Avansarea polițiștilor de penitenciare ”excepționali” este ”pe vine”.
ANP, FSANP, penitenciar, sindicat

Prioritate pentru agenți: trecerea în categoria ofițerilor, un veritabil câștig pentru sistem

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) propune Ministerului Justiției (MJ) și Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) ca posturile vacante de ofițeri de execuție din poliția penitenciară să parcurgă procedura de ocupare prin trecerea agenților în categoria ofițerilor, anterior declanșării procedurii de ocupare prin concurs din sursă externă, așa cum este prevăzut în art. 96 din Legea nr. 145/2019 privind Statutul polițiștilor de penitenciare.  Numărul istoric de 13.500 de polițiști de penitenciare nu mai justifică poziționarea agenților pe planul secund al intereselor instituționale ale angajatorului.

Câștig pentru sistem, echitate pentru agenți

Câștigul pentru poliția penitenciară rezidă în experiența deja acumulată a agenților în tot ceea ce înseamnă sistemul penitenciar, situație care îi prezumă a fi familiarizați cu particularitățile muncii de penitenciare, cu valorile etice, cu principiile si cu rigorile instituționale.

Echitatea, în acord cu interesul intrinsec al poliției penitenciare de a-și promova propriii angajați, ar putea determina factorii de conducere din Ministerul Justiției (MJ) și Administrația Naționale a Penitenciarelor (ANP) să ofere posibilitatea agenților să promoveze în categoria ofițerilor.

Peste 13.500 de angajați, un maxim istoric

Dacă până acum, conducerile Ministerului Justiției (MJ) și Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) motivau că este imperios necesară infuzia de personal în poliția penitenciară, în prezent, numărul istoric de 13.500 de angajați nu mai este o justificare pertinentă pentru a înlătura posibilitatea ca posturile vacante de ofițeri să fie ocupate de agenți, anterior demarării concursurilor din sursă externă.

Cuvânte de încheiere: empatie, încredere 

Empatie, încredere. Doza de empatie și livrarea sentimentului de încredere în agenții de poliție penitenciară i-ar putea determina pe domnii: Bogdan ILEA (secretar de stat) și Dan HALCHIN (director general) să ia decizia corectă față de agenții de poliție penitenciară. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) va pune această problemă pe ordinea de zi (22.09.2022) a Comisiei mixte de dialog social de la Ministerul Justiției (MJ). Vă vom ține la curent cu decizia luată.

14 thoughts on “Prioritate pentru agenți: trecerea în categoria ofițerilor, un veritabil câștig pentru sistem

  1. Este necesara și benefica pentru sistem și angajati trecerea din corpul agenților în corpul ofițerilor, dar cu o selectare mai riguroasa. Exista cadre care după trecere au înțeles ca a fi ofițer înseamnă să ai funcție de control și nu de execuție. Adică în loc sa rezolve problemele unității nu fac altceva decât note, informării și neconformități. Unitatea le mulțumește și apreciază spiritul de observare și implicarea dar are nevoie de soluții.

    1. Cazuri izolate vor fi mereu, insa trebuie aduse la cunoștința conducerii sau sindicatelor pentru a putea fi corijarea. Ar fi indicat sa spuneti concret, cu nume si prenume, ca sa semnalam si noi conducerii ANP, altfel defăimati întregul corp.

  2. Domnule președinte, dar de ce nu se renunță la sistemul acela de examinare care sa te oblige sa înveți mot-a-mot? În 2 luni de zile uiți totul. Admitere SNPAP-tip grila, examen final -tip grilă, de ce nu se aplica același sistem și la trecerea din corpul agenților în corpul ofițerilor? Nu înseamnă că ești un bun profesionist dacă ești și tocilar.

  3. Utile ar fi niste grile care sa cuprinda si intrebari din codul penal, codul de procedura penala si restul din legislatie. A da, si sa fie grile deschise

  4. Acu ceva timp “lumea academica” injura testarea tip grila si on line-ul de la Spiru, acu se standardizeaza mai ales in pandemie. Vorbim strict de metoda.

  5. Buna ziua dl presedinte! Anul acesta se vor scoate posturi la concurs pt trecerea in corpul ofiterilor ? anii anterior se scoateau pe la inceputu lunii octombrie. Aveti cunostinte ceva ?

Comments are closed.

Skip to content