VLOG/PODCAST (VIDEO): Dorobanțu & Dumitrașcu: Proteste, sindicalism, salarizare, negocieri sindicale
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) deschide epoca informării membrilor de sindicat prin intermediul VLOGGING-ului. FSANP va fi mult mai aproape de polițiștii de penitenciare cu ajutorul VLOG-ului. Sunt la început, iar orice inițiativa are stângăciile ei. Dar această situație nu mă va descuraja. Nu am încă experiență în acest domeniu. În viitor, cu susținerea voastră, voi avea. Urmează PODCAST-uri legate de sistemul penitenciar și de polițiștii de penitenciare.
Primul VLOG/PODCAST: Cosmin Dorobanțu și Sorin Dumitrașcu
Interviu Cosmin Dorobanțu – președinte Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cu Sorin Dumitrașcu – discuții legate de salarizare, pensii militare, proteste angajați din poliție, penitenciare și militari rezerviști. S-a discutat despre sindicalism și mobilizarea membrilor de sindicat de către lideri, despre negocieri și clasa politică (PSD, PNL).
Felicitari si Succes in noul proiect….asa vom afla raspunsuri la multe intebari…Una din intrebarile mele este cea legat de vechime si anume cei 4 ani de faculate la zi cu diploma ( in care nu am lucrat deloc) se adauga ca si vechime pentru cei 20 ani ceruti ,pentru apt limitat? Se iau in considerare ?multumesc anticipat
Va rog sa îmi dați mai multe detalii! Funcția deținută, facultatea,
Nu, nu se iau.
Se i-au in considerare, cu condiția să nu fi lucrat și să ai o adeverinta de la facultate in care sa se specifice exact durata zi, luna ,an și că a fost învățământ la zi.
Știre comisarul.ro
Claudiu Bejan a fost găsit mort într-o camera de hotel în Mamaia!!
Perioada de studii la zi constitue vechime in munca si nu vechime in serviciu, deci nu face parte di vechimea in serviciu, adica cei 20 de ani.
Functia detinuta -agent operativ (15 ani ) , facultatatea de Drept 4 ani zi inainte de angajare( in timpul facultatii nu am lucrat) , si vreau sa stiu daca pentru indeplinirea conditiei de minim 20 ani vechime pentru a accesa pensia apt limiat, se iau în considerare si cei 4 ani de facultate zi cu diploma?Multumesc a ticipat
Se valorifica facultatea cu condiția sa nu fi lucrat in timpul facultății.
Art. 3 din Legea 223/215
f) vechime cumulată – perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obţinerii unei pensii în condiţiile legii;
g) vechime efectivă – vechimea prevăzută la lit. f), care nu cuprinde sporurile acordate pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, respectiv grupa I şi/sau a II-a de muncă;
Perioadele asimilate se iau in calcul pentru vechimea efectivă de 20 ani.
Studiile universitare la zi sunt perioade asimilate. De asemeni, dacă ați lucrat în timpul studiilor superioare se valorifică o singură perioadă, fără a se dubla.
Bună ziua
De școală online ( sept oct noi ) se mai știe ceva. A fost semnat acel nenorocit OM?
Multumesc
aveti detalii despre aceasta declaratie a lu Citu?
se pare ca de fapt nu ne sustine, daca conditioneaza majoararea noastra de toate celelalte sectoare…….
„Eu am zis că sunt de acord, dar să fie extinse. De exemplu, la salarii, dacă există resurse, Ministerul Finanţelor susţine creşterea salariilor, atunci noi suntem de acord să se facă pentru toate sectoarele, pentru că inflaţia îi afectează pe toţi. (…) Înţeleg din discuţiile pe care le-am avut cu sindicaliştii din sectorul Apărare şi Securitate Naţională că la Ministerul Finanţelor s-au găsit resurse pentru a creşte salariile. Perfect, noi spunem, da, dar să fie făcute pentru toate sectoarele. Eu înţeleg atunci când sunt resurse şi nu se afectează deficitul bugetar. Dacă totul este ok, nu avem nicio problemă”, a adăugat Florin Cîţu
Asta ne-a transmis și noua. Din câte am auzit a fost cearta in coaliție. Săptămâna viitoare ne întâlnim cu Dl. Marcel CIOLACU.
NOI insistam.
cearta intre ei pe tema majorarii noastre?
sa intelegem ca psd sustine si pnl se opune?
Nu îmi dau seama. Vom afla.
Sunteți in eroare domnule Dorobanțu in perioada facultății nu a platit impozit așa cum nici stagiul militar obligatoriu nu se ia în considerare. Trebuie să aibă 20 d3 ani lucrați legal din care minim 10 de cascheta….
Cel mai simplu e sa ceara un punct de vedere la unitate.
Cadristul ..li!
Nu mai dezinformați !
Ptr pensia anticipata parțial (apt limitat), se iau în calcul și facultatea făcută la zi ,fara cotizație in timpul acesteia și șomajul și stagiul militar .
Multumesc, sa inteleg atunci că asa cum si stagiul militar, scoala militară, asa si studiile universitare la zi cu diploma , fara sa fi lucrat , se considera vechime si se iau in considerare ( se valorifica ) spuneti dvs la calculul vechimii pentru pensia anticipata apt limitat , unde se cere minim 20 ani vechime( din care 10 in sistem) ???multumesc pentru raspuns , deoarece parerile sunt impartite , unii spun ca se iau in considerare ca si vechime studiile universitare la zi cu diploma( fara sa fi lucrat), altii spun ca Nu se considera vechime pentru pensia anticipata apt limitat …( 20 ani vecime)
Eu zic ca se ia.
Stimate coleg,
Pentru a putea ieși la pensie anticipat iți trebuie 20 ani ”vechime efectivă în muncă” din care 10 ani ”vechime în serviciu” adică de caschetă (militar/fpss/polițist). Vechimea efectivă este formată din perioadele lucrate (cât ai cotizat), la care se adaugă perioadele ”asimilate stagiului de cotizare” (considerate vechime în muncă): stagiul militar, școala militară, facultatea (la zi cu diplomă de licență, făcută în afara perioadei lucrate), șomajul, concediul de creștere copil, etc.
Așadar cursurile universitare ți se iau în considerare la cei 20 ani de vechime totală.
speţă:
Angajat in varsta de 45 de ani, 21 ani vechime efectiva (+ facultate in timpul careia nu s-a lucrat-4 ani), se poate iesi cu pensie intreaga?
Nu.puteti ieși doar cu pensie anticipata parțial, în urma clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisia de expertiza medicala
Cu pensie întreaga doar dacă aveți 25 ani de cotizare în sistem și având grupa 1, se reduce vârstă de pensionare cu 12 ani, dar nu puteți ieși mai devreme de 47 ani….
Anticipat parțial… Apt limitat… E altceva
Trebuie să aveți și vârsta de aprox 50 ani.
Deoarece ați lucrat doar 21 ani ,din care toți în condiții , câștigați doar 10 ani .
60(vârsta standard)-10=50
https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/comisia-europeana-pensiile-militare-trebuie-incluse-reforma-pensiilor-asumata-pnrr-1_61fb72f05163ec42717c1b52/index.html
Domnule Presedinte , stimati cititori, ce s a intamplat la Timisoara dea lungul mandatului ultimlui director este greu de descris daca nu imposibil. penitenciarul a fost condus nu cu mana de fier ci cu pumnul in gura. abuzurile erau o normalitate. este greu de inteles de ce trebuia sa ceri voie directorului pt a te prezenta la concurs pe o functie superioara atat timp cat acest lucru era un drept nu o facilitate. salarile de merit erau cam 90% aceiasi oameni an de an. orele suplimentare intrate in plata erau atribuite acelorasi oameni luna de luna. cum e posibil ca un agent sa iese la pensie cu 5000 roni si altul cu 7500. cat de normal e sa trimiti o masina fara clima la sute de km departare ,afara fiind 37 grade ,avand minim 4 masinii cu clima disponibile. sub paravanul unei firme se ia mancarea neconsumata la schimb cu 6 porci pe an care ajung sub diferite forme la diferiti sefi. s a ajuns in situatia penibila de a nu mai avea dreptul la viata personala. La Timisoara iti era interzis sa divortezi, sa ai barba,sa consumi alcool ocazional,sa ai viata sociala, sa gandesti, Cand ajungi sa crezi ca le stii pe toate si ai dreptate intodeauna e grav si nici dna Corduneanu nu te salveaza. Intre tine si director nu era o discutie normala ci era un monolog de al lui in care intodeauna te facea praf. Din pacate nu lipsa curajului ci traumele adanci inpiedica personalul de la Timisoara sa vorbeasca. Putinii protejati ai directorului se simt abandonati. daca nu mergi sa canti in corul bisericutelor esti antisocial. daca nu scuturi matreata sefului direct adio calificativ. anul trecut a fost primul an in care aproape nu s a mai tinut cont de avizul unitatilor pt transfer. directorul iti hotara standardul de viata. in timisoara stai o viata in chirie pe cand transferandu te mai aproape de casa puteai sa te ridici un pic .nu e normal sa astepti ani de zile sa ajungi mai aproape de casa. Lista de abuzuri e infinita, si inca odata spun. nu frica lea ferecat gura timisorenilor ci tratamentul si abuzurile la care au fost supusi ani la rand.
De ce îl acționați în instanță pe acel director?
Puteți posta amendamentele depuse la legea salarizării sau la ordonanța 130, așa cum au postat-o cei de la MAI?
Ce anume sa comentez la ele?
Ideea era ca d-l Zelca a depus amendamente la ordonanța 130, pe care le-a postat pe site SNPPC.
Dacă și dvs aveați ce posta, probabil o făceați.
Cred ca nu ati fost in România in ultimele 3 luni. Altfel nu ati fi atât de ignorant.
Politica site-ului o fac in funcție de problemele recurente ale angajaților. Căutați in articolele trecute și vedeți ce am cerut clasei politice.
Dacă tot s-a luat in calcul majorarea privind specialistul de clasa, de ce nu s-ar lua si cea de la art. 23 Cap. II din legea salarizarii unitare?
Iata o propunere de luat in seama pentru viitoarele negocieri:
“Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care sunt încadraţi în structurile centrale ale instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau în structuri militare ale NATO sau UE dislocate pe teritoriul României, beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5%.”
Pai la anp nu este ceva in plus deja de mult timp? Cat va mai trebuie fara sa stiti cum arata puscaria ?
Din ce in ce mai multe îngrijorări ale pensionarilor militari cât și a viitorilor pensionari militari vis-a-vis de intențiile de reformare a sistemului de pensii introdus în PNRR de cei care vor să ne salveze(USR),de cine nu știu ,de recalculare ,revizuire și eventual diminuare a pensiilor chiar aflate în plată; dacă vom accepta asta și nu luam atitudine din timp ne merităm soarta.O seară bună și un weekend liniștit tuturor!
Ce se vrea cu functiile in doua trepte in anumite sectoare? Imi puteti explica dnule Dorobantu sau puteti face un articol despre asta?
La ședința cu aplicarea Deciziei nr. 51 participa dl. vicepreședinte L.G. Bran. O sa va răspundă dumnealui.
După ce vor fi stabilite treptele pentru toate tipurile de funcții (au rămas de stabilit cele din economico-administrativ), acestea vor fi transpuse intr-o nota/decizie care va fi aprobata de directorul general.
Numirile pentru viitoarele încadrări se vor face conform treptelor stabilite. Ex: dacă pentru o funcție de agent operativ avem în prezent 4 trepte iar în nota vor fi stabilite doar doua, prima numire în funcție se va face direct pe treapta a doua.
Din păcate aceste reguli vor fi aplicabile doar celor care vor fi încadrați după aprobarea notei/Deciziei.
Pentru cei încadrări anterior aprobării notei/deciziei dg nu vad decât varianta unui proces.
o intrebare….specialistul de clasa se calculeaza la pensie?
Da.
La munca “bolnavilor” nu la tras in piept. Din cei iesiti apt limitat cred ca jumatate sunt bolnavi doar in acte.