Promisiunile lui Marcel CIOLACU... Polițiștii de penitenciare se simt trași pe sfoară. Protestele bat la poarta pușcăriilor. Cerem întâlnire cu ministra Justiției, Alina GORGHIU.
Info, sindicat

(VLOG): Curtea Constituțională lovește în pensiile militare de stat


La finele anului 2021, Curtea Constituțională a României lovește în pensiile militare de stat. Practic, năruie orice speranța a pensionarilor militari de a elimina în instanță discriminarea în ceea ce privește cuantumul pensiilor militare de stat.

Obiectul excepției de neconstituționalitate: două articole

Obiectul excepției de neconstituționalitate l-au constituit doua articole din legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat referitoare la sintagma „în care nu se includ“, și „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației“.

S-a pus în discuție constituționalitatea opțiunii legiuitorului de a exclude din baza de calcul primele și premiile, cu excepția unora prevăzute de lege.

Legea pensiilor militare intrată în vigoare la 1 ianuarie 2016, a prevăzut ca, în fiecare an, cuantumul pensiilor militare să se modifice în funcție de evoluția a 2 indicatori: rata medie anuală a inflației și creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

OUG care a discriminat pensionarii

Ulterior, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 59/2017, statul a eliminat această ultimă componentă a creșterii pensiilor.

Curtea a arătat că legiuitorul este liber să instituie pensii de serviciu. Prin urmare, statul are dreptul de a reglementa modalitatea în care aceste pensii vor crește ulterior stabilirii lor, inclusiv criteriile în funcție de care va opera această creștere.

Curtea Constituțională a amintit că angajații din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională care se pensionează se supun dispozițiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, care pot să fie avantajoase sau chiar dezavantajoase pentru beneficiarii de pensii, după cum permite sau impune, după caz, situația economico-financiară a țării.

Concluzie!

În concluzie, Curtea Constituțională respinge ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate invocată de un polițist de penitenciare și lasă în picioare discriminarea între pensionarii militari.

5 thoughts on “(VLOG): Curtea Constituțională lovește în pensiile militare de stat

  1. ” Curtea Constituțională a amintit că angajații din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională care se pensionează se supun dispozițiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, care pot să fie avantajoase sau chiar dezavantajoase pentru beneficiarii de pensii, după cum permite sau impune, după caz, situația economico-financiară a țării.” De aici se înțelege ca dacă ieși la pensie acum, îndeplinind condițiile actuale privind vechimea, cuantumul pensiei etc, acestea nu pot fi în defavoarea ta în viitor? Adică la o recalculare a pensiilor după o noua lege, tu poți sa ramai cu cuantumul bănesc mai avantajos?

  2. Multumesc pentru răspuns. Am ridicat aceasta problema și sunt sigur ca pe mulți ii preocupa, deoarece pe multe site uri sindicale sau ale rezervistilor MAI sau MAPN sunt păreri împărțite. În sensul ca este garantat dreptul la pensie, însă nu și cuantumul acesteia. Adică, in cadrul unei viitoare legi a pensiilor militare, cuantumul acesteia poate fi micșorat, în funcție de criterii precum câți ani ai muncit efectiv, dacă ai fost clasat apt limitat etc. Exista în cadrul vreunei legi reglementari privind neafectate cuantumului mai avantajos al pensiei, în cazul unei modificări a legii privind pensiile militare?

    1. Prin Deciziile Curții Constituționale ar trebui sa fie. E un principiu potrivit căruia când angajatul iese la pensie, nu trebuie sa ii fie afectat nivelul de trai. Aici CCR ar trebui sa analizeze mai mult.

Comments are closed.

Skip to content