din penitenciare.
Ce ne conferă statut special…
Pentru berbecuții care cred că statutul special al polițiștilor de penitenciare le permite șefilor să între cu bocancii lor mocirloși în viața privată a subalternilor, facem următoarea precizare: Importanța socială a activităților desfășurate, natura atribuțiilor de serviciu care implică îndatoriri și riscuri deosebite, condițiile specifice de muncă determinate de mediul închis, gradul de periculozitate al persoanelor private de libertate, presiunile, amenințările și stresul permanent conferă funcționarilor publici din sistemul administrației penitenciare un statut special, care impune acestora obligația să respecte valorile etice stipulate în statutul profesiei: integritate, obiectivitate, transparență, receptivitate și responsabilitate profesională.
FSANP a cerut limitări ale intruziunii în viață privată a polițiștilor
Nr. 89/17.08.2021
Ex. 1 din 2
Domnului comisar de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN
Director general
Administrația Națională a Penitenciarelor
Stimate domnule director general,
La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și unităților subordonate, în ultimii ani, au existat cazuri în care conceptul de viață privată și dreptul la respectul acesteia a fost eludat prin imixtiunea ilegală a angajatorului în viața privată a polițiștilor de penitenciare, în sensul că împotriva polițiștilor de penitenciare a fost demarată procedura disciplinară pentru fapte/întâmplări petrecute în afara serviciului (în timpul liber) sau care nu aveau legătură cu calitatea de polițist de penitenciare sau cu exercitarea atribuțiilor profesionale, dar care au fost considerate în mod nejustificat și fără o cuantificare realăca manifestări care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitateapolițistul de penitenciare, așa cum prevede art. 140 lit. a) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare.
Prin urmare, vă adresăm rugămintea de a lua măsuri ferme de respingere/reprimare a oricărei forme de intruziune nelegală a factorilor de conducere în viața intimă, personală sau de familie a polițiștilor de penitenciare, prin stabilirea limitelelor art. 140 lit. a), dar și pe cele ale art. 119 lit. e) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, care prevede că polițistul de penitenciare are obligația “să fie disciplinat, respectuos şi corect faţă de şefi, colegi sau subalterni şi să respecte ierarhia conferită de funcţia şi gradul profesional deţinute”.
În vederea unei bune colaborări, vă oferim deschiderea noastră spre un dialog constructiv, bazat pe încredere și respect.
Cu deosebita consideratie,
Cosmin DOROBANȚU
Președinte
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor
Trebuie totuși respectate niște reguli de conduită și în timpul liber….
Din respect față de statutul de polițiști de penitenciare și nu față de șefi…
Dați câteva exemple de reguli de conduita, va rog!
E vagă expresia reguli de conduita.
REGULI DE CONDUITĂ CIVICĂ. AȘA SPUNE ȘI LA JURĂMÂNT :Jur să respect Constituția, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect și fără părtinire legile țării, să îndeplinesc conștiincios îndatoririle ce îmi revin în funcția publică în care am fost numit, să păstrez secretul profesional și să respect normele de conduită profesională și civică.
Dacă depășești viteza legala cu autoturismul și iei amenda, meriți sa fii băgat în comisia de disciplină?
Nu, domnule Dorobanțu, pentru că ai fost sancționat o dată. Răspunderea disciplinară survine dacă prin faptele acelea s-au încălcat și atribuții de serviciu.
Ciudata teorie! Pe principiul logicii dvs. dacă e condamnat penal, nu ar mai trebui sa se ia nicio masura administrativă cu politistul de penitenciare, ah?!
În articolul de mâine (referitor la întâlnirea cu D. G.) o să ne spuneți și care a fost poziția dvs. personală – presupun că v-ați consultat anterior cu liderii de sindicat din unități în ceea ce privește poziția FSANP- în legătură cu pensionarea colegilor clasați “apt limitat”?
E vorba de viață privata, nicio entitate nu poate sa intervină în viața privată. Mai mult, niciun șef nu poate sa dispună acte de supraveghere fata de niciun angajat privind viața privata. Încercați sa citiți Constituția României.
Păi dacă spre exemplu,merg acasă beat “muci” și fac scandal în familie sau cu vecinii se cheamă că sunt în timpul liber sau e o “intruziune” a șefilor în viata mea privată?? 😁
Intruziune. Nu are treaba serviciul cu ce faci tu in familie.
Domnule Dorobanțu, faceți confuzii grave în interpretarea legii. Ce descrie colegul mai sus, se pedepsește de către lege. Mai citiți statutul, la obligații. Auzi, tu! Intruziune!
Citiți cu atenție codul deontologic!!!! Spicuiți din lege doar ce va interesează….?!?!
Va rog sa îmi dați exemplu din Codul deontologic!
Sau dacă mă ” bat pe burtă” cu interlopii în știu eu ce localuri dubioase, se cheamă că sunt” băiat de băiat ” nu-i așa?
Scrie in lege ca nu ai voie sa ai relații de orice fel cu persoane a fi cunoscute ca fiind din lumea interlopa. Acolo legea distinge clar.
Cu eosii de la Craiova ce facem?!?. Sunt pe facebok numai cu interlopi…fosti condamnați…nu mai dau exemple că știți mai bine! Dar conducerea nu ia atitudine…că deh e mai bine sa fie liniște și pace
Nu știu la cine va referiți. Poate au o justificare… Sa ii întrebe superiorii!
Ceva noutăți după întâlnirea cu D. G. aveți?
Poate un articol? 😁
Se desfiinteaza structurile de interventie?!?circula un zvon domnule Dorobanțu..puteti sa infirmati/confimati ?!multumesc!
Se întâmplă și pe la Buziaș, unde, Sifonetti este atotștiitoare, prea bine cunoscătoare și o nouă combinatoare a PPL-ilor, în vederea informării acestora de puterea pe care o deține și discreditarea colegilor în fața celor certați cu legea!
~Manageriala~ pentru această cucoană, fiind la 7 ani lumina..
Investițiile actuale, merg într-o direcție devastatoare pentru banul public care este cheltuit defectuos și fără rost, să dăm bine la București la sfârșitul anului.
Actualmente, echipele de muncitori, își fac prezenta la CRM BUZIAȘ cu fostul autovehicul al șefuțului de la logistică, fie vorba între noi – combinațiile sunt la rang de artă de când s-a înființat această unitate.
Sectorul achiziții este o jucărie a acestor combinatozauri cu epoleți.
Să nu uităm de fratele Rafa, care semnează ca primarul și combină cu paharul.. să nu se simtă prea tare.
Tegola peste tegola, dar facturi cu decopertari..
Faianța și gresia puse cu orbul găinii..
Etc..
…de-a râsu-plânsu!
Verificați metrehnele ofițerașilor și ale asistentului social-intitulat manager, care abuzează de funcțiile ocupate.
Domnule Dorobanțu, de anul viitor funcțiile de agent vor deveni unice pt tot sectorul operativ. Adică toți vom fi agenți operativi fără a se face distincția între supraveghetori, escorte, paza perimetru?